Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Ситнилски аут за шест месеца

Висшият съдебен съвет (ВСС) извади за шест месеца от редиците си Камен Ситнилски заради воденото срещу него дисциплинарно производство.


Решението бе взето на закрито заседание в четвъртък (26 септември) след таен вот с 15 гласа за, пет против и двама въздържал се. Предложението за отстраняването на Ситнилски бе направено от члена на съвета Галя Георгиева като извънредна точка в дневния ред.


Галя Георгиева и председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров (който беше предложил образуването на дисциплинарното производство) получиха от ДАНС достъп до класифицирана информация, за да прочетат записваните със СРС телефонни разговори на Ситнилски като заместник главен прокурор с двама прокурори през миналата година. Тези разговори бяха оценени като договаряне на подкрепа за Ситнилски , за да бъде избран за член на ВСС и предизвикаха дисциплинарното дело срещу него за уронване напрестижа на Темида.


Дисциплинарният състав смята, че така по-добре ще протече производството. След като съставът е предложил това нещо и това нещо е убедило по-голяма част от членовете на съвета, сигурно е достатъчно основателно, обясни за медиите Тодоров.


Камен Ситнилски не направи коментар, не каза и дали ще обжалва отстраняването си. Той не е взел думата и на заседанието на съвета, когато се е гледало предложението за отстраняването му. Законът дава право да бъде обжалвано пред Върховния административен съд (ВАС) както решението на ВСС, така и предварителното му изпълнение.


Миналата седмица Камен Ситнилски коментира по телевизията, че акцията срещу него била резултат от една кампания за сплашване и овладяване на съдебната система в лицето на ВСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във