Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Син разведе майка си посмъртно

Син разведе майка си след смъртта й, случила се по време на бракоразводно дело. Деветнайсетгодишният Али Мехмед от община Венец продължи делото, въпреки че три седмици преди процеса 41-годишната му майка Сунай Чакър внезапно почина на прага на дома си. Тя има три деца, но от тях само Али е навършил пълнолетие. Така момчето запази семейното жилище, а майка му посмъртно си възстанови предбрачното си име. Според съдията Калин Колешански, решил делото в Шуменския районен съд, това е възможно, защото преди няколко месеца майката подала молба за разтрогването на брака по вина на съпруга си поради фактическата им раздяла от три години. Според ищцата вторият й брак бил дълбоко и непоправимо разстроен, затова тя е поискала прекратяването му по вина на ответника - гражданина на Република Турция Сами Чакър. Тя иска да й бъде предоставяно ползването на семейното жилище. Според Семейния кодекс делото за развод може да бъде продължено от наследниците на починал ищец, ако приживе е поискал разтрогване на брака по вина на ответника, посочи Колешански..
След внезапната смърт на майката 19-годишният й син от първия брак Али Мехмед продължи бракоразводното дело. Пред съда той представи смъртния акт на Сунай, удостоверение за наследници и беше конституиран като ищец. Магистратите прекратиха брака по вина на ответника, чийто адрес в Турция си остава неизвестен. Той е осъден да заплати на Али и разноските по делото от 646.70 лева. Съвместният живот на съпрузите продължил съвсем кратко. Мъжът често пътувал до Турция, където прекарвал известно време, а през 2006 г. отново заминал и повече не се върнал.
Сунай Чакър (41-годишна) умря в дома си в село Венец на 3 декември м.г., докато пренасяла дърва за печката. Аутопсията показа, че майката на три деца е починала от остра сърдечна недостатъчност.
Решението за развода не е окончателно, то може да се обжалва пред Окръжния съд - Шумен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във