Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СИРАЦИТЕ - НАГРАДЕНИ, ВИНОВНИЦИТЕ - ЖИВОТ СИ ЖИВЕЯТ

Хубаво е, че в периода 2001-2005 г. бившият главен секретар на МВР ген. Бойко Борисов направи нещо, с което наистина заслужава да остане в историята на вътрешното ведомство: загрижи се за сирачетата на загиналите служители на вътрешното ведомство и накара обществото да осъзнае, че в България има и такива деца. Още по-хубаво е, че сегашният министър на вътрешните работи Румен Петков продължи благородната традиция и на 1 декември МВР стартира поредната Национална благотворителна кампания за децата на инвалиди и загинали служители от системата на МВР.
В рамките на тази кампания, на 12 декември (понеделник) 5-годишната Венцислава - дъщеря на младши лейтенант Венцислав Георгиев, и 11-годишната Богуслава - дъщеря на младши лейтенант Ивайло Иванов, получиха от директора на РДВР-Кюстендил - полк. Борислав Златанов, Почетен знак на МВР и грамота, подписани от вътрешния министър Румен Петков. Бащите на двете момичета загинаха по време на изпълнение на служебни задължения на 4 септември 1999 г., когато авария вдигна във въздуха централните складове на Мини Бобов дол и отне живота на шестима полицаи и пожарникари.
По зла ирония на съдбата едновременно със споменатата Национална благотворителна кампания за децата на инвалиди и загинали служители от системата на МВР на 1 декември председателят на Кюстендилския окръжен съд Красимир Бамбов даде ход на делото за... аварията в Големо село. Обвинителният акт е в обем 111 машинописни страници и е писан от заместник окръжния прокурор на Кюстендил - Йордан Георгиев. А на подсъдимата скамейка седнаха трима бивши изпълнителни директори на Мини Бобов дол и проф. Славчо Лазаров, който е собственик на една от известните фирми за производство на взривни вещества - ЕТ Миненерго - Славчо Лазаров, и на охранителната фирма Лазарит.
Срещу четиримата са повдигнати обвинения по чл.282, ал.3 от Наказателния кодекс, който гласи: Длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта или правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага, или да причини другиму вреда и от това са настъпили особено тежки последици, наказанието е лишаване от свобода от три до десет години.
Всъщност за държавното обвинение това е втори опит да изправи пред Темида виновниците за смъртта на четиримата полицаи от РПУ-Бобов дол - старши лейтенант Крум Зарев, главен сержант Ивайло Иванов, главен сержант Бисер Калистратов и сержант Венцислав Георгиев, и на бобовдолските пожарникари главен сержант Ивайло Парасков и сержант Иван Факирски.
През лятото на 2002 г., след близо едногодишно умуване, Дупнишкият районен съд изведнъж осъзна, че по време на предварителното производство (започнало през 1999 г. и приключило през 2001 г.) са допуснати сериозни процесуални нарушения и върна делото за доразследване.
Иначе казано, преди три години и половина дупнишките районни съдии ги достраша да започнат и да приключат делото за нелепата смърт на шестимата полицаи и пожарникари. Ето защо те предпочетоха да се скрият зад всеопрощаващата формулировка за допуснати сериозни процесуални нарушения, въпреки че става дума за най-обикновени разпити на 400 души, живеещи в района на взрива. Които съвсем спокойно можеха да бъдат проведени по време на съдебните заседания, но можеше и изобщо да не се стига до тях. По простата причина, че след като въпросните свидетели дават показания пред следствието, правната и фактическата обстановка по делото остава... абсолютно непроменена.
Защото и днес, както и преди шест години, все още никой не знае кой точно е обрекъл на сигурна смърт четиримата полицаи - Крум Зарев, Ивайло Иванов, Бисер Калистратов и Венцислав Георгиев, като ги е изпратил да гасят огъня, без те да са обучени да действат в подобни ситуации?
Без отговори са останали и други три, изключително важни въпроса: Кой е разрешил монтирането на електрическо табло в склада, в който се произвежда взривната смес?, Кой е разрешил на едно и също място да се съхраняват взривни вещества и капсул-детонатори? и По силата на каква логика, по време на т. нар. рутинни проверки, спецовете от служба КОС на ДНСП и на РДВР-Кюстендил не са констатирали въпросните нарушения и не са разпоредили отстраняването им?
За сметка на това обаче, докато материалите по делото сноват между Районна прокуратура - Дупница, Софийската военноокръжна прокуратура, Кюстендилската окръжна прокуратура, Дупнишкия районен съд и Кюстендилския окръжен съд, щастието така удобно кацна по раменете на подсъдимите, че те все още не могат да повярват на късмета си. От около година и половина например проф. Славчо Лазаров е национален консултант по взривовете на МВР. Вторият подсъдим - Венцислав Тодоров, е преуспяващ ВиК-предприемач в родния си град Кюстендил, а третият подсъдим - Николай Василев, върти успешен бизнес в столицата.
Безспорно обаче най-интересна е съдбата на четвъртия подсъдим - Димитър Ганчев. Само месец след трагедията в Големо село, разиграла се на 4 септември 1999 г., той се яви на местните избори и... стана кмет на гр. Бобов дол. На следващите избори - през октомври 2003 г., той загуби надпреварата и стоя без работа две години. Днес обаче Димитър Ганчев има пълно основание да гледа уверено в бъдещето, защото от десетина дни е заместник-директор на... Мини Бобов дол ЕАД.

Facebook logo
Бъдете с нас и във