Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Силистра: гнездо на банкови обирджии

Досега нашир и надлъж в Европа и отвъд Океана беше известно, че българите са сред най-изобретателните крадци от банкомати в световен мащаб. Преди броени дни обаче се разбра къде е и люпилнята на родните банкови обирджии - отличаващия се с масова безработица район на гр. Силистра. Този факт бе потвърден отново в понеделник (28 февруари), когато се проведе съвместна операция на нашите и на чешките спецслужби срещу поредната престъпна група, занимавала се с източване на чужди банкови сметки. Претърсени бяха 25 адреса - 23 в Силистра и по един в София и във Варна. Антимафиотите откриха и иззеха голямо количество компютри, флашки, електроника за манипулиране на банкомати, микрокамери, наркотици, оръжие.
Полицията задържа четирима силистренци, един столичанин и един варненец на възраст между 22 и 36 години. И срещу шестимата задържани има европейски заповеди за арест, издадени преди три месеца от Чехия. Престъпниците са предадени на прокуратурата, а след като съдът се произнесе, предстои екстрадирането им в Чешката република. Продължава издирването на останалите двама от групата. За единия е установено, че пребивава на територията на Белгия.
В Силистра и в региона е концентрирана голяма част от активния престъпен контингент, засичан при международни разследвания за източване на чужди банкови сметки с фалшиви карти, обясни вътрешният министър Цветан Цветанов в деня на акцията.
Този път МВР надмина себе си и нарече операцията Европейци. Очевидно нашите измамници са с едни гърди напред в сравнение с останалите български граждани и вече са се интегрирали в този бизнес в Европа. Те са познати във Франция, Италия, Белгия, Холандия, а сега вече и в Чехия, където са били разработвани в продължение на две години...
Тази акция бе предхождана от подобна, извършена на 18 февруари от нашите и от френските тайни служби, и намери подобаващо отражение по страниците на френската преса. Полицията е ликвидирала международна група за фалшифициране на банкови карти, чиито измами възлизат на над 1 млн. евро. Разследването в този случай е започнало в края на 2009 година в Лион. Тогава във френския град са арестувани четирима българи на възраст около 20 години, които били закопчани за кражбата на 250 хил. евро с фалшиви карти. При приключването на операцията у нас пък бяха арестувани пет човека. В Европол бяха изумени от факта, че в домовете на българите са открити хиляди фалшиви карти, а също скиминг-устройства за копиране на данни, харддискове и пр. Задържаните нашенци бяха посочени за ръководители на мрежата, която освен в Европа действала и в Австралия, в САЩ, в ЮАР и дори чак в Кения.
Явно нашенци са надвиснали като ястреби над авоарите на всеки човек с банкова сметка във всяка точка на света. На 15 февруари - три дни преди гореописания случай, полицията в Милано арестува петима българи и един гражданин на братска Македония за измама с информационни данни и нарушаване на закона за борба с прането на пари. Измамата разгада карабинер, който отишъл да тегли пари от банкомат, монтиран пред банка. Той забелязал, че АТМ-машината е снабдена с допълнителна клавиатура и прибор за разчитане на данни от магнитни носители. Мястото било поставено под постоянно полицейско наблюдение и така било установено, че двама наши съграждани - 37-годишният Орлин Георгиев и 42-годишният Ивайло Паунов - често минават наоколо, явно за да контролират банкомата. След като направили няколко обиколки с кола в района, единият от тях слязъл и се опитал да свали апаратурата от машината, при което и двамата били сгащени на място. В колата им седяла и 19-годишната дъщеря на шофьора, която също била арестувана. При обиск в едно от жилищата на групата бил открит цял цех за скимиращи устройства. Там полицията се натъкнала на още двама българи и също ги арестувала. Македонецът пък обикалял с лаптоп около салон на същата банка в центъра на Милано. При проверка на жилището му били намерени фалшиви карти с микрочип, подготвени да бъдат клонирани.
Нашите обирджии до такава степен са се усъвършенствали, че вече започват да използват достиженията на най-съвременната разузнавателна техника, за да точат банкомати. От няколко месеца например хит сред измамниците са очилата с вградена в тях миникамера. С помощта на устройството мошениците успяват да запишат пин кода, който се набира на банкомата. Действа се по следния начин: елегантно облечен младеж стои небрежно на няколко метра от банкомата и дава вид, че чете вестник. В момента, в който се появи клиент, измамникът поставя шпионските очила и насочва поглед към клавиатурата на АТМ машината. Скритата камера е с високо качество и може да разчете пин кода на разстояние до 8 метра. В същото време друго устройство, пъхнато в отвора за картатата на банкомата - т. нар. скимър, копира данните от нея. Цялата информация се записва на празна бяла пластика, посредством която картата се клонира. Този способ е въведен на въоръжение от бургаска група, източвала по този начин през банкомати чужди сметки в Германия, Белгия, Австрия и Италия. Бандата бе разбита миналата година от ГДБОП съвместно с белгийските специални служби. Единият член на организираната група бе заловен в Антверпен, докато залагал скиминг устройство на банкомат. По-късно в Белгия бяха арестувани други двама престъпници от групата.
Според данни на Европол бизнесът с източването на карти изключително се е разраснал пред последните 2-3 години и за най-добри в този бранш минават румънските и българските групи. Очевидно не само към Шенген вървим ръка за ръка с нашите северни комшии. Съдба...

Facebook logo
Бъдете с нас и във