Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Синдромът Красьо ескалира

И тази седмица мина, осветена от звездата на младия плевенски бизнесмен Красимир Георгиев, който доби име на същинския кадровик на съдебната система. Свикнахме с Красьо да лягаме, с Красьо да ставаме. Включиш телевизора - говорят за Красьо. Отвориш вестника и на първа страница - Красьо, влезеш в ИНТЕРНЕТ - Красьо изскача оттам като рекламен банер.
Патосът на клеймото Красьо вече подмина прогнилата ни от корупция съдебна система и получи чисто политически привкус. От развитието на интригата по-нататък ще се разбере дали ще гледаме политически трилър, или черна комедия за омаскаряване на политопоненти.
Докато депутатите от опозицията нагъваха кюфтаци в късния следобед в сряда (18 ноември), недалеч от тяхната софра, в сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС) на ул. Съборна №9, председателят на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика Яне Янев сервираше поредната порция имена, взети от телефонния тефтер на митичния Красьо.
Този път обаче вместо познатото вече блюдо бе поднесен истински сюрприз - сензационно бе съобщено, че и поне четирима обитатели на 41-ото Народно събрание са общували със скандалния лобист. Според разпечатката, предоставена от Върховната касационна прокуратура (ВКП), изходящи и входящи обаждания, както и SMS-и с плевенчанина са си разменяли Ердоан Ахмедов, Касим Дал и Лютви Местан от ДПС, и Кирил Добрев от БСП.
По-точно казано, в периода 2008-2009 г. са засечени девет контакта на Ахмедов с лобиста, Дал разговарял с него цели 123 пъти, Добрев имал два изходящи SMS-а, а две изходящи разговора и три изходящи есемеса е инкасирал заместник-шефът на ДПС Местан. Набедените депутати категорично отрекоха да са имали вземане-даване с Красьо. Това са глупости! Нямам памет да съм осъществявал контакти с лицето Красимир Георгиев!, скочи Лютфи и за да си опресни паметта, поиска подробности за собствените си контакти в писмо до главния прокурор Велчев. Социалистът Кирил Добрев също бе категоричен, че не познава лицето и се дистанцира от случая, като заяви, че не е негър. Останалите двама депутати си изключиха GSM-ите веднага след като имената им бяга огласени.
От изнесената информация излиза, че скандалният човек с ланците е лобирал освен сред депутатите и на всички управленски нива в държавата за какво ли не: за обществени поръчки, за проекти, финансирани от ЕС, за ръководни постове във ВУЗ-ове... А сред 1040-те номера в телефона на Георгиев имало и много имена на полицаи. Наред с тях се мъдрят и такива с прякори като Жоро Главата, Жоро Инса, Иван Сапард Касим. Там е и бившият заместник-министър на финансите Димитър Ивановски, който отговаряше за финансирането на европроекти. Поради това лидерът на РЗС Яне Янев предложи парламентарната комисия да установи връзките на съмнителни фигури от сивия сектор с Красьо и с политици.
По аферата Телефонгейт през седмицата ВСС показа такава небивала активност, каквато нямаше дори миналата година, когато се обсъждаше критичният доклад от Брюксел по глава Правосъдие и вътрешен ред. В продължение на три последователни дни - от сряда (18 ноември) до петък (20 ноември), сбирките на ВСС и на антикорупционната комисия към него минаваха под егидата на енигматичния брокер. Показателен беше начинът, по който репортерите напуснаха вкупом брифинга на Яне Янев и на шефа на етичната комисия на ВСС Цони Цонев в сряда - мигновено след като бяха съобщени новите имена от тефтера на Красьо. А депутатът и магистратът искаха да споделят и друга информация, но напразно - най-най-важното бе казано.
Още на другия ден обаче всички бяха отново на линия и имаше защо. На заседанието на ВСС в четвъртък 19 (ноември) беше сервирана последната порция от 13 съдии и прокурори, оплетени в телефонните мрежи на плевенчанина, с което крайното число на магистратите се оформя на 31. Срещу 18 от тях са образувани дисциплинарни производства.
Сред новите имена шестима са имали двустранни контакти с лобиста. Това са Йорданка Неделчева, бивш председател на Апелативния съд във Велико Търново - с 19 разговора, Веселина Герова от Апелативния съд в Бургас - с 4 разговора, Галя Наумова от Районния съд в Никопол - с 13 разговора, Николай Калчев от Районната прокуратура в Стара Загора - с 20 разговора, Красимир Бамбов от Кюстендилския окръжен съд - с 5 разговора, и Добромир Андреев от Районен съд - Варна, с 33 разговора.
Тъй като няма данни, че контактите с Красьо са имали някакво отношение към професионалната дейност на шестимата магистрати или с провеждане на конкурси в съдебната система, от тях няма да се търси дисциплинарна отговорност. Още четирима магистрати пък са имали едностранни контакти с плевенския лобист - той ги е търсил. Сред тях е и председателят на най-големия съд у нас - Софийския градски съд (СГС) Георги Колев. По думите на Цонев Колев е бил потърсен 15-16 дни преди избора му за шеф на съда. Самият Колев заявил пред комисията във ВСС, че не си спомня да е говорил с този човек. Другите трима магистрати са Георги Чинев от Окръжна прокуратура - Бургас, с два разговора, Николай Русинов - обвинител в Софийската градска прокуратура - с един SMS, и Марио Василев - и.д. окръжен прокурор на Плевен - отново с един SMS. Четиримата магистрати също няма да отговарят за контактите си, тъй като не те са били активната страна.

(на стр. 3)
Цонев обяви и двама магистрати, които само са фигурирали в телефона на лобиста - това са заместник-председателят на Върховния касационен съд Марио Бобатинов и Иво Радев от Плевенската районна прокуратура. Дисциплинарните производства срещу осемнадесетте магистрати са образувани заради това, че те са контактували с Красьо непосредствено преди или в деня на конкурсите за началници, на които са се явявали, след това контактите са преустановени. Според Етичния кодекс на магистратите никой не трябва да използва лични връзки и ходатайства, за да расте в кариерата, аргументира се шефът на етичната комисия. Десет от магистратите, които са си говорили с тайнствения бизнесмен, няма да бъдат наказвани и се разминаха само с обръщане на внимание, а кадровиците им препоръчаха да спазват хигиена на личните си контакти.
На 19 юни, както навярно мнозина помнят, прокуратурата образува досъдебно производство за търговия с влияние срещу неизвестен извършител и започнаха разпити на членовете на ВСС и на магистрати. Предния ден по време на заседание на ВСС без никакъв повод членът на съвета Иван Колев взе думата и разказа как някой си Красьо от Плевен обикалял кандидатите и твърдял, че между 8 и 13 (осем сигурни - б.ред.) от членовете на съвета били негови хора. Плевенчанинът можел да им нареди как да гласуват, но това ставало срещу сумата от 200 000 евро (между 15 000 и 25 000 евро на човек). Осем от магистратите, които са си говорили с Красьо, обаче не са назначени, стана ясно от справката, която представи председателят на Комисията по корупцията към ВСС Цони Цонев.
По-късно Стойко Стоев и Иван Димов от ВСС подадоха оставки заради установени контакти с Красьо. Паднаха и няколко оставки на шефове на съдилища и прокуратури, които също са имали връзки с лобиста. Всеки от тях изтъква лична причина за познанството или за телефонните си разговори с плевенския бизнесмен. Скандалът стигна до временно спиране на назначенията на висши постове в съдебната система.
До момента никой от разследващите обаче не се ангажира да каже възможно ли е един-единствен човек (освен ако не е Наполеон!) да лобира успешно в толкова много посоки. Може да се приеме, че в различните ситуации зад него стоят различни хора като гарант за услугата, разсъждава заместник главният прокурор Валери Първанов. До момента обаче разследващите не срещат никакво съдействие от страна на замесените в Телефонгейт. Те всички до един отричат да са замесени в търговия с влияние и никой не признава да е говорил с лобиста по кадрови въпроси или за съдебни дела. По думите на разпитваните магистрати те го търсили единствено заради предстоящи ремонти на апартаменти, да ги насочи към добър лекар или за други услуги от този сорт. А в част от случаите контактите бяха по линия на попфолка.
Според прокуратурата работата на криминалистите в досъдебното производство по случая е била фатално провалена от преждевременното му огласяване от члена на ВСС Иван Колев. По този начин е отпаднала възможността да се използват специални разузнавателни средства. Според други тълкувания пък този случай е бил изваден наяве, защото в противен случай е щяла да го потули прокуратурата. Сега скандалът придобива нови мащаби, намесени бяха имената на политици и остава да гледаме колко още ще се разшири. Прави впечатление обаче, че в списъка на Георгиев досега няма имена от управляващата партия. Тълкуванията на този факт не са много - или герберите са имунизирани още преди изборите срещу корупционни практики, или пък цялата истерия е добре замислена постановка...
Така или иначе до момента налице е единствено един електронен тефтер с имена и абсолютно никакъв напредък по отношение на изясняване на връзките между Красимир Георгиев и неговите контрагенти - от какъвто и ранг и цвят да са те. Наскоро един столичен вестник публикува на първата си страница любителска снимка на плевенчанина да щрака с пръсти под ритмите на попфолка и в компанията на ректора на свищовската стопанска академия. Очевидно човекът не се притеснява особено от създалата се около него ситуация - май няма и за какво. Както се развиват събитията, нищо чудно младият бизнесмен да последва примера на Димитров и от обвиняем (какъвто, разбира се, все още не е) да се превърне в обвинител.

Каре
Другарски съд за депутати
В ГЕРБ ще обмислят дали да предложат декларация, с която да бъде осъдено поведението на депутатите, уличени в контакти с бизнесмена Красимир Георгиев, съобщи съпредседателят на ПГ на партията Искра Фидосова в четвъртък 19 (ноември) в кулоарите на парламента. По думите й може би трябва да се подхване дискусия за необходимостта от закон за лобизма:
Вместо да се занимават ежедневно с уронване на престижа на НС и на депутатите, които работят, нека да отговорят какво е разговарял Кирил Добрев, г-н Лютви Местан с Красьо Черния и защото те имат разговори и sms-си с този човек, за когото всички знаем в какви схеми е включен и какво се случва. Чух, че Кирил Добрев и Лютви Местан са направили изказвания и твърдят, че не го познават. Това, което е изнесено официално като информация, показва, че са използвани специални разузнавателни средства по надлежния ред, спазвайки закона, и там има достатъчно информация, че е имало такива разговори и такива sms. Оттук нататък ще трябва да го обясняват по надлежния ред в прокуратурата и в съда.
Запитана какви действия ще бъдат предприети, Фидосова каза: От гледна точка на парламента освен да осъдим тяхното поведение с изявление или под формата на декларация или някакво изказване, няма какво друго да направим. Ще го обсъдим с колегите и след това ще ви уведомим.

Facebook logo
Бъдете с нас и във