Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Сигурност под дулото на фотообектива

Между село Водица (което се намира на 18 км от Попово на вододела между Черни и Баниски Лом) и плевенското село Мечка няма нищо общо. Помежду им няма дори прав път. Едното е известно с минералния си извор, а другото - с крадливите си ромски банди, които не оставиха необран дом, двор и старец. Онова, което ги свързва, е, че и двете села се пазят от по 12 камери, монтирани по кръстовища и мегдани. На тях се разчита да съхранят селата от крадци и да осигурят мира и спокойствието на жителите им.


Всъщност Водица и Мечка се превръщат в символ. Най-вече на безсилието на МВР да се справи с основната си задача - да опази живота и имуществото на хората. В тези две села вече не чакат полицаите да им спасяват от крадци кокошките и бурканите със зимнина в мазите. Хората там знаят, че техните квартални идват и си отиват, когато им свърши работното време. Затова са заложили на камерите, на бездушните неми очи, които запечатват на кадър всеки и всичко. Камерите са тяхното спокойствие и светло бъдеще. И работят за тях денонощно.


Впрочем, в тези две села хората се смятат за щастливци. Защото другите нямат и толкова.


Щедра американка обзаведе Водица със собствен Биг Брадър

Преди две години никому неизвестната дотогава американка Хелън Ашли посмъртно вкара за първи път с. Водица в новините. Жената завеща 800 000 долара на селото, защото родът й произхождал оттам. Семейството й се изселило през 1914 г. отвъд Океана, когато малката Елена, както я знаят в селото, дори не била още родена. После нашенката от Аризона забогатяла с един удар с акции на борсата. Приживе американката успяла да дойде в татковината цифром и словом два пъти. Но пък се реванширала посмъртно, оставяйки огромната сума пари на съселяните на родителите си.


Условието на 93-годишната дарителка било само едно: от парите да остане трайна полза за селото. Огромната сума се управлява от фондация Помощ за благотворителността в България и пари се вадят само за това, което селото посочи като свое желание и от което има доказана нужда. Досега средства от дарението са харчени за ремонти на обществените сгради - училище, детска градина и здравната служба. А отпреди няколко дни в селото се шегуват, че вече са като в Биг Брадър - заради 12-те видеокамери, които идват пак благодарение на покойната американка. Хората си ги поискали, за да ги пазят от крадците.


Не са чак толкова много кражбите, но искаме да ги ограничим. В селото имаме квартален, но той стои тук само през деня. А във Водица живеят много възрастни хора и те се страхуват, казва кметът Иван Иванов. Монтажът на първите записвачки вече започва. За цялото оборудване ще се похарчат само около 7000-8000 лв., отчита кметът. Но пък 12-те камери ще опашат всички входни и изходни улици на Водица, ще следят на възловите кръстовища и мегдана.


В Мечка минаха през ада, за да се разтича държавата

Село Водица е всъщност второто в страната, в което ще има изградена мрежа за видеонаблюдение. Първо бе плевенското село Мечка. То се превърна в символ на неспособността на държавата да гарантира спокойствието на гражданите си дори в собствените им домове. Безнаказаността и липсата на страх от полицията, съда и закона стигнаха дотам, че хората бяха обирани, бити и убивани по къщите си, докато спят.


Всъщност Мечка просто показа явния провал както на МВР, така и на правосъдната система, а и на законодателите. Затова и всички се разтичаха да помагат, когато медиите извадиха трагедията на жителите на това село на показ. През пролетта на миналата година там бяха монтирани 12 камери за видеонаблюдение, които да дебнат за набезите на крадците. Но отделно бяха назначени и четирима полицейски служители. А от общинската управа в Плевен отпуснаха допълнително 500 литра бензин за районното управление в Пордим, за да охранява денонощно печално прочулото се село. И пратиха трима охранители, които да наглеждат нивите.


В резултат на всичките тези мерки битовата престъпност, от която пропищя селото, чувствително намаля. Само че сега пищят в съседното село Коиловци. А и в Бръшляница. Защото се оказа, че крадците просто са се преместили там.


Тогава ревнаха и жителите и на околните села. Хората с пълно право поискаха и за себе си същото, което държавата направи за Мечка. А това принуди заместник-министъра от служебното правителство Филип Гунев да признае публично, че в село Мечка са вложени огромни средства, които за другите хиляди потърпевши в не по-малка степен от озверелите крадливи банди, просто не могат да бъдат осигурени.


В МВР разчитат на поредната реформа

Всъщност битовата престъпност е основният проблем, който хората в селата, а и не само там поставят от години. Факт е, че МВР не можа да се справи с пълчищата крадци, които станаха само още по-нагли. Техните жертви хич не се интересуват от напудрените отчети за пред Брюксел, а от откраднатите си кокошки и буркани.


Затова и няма предизборна кампания, на която да не им е обещано да има полицай във всяко село. И няма управление, което да не е забравяло за това обещание. Както и няма правителство, което да не е правило своя реформа в МВР, която обаче се съсредоточава главно в разчистване на началниците и замяна с нови, верни на партията. А после керванът продължава да си върви постарому.


Реформа в МВР поиска и новият министър Цветлин Йовчев, който обещава дори чисто нов закон. Част от амбициите му вече бяха заявени - да се направи такава организация на патрулно-постовата дейност, че полицаите да са там, където има нужда тях. Създадена бе карта на престъпността, която по квартали и села показва в кои дни, в кои часове и на кои места се извършват най-много престъпления. Като идеята на тази карта е да се въртят полицейските патрули според активността на престъпниците. Заговори се и за възстановяване на статута на извънщатните служители и доброволните отряди по селата - идеята, впрочем, изобщо не е нова и спорадично се процежда почти при всяко управление, след което затихва, защото се съпътства и от множество проблеми, при това не само финансови.


Основната есенция в предвижданата реформа обаче е обещаното съкращение на администрацията в МВР. При това драстично - наполовина.


Силовото ведомство е най-силно в бюрокрацията

Над 55 000 са служителите на МВР във всичките му подразделения и служби. Според признанието на ресорния министър Йовчев обаче всеки трети от тази огромна маса хора е чантаджия. И неговата идея е да свие администрацията с до 15% с обещанието, че няма да праща всички тези хора на улицата, а ще ги пренасочи да работят реална полицейска работа.


Справка на щатното разписание в МВР от тази година показва например, че в МВР има 993 щата за служители, които се занимават с управление на собствеността и социални дейности - като в тези дейности се включват почивните бази на ведомството, както и прословутите столове за хранене на служителите. Отделно 145 са бройките в Човешки ресурси, други 191 души се трудят вероятно денонощно в специализираната куриерска служба, още 50 души планират и управляват бюджета на ведомството, който все не стига, и още почти толкова работят в пресцентровете на полицията... Все сладки службички, които вървят в комплект с всички благинки, осигурени за държавните служители в системата.


В същото време във всички местни подразделения има вакантни места за полицейски служители, но конкурси не се обявяват. А в селата полицаи идват само при нужда, при това тя трябва наистина да е голяма. Пак според същата справка вакантните места в местните дирекции на полицията са над 3500. И няма логично обяснение защо не се назначават хора на тях.


Само по себе си е твърде интересно да се види как министърът ще направи от един чиновник, стоял цял живот на бюро, редови полицай, който да търчи по нивите и да лови престъпници. Това би било наистина пълна промяна. Въпросът е дали ще се случи изобщо.


Реформата е обречена


при съпротива отвътре и под протести отвън

На всичкото отгоре осъществяването на амбициите на Йовчев зависи от две важни условия: първото е правителството все пак да успее да се задържи на власт, за да може да ги прокара. А второто условие е самите чантаджии в МВР да допуснат тази реформа. Защото най-лесно министър се проваля отвътре, а това старите и опитни кадри с пагони го умеят...


В момента промените ще се правят при наистина пожарна обстановка - натискът от скандиращия площад е огромен. Всяка грешка, дори най-малката, е в състояние да подпали огън, чиито последици никой не може да прогнозира. А недоволни от опитите на Йовчев да преформатира МВР ще има и те ще са много, при това голяма част от тях ще са и влиятелни, с политически гръб или с достъп до други властови лостове.


Така че истинската и безспорно необходима реформа в МВР най-вероятно за пореден път ще бъде отложена, защото тя просто няма как да се състои под натиска отвън и при очакваната яростна съпротива отвътре.


А за отчаяните от безсилие и напразно чакане на помощ селяни остава едничката възможност и те да си потърсят по някоя богата и щедра леля зад Океана. Така поне камери ще могат да си сложат. Иначе ще ги пази само Господ.


Ирина Матева

Facebook logo
Бъдете с нас и във