Параграф22 Daily

§22 Анализи

Сикрет сървиз потупа спецпрокуратурата по рамото, но пропусна ГДБОП

S 250 0757a456 1b00 4a0e a245 05de4767b3ae

Благодарственото писмо на Сикрет сървис, в което прочутата американска служба поздравява нашенската спецпрокуратура за действията й срещу  незаконното разпространение на евро и долари-менте в страната и в други европейски държави, сякаш премахна всякакви задръжки на обвинението, за да надуе фанфарите на хвалбата. И да ни припомни времето, когато някогашният главен секретар на МВР си приписваше заслугите за всяка операция на министерството и създаваше впечатление, че Батман всъщност се е заселил на втория етаж в сградата на ул. "Шести септември" №29.

Словоохотливо и без никаква скромност държавното обвинение съобщава, че "в писмото се изказва персонална благодарност на ръководството на Специализираната прокуратура и на наблюдаващите прокурори за проявения висок професионализъм при разкриването и неутрализирането на поредната организирана престъпна група за разпространение на фалшиви парични средства на 14 август 2019 г. в Сандански и София". 

Съпоставката на текста от съобщението и тиражираната на 19 август информация на ГДБОП за случая разкрива, че спецпрокуратурата поставя себе си на първо място, като един истински господар на досъдебното производство. И намира за нормално да изтъкне, че съвместното разследване по случая в Сандански и в София е на спецпрокуратурата и на ГДБОП, с участието на експерт от Европол. А в съобщението на ГДБОП от средата на август се уточнява, че става дума за "съвместни действия по разследването на ГДБОП и на Специализираната прокуратура".

На фона на успешната реализация по разбиването на групата за разпространение на евро и долари - менте спорът за това кой има приоритетна роля за успеха изглежда маловажен. Струва си обаче да припомним същественото правило от Наказателно-процесуалния кодекс, според което всяко досъдебно производство се образува с постановление на прокурор, въз основа на оперативна информация на съответните разследващи органи, в случая - антимафиотите.

Но  да оставим антимафиоти и спецпрокурори да си вършат работата, само  да не забравят, че заслугата при евентуален успех - а при неуспех също - е обща.

В конкретния случай с групата от Сандански и София заслуга за успешната реализация имат не само антимафиотите и водещите спецпрокурори. Няма начин тази реализация да е протекла без мълчаливото активно съдействие на Държавна агенция "Технически операции", осъществила ефективен контрол върху комуникациите между  членовете на групата. Благодарение на общите действия на различни звена на МВР, ДАТО и спецпрокуратурата са извършени претърсвания и изземвания в жилища и автомобили на шестима членове на престъпната група. И са открити железни доказателства, необходими за съдебната фаза на разследването - копия на чекове от турска банка, щатски долари, украински гривени и македонски динари, евро, които са били фалшиви.

Както е известно, според събраните доказателства групата е била сформирана през септември 2018 г. с цел разпространение на фалшиви евробанкноти на територията на България, които впоследствие се озовавали и в други държави от Европейския съюз. При извършените претърсвания и изземвания, както и лични обиски, са намерени и иззети общо 122 200 фалшиви евро в купюри от по 200 евро.Иззети са мобилни телефони със SIM карти, копия на чекове от турска банка, бланки за удостоверения за ГТП на МПС и холограмни стикери за ГТП, флаш памети и компютърни конфигурации. Все още не е ясно дали банкнотите -менте  са били внасяни за разпространение в България от друга държава или са произведени у нас.

Данните на ГДБОП сочат, че организираната престъпност разполага с експертен и технически потенциал за производството на фалшиви долари и евро. През 2018 г. антимафиотите са разкрили 3 печатници за документи и парични знаци, 5 работилници за документи, монети и електронни платежни инструменти, и една работилница за сечене на монети с номинал 2 паунда, на обща стойност 69 946 паунда. Пресечен бе канал за трафик на фалшиви банкноти. Прз изминалата година антимафиотите се похвалиха със задържани 32 149 фалшиви банкноти евро на обща стойност по номинал 3 214 770 евро, 1 302 314 фалшиви банкноти щатски долари на обща стойност 130 116 350 долара.

 

Българин сред най-добрите във фалшификаторския бранш

През май 2011 г. под ръководството на Европол в Първомай бе проведена специализирана операция срещу производството на евро менте, озаглавена "Еврото". Бяха арестувани босът на групата Петър Павлов-Растера, неговият кумец Румен Николов-Хобота и съучастникът им Георги Георгиев. Растера разполагаше с две печатници, в които бяха открити над 200 000 фалшиви банкноти от евро. Лично шефът на Европол - тогава Роб Уенрайт, нарече Растера най-добрия фалшификатор на евро в света.

Откритите банкноти в купюри от по 100, 200 и 500 евро бяха с изключително високо качество. Те се отпечатвали чрез офсетов способ, а водните нишки и защитните влакна били имитирани с голяма прецизност с печатни мастила, които реагират на ултравиолетови лъчи.

Групата на Растера продавала ментетата срещу 20 на сто от стойността им. Схемата действала до мига, когато групата била "пробита" от агент под прикритие. 

През 2012 г. делото срещу Растера и хората му беше прехвърлено в Специализирания наказателен съд. Павлов прекара няколко месеца в ареста, но по-късно беше поставен под домашен арест по здравословни причини. След изтичане на едногодишния срок за задържане Павлов бе освободен срещу парична гаранция от 40 000 лева. На 24 октомври 2016г. той бе осъден на 2 години и 8 месеца затвор и тази присъда влезе в сила на 18 септември 2018г.

След три месеца престой в затвора Растера поиска от съда да бъде пуснат предсрочно и  изненадващо  на първа инстанция молбата му бе удовлетворена. През януари 2019 г. Апелативният съд в Пловдив обаче отмени предсрочно условното освобождаване на сочения за фалшификатор № 1 на евро Петър Павлов – Растера.

След като бе осъден  заради операция „Еврото”, свързаха Растера  с друг голям удар срещу разпространители на фалшиво евро. В края на 2016г. във водите на язовир "Мечка" край Първомай бяха открити 12 млн. евро. Тогава МВР започна разследване дали парите менте са били отпечатани в печатницата на Растера. Разследването обаче приключи без резултат.

Петър Павлов е един от най-богатите хора в Първомай и е в бизнеса с фалшиви ценни книжа още от началото на 90-те години на миналия век. Параван на престъпната му дейност е фабриката за опаковки "Пи пак" в родния му град. По времето, когато на професионалния връх в МВР се беше настанил главният комисар Бойко Борисов, Растера беше задържан за същите престъпления, но обвиненията на прокуратурата отпаднаха заради лошия доказателствен материал, който МВР предостави по случая. Така Растера се отърва с условна присъда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във