Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Сигурност срещу права в спора за НПК

Депутатите най-сетне си дойдоха на думата и проведоха гласуването на оспорените с президентско вето промени в Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК). Тази седмица то беше отхвърлено, а горещите текстове за въвеждането на резервен защитник и за възможността съдът да чете присъда даже само при наличието на СРС и на анонимни показания влизат в сила. Сто трийсет и един народни представители обърнаха ветото и подкрепиха промените, 47 сложиха рамо на президента Първанов, а двама се въздържаха от всичко.
Последният рунд в битката за спорните текстове не изненада със своята развръзка, но впечатли с откровеното признаване на дилемата сигурност за сметка на права. Двете основни десни партии в Синята коалиция - СДС и ДСБ гласуваха по различен начин. Първите подкрепиха ветото в синхрон с опозицията от БСП и ДПС, а хората на Костов гласуваха срещу него наред с ГЕРБ. Този път обаче картите бяха напълно свалени и лидерът на ДСБ изрече това, което цяла България мисли, но малцина във властта признават - спекулациите с права трябва да бъдат ограничени, за да се сложи ред в държавата.
Трябва да се претеглят понятия като свобода, справедливост, сигурност. Важно е къде се поставя ударението - върху правата и свободите или върху сигурността. Когато се обсъжда НПК, центърът е поставен върху сигурността. Ако имаме една ръка и с нея трябва да гласуваме, не можем да гласуваме и за свободата, и за сигурността. Аз ще гласувам за сигурността. Много често в живота така се прави - избира се едно, не могат да се вземат и двете неща, каза Костов. И допълни, че той е от тези, които искат да подкрепят действията на съда той да постигне силен превес над престъпността.
Въпреки че отново отказаха да подкрепят спорните текстове, депутати от СДС признаха, че единният вот на парламентарната им група не е никак лесен. В нашата група има сериозен проблем и разминаване между отделните колеги по промените в НПК. Има ли държава, в която СРС-ата да се използват за доказателства? Аз знам отговора - няма. И мога да ви кажа, че този проблем се дискутира в Англия от 2003 г. и още не е решен. Но Англия използва друг инструментариум за битка с престъпността и с международния тероризъм. Нека да използваме инструментариумите, които са дадени по конституция. Ние сме тук да постигнем баланс. Гражданските свободи на хората са гарантирани от основния закон на България, каза Йордан Бакалов.
Опозицията очаквано скочи като опълченците на Шипка срещу върнатите от Първанов текстове. Днешният дебат не е само за това да се гарантират правата на човека в наказателния процес. Това е дебат за демокрацията и в него трябва да се отговори на въпроса в каква държава искаме да живеем - правова, демократична и европейска, или в авторитарна държава, която помним от времето на Сталин. С приетите поправки ние ще узаконим тези опасни тенденции. Кому са нужни тези поправки, защото магистратите се разграничиха от тях? Кой ще гарантира, че МВР няма да злоупотребява с дадената му практически безконтролна власт? Тук не става дума за министър Цветанов, ако приемем, че той е добронамерен. Не се ли притеснявате, че някой бъдещ министър може да злоупотреби с тези правомощия, които давате чрез НПК?, разгорещи се червената Мая Манолова, твърдейки че гражданското общество е против промените.
Центърът на наказателния процес не е полицията. Когато превърнем полицията в господар на процеса, тогава вече се отива към съвсем други негови измерения. Не се ли нарушават вътрешните баланси и не става ли източник на бъдещ конфликт в самото правителство, когато се увеличават правомощията на вътрешния министър? Ако промените в НПК не бъдат съобразени с ветото на президента, то от ПГ на КБ ще оспорим текстовете пред Конституционния съд, закани се колегата й Янаки Стоилов. Наред със смислените аргументи хвърчаха и паралели с практиките от времето на Дзержински, Берия, Сталин, нацистка Германия и дори с турското правораздаване от филма Среднощен експрес.
Правата на подсъдимите в тези текстове не са защитени, заяви Христо Бисеров от ДПС. Има една кампания за изкривяване на истината по тези текстове от НПК и се правят опити да им се придаде малко по-смекчен вид. Чакате опозицията да си каже песента, да гласувате, както е казал министърът на вътрешните работи, и да продължим нататък. Когато президентът наложи вето, от ГЕРБ дадоха анонс, че са склонни да преразгледат спорните текстове. Това стана, защото в ГЕРБ има достатъчно юристи, които осъзнават, че прекрачихме границите. Обаче министърът на вътрешните работи, който в последно време е и министър на правосъдието, ви отряза и вие сега трябва да преглътнете и да не направите корекции. Нека да погледнем на ветото с други очи - не като полицаи, а като законотворци, призова Христо Бисеров от ДПС. Съпартиецът му Четин Казак пък настоя, че българският съд бил подложен на категоричен и недвусмислен натиск.
Опит да охладят страстите направиха депутатите от Атака с аргумента, че темата за промените в НПК е започнала да става банална. Повече от два месеца я дъвчем, заяви Павел Шопов. По думите му поправките са нужни на обществото, защото в момента управляващите са в битка с престъпността. Най-после нещата трябва да се върнат на мястото си и най-после при управлението на ГЕРБ те започват да си идват на мястото, заяви Шопов. От премиерската партия категорично отхвърлиха твърденията, че България се превръща в полицейска държава. Нито се превръщаме в полицейска държава, нито аз лично и моите колеги имаме такива притеснения и опасения. А това не трябва да е единствената и последна промяна в НПК, заяви съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова. Шефката на правната комисия допълни, че трябва да има още мерки за гарантиране на ефективно и справедливо правораздаване.
Снимка: Архив, № 104207. Текст: Съюзниците в Синята коалиция Иван Костов и Мартин Димитров се оказаха от двете страни на барикадата в битката за НПК.

Кабинетът предлага затвор за убийство на животно
Правителството е внесло в парламента промени в Наказателния кодекс, които ще инкриминират насилието и убийството на животни. Законопроектът е внесен от земеделското министерство след разговори с неправителствени организации за защита на животните заради случаите на особено жестоко отношение към тях напоследък. Промените предвиждат затвор от една до три години и глоба от 5000 до 15 000 лева. При утежняващи обстоятелства лишаването на свобода ще е до пет години, а санкцията - до 30 000 лева. Такива обстоятелства са убийствата на животните по особено жесток начин и пред деца. Земеделският министър Мирослав Найденов обясни в сряда(21 април), че текстовете се отнасят за животни, които не са предназначени за ядене и лов. При дебата в Министерския съвет правосъдният министър Маргарита Попова е възразила обаче, че предвиденото наказание е прекалено голямо, от което следва, че ако промените бъдат гласувани, санкциите най-вероятно ще бъдат намалени.
БСП също внесе предложение за такава промяна в НК миналата седмица, като разликата е единствено в размера на предвидените наказания. В него се иска проявите на особена жестокост към животни да се наказват с лишаване от свобода до две години или пробация и глоба от 1000 до 6000 лева. Предлага се и наказанието за умъртвяване на животно по особено мъчителен начин да бъде до три години затвор или пробация, както и глоба от 2000 до 10 000 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във