Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Сините дърпат слушалките на МВР

Неочаквани душмани в лицето на сините депутати си намери вътрешният министър Цветан Цветанов. Партньорите на ГЕРБ в управляващото мнозинство ще внесат в Народното събрание предложение за актуализация на бюджет 2010, с което ще източат още кръв от и без това анемичното вътрешно министерство. Това стана ясно в четвъртък (24 юни) на пресконференция на ПГ на Синята коалиция. Депутатът Асен Агов съобщи, че групата ще внесе в НС предложение МВР да намали с 25 млн. лв. разходите си за употреба на специални разузнавателни средства. Разходите за подслушване, които през 2009 г. са били около 100 млн. лв., могат спокойно да се намалят с 25 млн. лв., без от това да пострада ефективността от използване на СРС-та, изтъкна Агов.
Буди известно недоумение изборът на източник за допълнителни икономии в МВР. Няма обяснение защо сините депутати не предлагат например да се свият разходите по политика Общоосигуряващи дейности на вътрешното министерство, разполагаща с близо 148 млн. лева. А са се вторачили в джоба на програмата Противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и превенция, където има близо 553 млн. лв., от които МВР се чуди кое по-напред да плати - заплати, извънреден труд, коли, компютри, технически средства...
Ако народните представители гласуват предложението за актуализация на бюджет 2010 в частта за МВР, не само че ще пострада ефективността, но вероятно съвсем ще се стопи.
Това ще се случи по простата причина, че успехите, които МВР е отбелязало досега в борбата с организираната престъпност и корупцията, се основават изключително на употребата на специални разузнавателни средства. Разбира се, това се дължи на факта, че от години вътрешното ведомство изпитва затруднения да събере годни за съда доказателства по друг начин освен чрез подслушване. Видим с просто око факт, за който ръководството на МВР обаче скромно мълчи, докато думка тъпана за успехите си. Ако по върховете на министерството не са съгласни с подобна констатация, нека разгърнат делото на братята Красимир и Николай Маринови, които бяха оневинени.
Проблемът на МВР с добиването на други видове доказателства освен тези, набирани със СРС, беше подчертан в средата на май и от заместник-председателя на Върховния касационен съд и ръководител на наказателната колегия на съда Гроздан Илиев. В семинар на ВКС той споделил тезата, че тенденцията е този доказателствен източник (доказателствата извън СРС - б. ред) непрекъснато да намалява по обем и качество поради нежеланието на гражданите да свидетелстват. Това е причината като компенсаторен механизъм вътрешното ведомство да разширява използването на спецсредства и оперативна информация.
Подслушването е особено необходимо на МВР, когато става въпрос за набиране на доказателства срещу организирани престъпни групи. Финалът на операция Октопод, когато след ареста задържаните бяха подслушвани в килиите им, е красноречив пример както за ефективността на СРС, така и за традиционната немощ на разследващите в търсенето на други начини за набиране на улики. Да не говорим, че и тайните свидетели на МВР, и после обвинението обикновено са смехотворни.
Поради тази причина в България се използват приблизително пет пъти повече спецсредства, отколкото в САЩ например. Според информация от подкомисията за контрол на специалните разузнавателни средства през 2009 г. са били използвани 10 000 СРС срещу приблизително 3000 души. Докато на цялата територия на САЩ през 2007 г. те са приложени едва в 2370 случая! Отделен въпрос е доколко ползотворна е била информацията, получена по този начин. Според подкомисията от цялото подслушване през 2009 г. МВР е успяло да спретне 1200 годни веществени доказателства за съда (ВДС).
Въпреки този дребен смущаващ факт, без спецсредствата и при отчетливата липса на изградена агентурна мрежа в престъпните среди МВР е обречено на пълен провал. Благодарение на СРС-тата все пак осъдените за организирана престъпност през 2009 г. са се увеличили два пъти в сравнение с 2008 година. За участие в такива групи през миналата година са осъдени общо 185 лица, за пране на пари са осъдени 35 души - това твърди доклад на Главната прокуратура, който беше внесен в правната комисия в четвъртък (24 юни) за обсъждане. А прокуратурата страда от същата анемия, каквато мори и МВР - примери колкото щеш.
Между потребителите на оперативна информация, събрана със спецспособи, е и ДАНС. С последните реформи там заради икономии бяха закрити доста щатове от дирекцията за технически операции, която преди това също имаше право да прилага СРС. Реформата засегна основно колегите ни, занимаваща се с техническите операции и администрацията. През 2009 г. реално са съкратени 15% от щатните служители, премахнати са и незаети щатове, с което общата редукция в ДАНС е почти 24 на сто, обясни пред депутатите тази седмица шефът на агенцията Цветлин Йовчев.
Така че, ако искането на сините депутати мине при обсъждането на актуализацията на бюджет 2010 на второ четене и после резнат ушите на МВР и ДАНС, много мъка иде за Цветанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във