Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Система ще лови полицейските патрули в корупционна крачка

S 250 8beac35e b9cb 437b bf1d fec02943ff6c

Неведоми са пътищата корупционни - след като досега заради податливия на рушвети т.нар. субективен фактор, корупцията продължава да души онези звена в МВР, които са изправени пред риск, силовото министерство вика на помощ високите технологии. Очевидно идат тежки дни за служителите от "Охранителна" и "Пътна полиция", които са челници в рушветчийството.

 

Полицията ще се бори корупцията с помощта на информационна система, става ясно от публикувана в сайта на Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) обществена поръчка. Автоматизираната информационна система (АИС) за нуждите на патрулната дейност на "Охранителна полиция“ (АИСПДОП) ще се изгражда и внедрява по проект "Намаляване нивото на корупция сред патрулната и пътна полиция чрез въвеждане на видеонаблюдение в полицейските автомобили".

Проектът се финансира с европейски средства в рамките на фонд "Вътрешна сигурност" 2014-2020 г. и е на стойност 500 000 лева. Както сочи възложителят ГДНП, до обявяването на поръчката се е стигнало след анализ на съществуващата система за отчет на дейността на служителите от патрулно-постовата дейност и "Пътна полиция".

"Системата е неефективна, използват се бланки на хартиен носител. Обобщената информация за натрупаните през месеца данни от патрулната дейност се систематизира в образец, който се предоставя в дирекцията. Тази информация не подлежи на проверка, тъй като  е трудно доказуема и контролируема", пише в техническата спецификация към поръчката.

Основната й цел е да се засили капацитета на полицията за борба с корупцията и намаляване на корупционните практики. Според изпълнителя това може да се постигне, като се оптимизира полицейската дейност, а количеството и качеството на свършеното от патрулите се подложи на обективна оценка чрез анализ на информацията за извършената от тях дейност.

Автоматизираната система, например, ще осигурява възможност за определяне на маршрутите на патрулите, ще позволява определяне на местата за непосредствено изпълнение на дейността в определен часови интервал. Времето за патрулната дейност на всеки един от полицаите също ще се определя от системата.

Най-шокиращата възможност на системата е да предизвиква звуков и светлинен сигнал при отклонение на патрулния наряд от предварително зададения му участък за обслужване, от маршрута за движение или от установъчния пункт.

Изпълнителят държи системата да позволява извършване на подробна справка за дейността на наряда, местоположението на патрула и справка за планирания и изпълнения маршрут. От мобилните устройства, на които ще бъде инсталирана системата, ще се изпраща информация до дежурните центрове.

Освен това, АИС ще осигури използването на уеб-услуги за проверка на данни на издирвани лица или автомобили, проверки на разрешителни за оръжие, ще осигурява и достъп (четене и запис ) до, автоматизираната информационна система "Административно-наказателна дейност". Всички ползвани уеб-услуги ще бъдат записвани в АИСПДОП.

В края на април ръководството на ГДНП е одобрило направените изменения в първоначалното обявление, като срокът за получаване на офертите е удължен с един месец - от 5 май на 1 юни 2020 година.

 

КАРЕ - ВТОРО ЗАГЛАВИЕ

С камери срещу рушвета

Заради корупцията в системата МВР не веднъж е викало неволята, чудейки се как да се оправи с този проблем. През септември 2015 г. тогавашният вътрешен министър Румяна Бъчварова представи амбициозен план, според който само за три месеца трябваше да ликвидира корупцията и да се гарантира бъдещото й недопускане в коридорите на министерството. "Планът не е просто на хартия и не е просто да се отбие номерът, а предвижда неща, които наистина ще работят", заяви тогава заместник-вътрешният министър Филип Гунев.

Под лупа бе разгледана практиката на КАТ,  "Охранителна полиция", "Криминална полиция", дирекция "Човешки ресурси", сферата на обществените поръчки и контролът на общоопасните средства (КОС). Решено бе двете вътрешни разследващи дирекции на МВР "Инспекторат" и "Вътрешна сигурност" да се грижат за интегритета и лоялността на служителите на МВР с тестове за интегритет. Решено бе също така да бъдат анализирани и имуществените декларации на работещите в системата. Имаше и идея ченгетата да минават периодично през полифизиографски изследвания, а в КАТ патрулните коли да се оборудват с уреди за видеонаблюдение и таблети.

Сред предвидените мерки бе въвеждане на персонални камери, които служителите от "Охранителна полиция" да  носят по време на дежурство. Това обаче не бе осъществено.

И през 2017 г. отново се заговори за камери. Този път в рисковите корупционни играчи МВР вкара и граничните полицаи, като измисли от 2018 г. те да бъдат снабдени с камери, които да се закрепват на униформите им. Бе обявена и обществена поръчка "Доставка на камери за носене на униформата на гранично-полицейски служители". Поръчката беше за 300 броя от т.нар. бодикамери, с прогнозна стойност 390 000 лева.

Според документацията камерите трябваше се доставят със съответните аксесоари за стабилно закрепване на униформите по не по-малко от два начина. Изискването бе да не нарушават свободното движение на служителя при изпълнение на служебните му задължения или по време на неизбежна самоотбрана.

МВР поиска всеки видеофайл да се записва в паметта на камерата с времеви маркер, уникално име и GPS координати и да осигурява безжичен пренос на информация през 3G/4G. Поръчителят пожела видеофайловете както на самата камера, така и на дисковия масив на сървъра и на работната станция, да бъдат защитени или криптирани, така че да могат да бъдат сваляни и преглеждани само от оторизиран потребител със съответните права. Освен това трябваше да има възможност те да са маркирани с "воден знак" (Watermark) след тяхното първоначално използване.

МВР финализира процедурата и през септември 2018 г. дори сключи договор с изпълнителя "Оптикоелектрон груп" АД от Пазарджик на стойност 195 100 лв. без ДДС. През декември 2019 г. обаче възложителят едностранно прекрати договора заради отклонение от изискванията в техническата спецификация.

След като изпълнителят плати неустойка от 9755 лева, намерението на МВР да превърне камерите в основно оръжие срещу корупцията сред гранично-полицейските служители, приключи пътя си като... надлежно архивирана свежа идея.

Facebook logo
Бъдете с нас и във