Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Синьо небе и светло бъдеще пред Кела

Акцията за доказване на невинност, предприета тези дни от Пламен Дишков-Кела - един от най-издирваните представители на подземието у нас в последните десетина години, е сигурен знак, че прокуратурата ще си има грижи. Защото явно на държавното обвинение му предстои да доказва отново участието на Дишков в убийството на бургаския бизнесмен Димитър Стаматов- Мастара, извършено на 21 ноември 2002 година. А точно този обвинителен акт даде основание на Върховния касационен съд да отмени (с решение от 16 май 2012 г.) постановената вече 20-годишна присъда на Дишков като поръчител на разстрела на Мастара.


Както е известно, ВКС върна делото на досъдебна фаза, за да започне то отначало, по искане на самия Дишков. Мотивите му са, че докато е бил зад граница, изобщо не е разбрал, че в България го съдят. Кела изтъкна още, че отсъствието му го е лишило от възможност да се защити.


След като през август 2011 г. бе заловен в Португалия, Пламен Дишков бе екстрадиран у нас. По нашия закон, ако искането за възобновяване на дадено дело е направено от задочно осъден, предаден от друга държава на Република България, съдът го възобновява, без да преценява дали лицето е знаело за съдебното производство срещу него. Оказа се, че към искането си Дишков е приложил и решение на Върховния съд на Португалия, в което според ВКС са поставени две решаващи условия - като цяло да се осигури на задочно осъдения правото да поиска нов процес, в който да участва лично, както и невъзможност да му бъде наложено по-тежко наказание.


Първото условие е изпълнено. Що се отнася до второто, там питането е не дали ще има тежка присъда, а


дали изобщо ще се стигне до наказание

Основания за такива въпроси - бол. Преди да се спрем на тях, е добре да се върнем към самия инцидент отпреди десет години. Според тезата на обвинението от първия процес, Пламен Дишков предложил на Бойко Стоянов да ликвидира Стаматов, като ползва помощта на Тодор Неделчев. Първоначално Стоянов поискал 50 000 лв. за услугата, но след кратък пазарлък с Кела сваля цената на 10 000 долара. След пазарлъка Кела и килърът Бойко Стоянов уточнили подробностите от операцията, а самият Дишков дори купил учебник по криминалистика и го дал на Стоянов да се учи. По-късно помагалото е открито в дома София Николова, гадже на Стоянов.


През септември 2002 г. Тодор Неделчев осигурява оръжието на покушението - пушка Ерма Верке, 22-ри калибър с оптика, плюс два пълнителя с по 15 патрона. Решено е позицията на килъра да е на покрива на бл. 33 на бургаската улица Стефан Стамболов, срещу кафенето Младост, където Мастара обичайно пиел кафето си.


Малко след полунощ на 21 ноември 2002 г. Стоянов се качва на покрива на блока, постила няколко кашона и оставя там пушката, една синя куртка, плик с червен пипер и си тръгва. Около 11-11.30 часа през деня той се връща, изпива едно кафе в заведението Младост и отново се качва на покрива. Там облича куртката, зарежда пушката и започва да дебне появата на мишената. Около 16 часа Мастара се появява, а 28 минути по-късно Стоянов го убива с един изстрел в гърба. След това той старателно поръсва с червен пипер кашоните, прибира се в апартамента си, взема един душ и заминава в с. Ахелой при приятелката си. Там се изкъпва още един път и измива лицето и ръцете си с лакочистител , за да заличи следите от барутните частици. После отива с гаджето си в Несебър. Там Стоянов изхвърля пушката и патроните в морето, а дрехите - в контейнер за смет. Десетина дни по-късно Стоянов е арестуван и изненадващо прави пълни самопризнания.


Въз основа на тях на 2 юли 2004 г. състав на Бургаския окръжен съд (БОС) начело с Галина Тодорова осъжда Бойко Стоянов на 20 години затвор. Магистратите обаче оправдават Пламен Дишков-Кела и Тодор Неделчев поради липса на достатъчно доказателства.


Именно това решение на бургаските съдии е едно от основанията да се очакват проблеми


за прокуратурата във възобновения процес

срещу Пламен Дишков-Кела. Ще е любопитно какви нови улики е открило държавното обвинение десет години по-късно, след първата преценка на окръжния съд за тоталната липса на такива. Миналата седмица, когато Бургаският съд гледа искането на Дишков за промяна на мярката му за неотклонение, се появи информация, че по време на сегашното съдебно дирене ще бъдат разгледани нови доказателства по случая, както и нови свидетелски показания.


Със сигурност обаче може да се твърди, че именно свидетелите ще са второто основание да се очаква провал на обвинението срещу Дишков. Проблеми ще създаде най-вече сегашният затворник, килърът Бойко Стоянов, на чиито самопризнания се крепяха обвиненията за убийството на Мастара. Заслужава си да припомним, че Стоянов е доста труден свидетел още от самото начало на процеса. В предишните му разпити в съдебната зала той обяви, че самопризнанията му, върху които бе изградена обвинителната теза, са били изтръгнати с насилие от тогавашния шеф на сектор Тежки криминални престъпления срещу личността в националната полиция полк. Ботьо Ботев. Стоянов обясни пред съда тогава, че е писал показанията си под диктовката на полковника, защото го е било страх.


Струва си да се посочи, че още на първия процес защитата възропта срещу обвинителния акт, който бил написан некоректно и цели да внуши, че Пламен Дишков е поръчал смъртта на Димитър Стаматов. Между другото врътнята на делото между различните инстанции по-късно показа - доказването на ролята на Кела като поръчител си остава ахилесовата пета на обвинението. То така и не можеше да събере нови доказателства в тази посока, поради което делото няколко пъти бе връщано за доразследване.


Не само липсват нови, но и


старите улики се разсъхнаха

междувременно след толкова безплодни години на търсене. Отново става дума за основния свидетел - килъра Стоянов, на чиито признания се крепи обвинението за поръчителство срещу Дишков. Тези дни стана ясно, че той е оттеглил показанията си, в които твърди че, именно Кела е поръчал разстрела на Мастара. По този повод адвокатите на Дишков Пенка Мутафчиева и Бойчо Боев са дефинирали нова защитна теза, която ще отстояват на възобновения процес - по делото няма нито едно доказателство, че клиентът им е поръчал екзекуцията на бургаския бизнесмен през 2002 година.


От известните факти до момента по делото става ясно, че работата на защитата се улеснява все повече. Нищо чудно дори да се стигне и до абсурда обстоятелствата около самото покушение да бъдат видени в неочаквани светлина и ъгъл. За тази цел адвокатите на Дишков със сигурност ще използват и резултатите от уж успешния следствен експеримент, проведен в Несебър, където убиецът Бойко Стоянов бил изхвърлил пушката и дрехите си от деня на убийството. На миналия процес защитата зададе въпрос къде са пушката и дрехите на убиеца. Тогава обвинението не можа да отговори. Едва ли днес прокуратурата разполага с отговора. Цялото развитие на делото обяснява и защо известният сикаджия организира пиар акции от зандана, спокойно си чете книжките и замисля да съди държавата в Страсбург. На него ще му е далеч по-лесно, защото е невинен до доказване на противното...


nbsp;


nbsp;


Кела се топи зад решетките


Кела обитава ареста от близо година, а на 27 юли тази година Окръжният съд в Бургас отново го остави зад решетките. За това време Пламен Дишков свалил над 30 килограма от личното си тегло. При задържането му през август миналата година той е тежал 96 кг, а в момента бил 64. Въпреки здравословния ефект от пребиваването му в ареста в края на юли тази година адвокатите му искаха мярката за неотклонение да бъде сменена от задържане под стража в по-лека. Съдия Денчо Стоянов обаче не видя достатъчно доказателства и мотиви да освободи Дишков. Между другото в последното си решение ВКС уважи искането на прокуратурата мярката за неотклонение на Кела да бъде задържане под стража с оглед многократно променящото се местоположение на обвиняемия в различни държави. Това основание обаче едва ли ще може да бъде уважавано вечно. Още повече, след като съдът не може да приеме категорично, че задграничните обиколки на Дишков са били израз на стремеж да се укрие от правосъдието. На практика при всяко искане за промяна на мярката за неотклонение Кела може да се позове на мотивите на ВКС за възобновяване на делото. Хване ли дикиш този мотив, Дишков получава шанс да види синия цвят на небето извън стените на затвора. След това възможностите пред него са много. Едва ли обаче Дишков ще последва примера на братя Галеви. При съществуващите улики най-вероятно Кела чинно ще се явява на делото и ще изчака решението на първата инстанция.nbsp;


Най-издирваният


Пламен Дишков беше обявен за международно издирване на 12 декември 2002 г. с червен бюлетин на Интерпол. Месец преди това, на 21 ноември 2002 г., към 17.00 ч. в Бургас пред строежа на собствения му хотел беше убит Димитър Стаматов-Мастара, един от най-големите месарски босове в района.


Според справки от масивите на МВР ден след покушението Дишков отлетял за Полша. Издирването на Интерпол обаче удари на камък. За последно Дишков бе засечен на летището във Франкфурт през юли 2005 г. - три години след като бе обявен за международно издирване. Кела се опитвал да замине за Литва под чужда самоличност. Във фалшивия международен паспорт под собствената му снимка били вписани данни на друго лице. Подправени били личната карта и шофьорската му книжка.


Тогава Дишков бе задържан и българските власти бяха информирани за това. Те настояха за екстрадицията на подземния бос, но искането им бе отхвърлено. Причината бе, че няма фактическо основание, тъй като по това време българските съдии бяха оправдали изцяло Дишков за участието му в убийството на Мастара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във