Параграф22 Daily

§22 Анализи

Скала на професионалния връх в МВР

Новият главен секретар в министерството е потомствен полицай

Служебното правителство продължи с рокадите в МВР, създавайки впечатление, че сякаш е побило колец, както казва народът. Последното назначение във вътрешното ведомство е от особено важно значение, защото засяга професионалния връх на министерството. Там беше поставен досегашният шеф на Областната дирекция на МВР-Пловдив главен комисар Петър Тодоров. Той беше представен в понеделник (9 юли) от служебния МВР-шеф Бойко Рашков.

Самият той обясни защо толкова време министерството е действало без професионално ръководство. Както е известно предишният главсек Ивайло Иванов изгърмя през април заради полицейското насилие по време на антиправителствените протести през лятото на миналата година. Временно изпълняващ длъжността главен секретар на МВР след неговата оставка беше главен комисар Стоян Темелакиев.

"Дълго време министерството беше без главен секретар, защото не е лесно да се назначи такъв. Това е изключително важна длъжност. Вярно е, че има голям брой достойни служители. Затова ние направихме доста внимателен подбор и ни трябваше време, за да вземем това решение", обясни Рашков. Той уточни, че длъжността "може да бъде заета от достоен човек с достатъчно дълъг професионален опит и на когото може да се разчита, че няма да гледа как пребиват български граждани в протеста срещу предишното правителство и главния прокурор на България" .

Главен секретар трябва да бъде и служител, който няма да наблюдава безучастно множеството нарушения на закона по отношение на използването на СРС-та,и няма да бъде обслужващ персонал на прокуратурата, уточни още МВР-шефът. "Спряхме се на Петър Тодоров, който в момента ръководи Областната дирекция на МВР в Пловдив. Той е служител с дългогодишен стаж и опит, има над тридесетгодишен стаж. Има необходимия образователен ценз и не е от калинките. Има необходимия опит от стартовото начало в службите на МВР до длъжността, която му оказваме доверие да заеме. Има множество награди във връзка с изпълняване на служебните му задължения. Очакванията ни са големи и съм убеден, че г-н Тодоров ще изпълни с чест своята задача, стриктно спазвайки закона, без да слугува на политически партии и без да стои до главния прокурор, когато прави изявление пред медиите като дете, което е сгрешило и някой му е дръпнал ухото'', разясни вътрешният министър при представянето на Тодоров.

Очевидно очакванията на служебния вътрешен министър са професионалното ръководство да бъде истинска скала, която да посреща и разбива бушуващите вълни в бурното море от обществено-политически проблеми у нас. Надеждите са Петър (камък, скала - от гръцки език) да стои непоклатимо на върха, въпреки ниския хоризонт на служебния кабинет. И след него да бъде опора на следващия политически шеф на министерството. Такъв можеше да е още един Петър (камък, скала), каквото бе предложението на "Има такъв народ", направено буквално в 12 без 5. И тогава МВР щеше да е единствената държавна институция, чието ръководство е от онези 2.22 на сто българи, носещи името Петър...

Подобни амбиции и назначения в търсене на реализацията им по-скоро прилягат на едно следващо редовно правителство, с реалистичен за изпълнение четиригодишен мандат. Служебният кабинет и силовият вицепремиер и вътрешен министър обаче се държат така, сякаш управлението им на държавата тепърва започва. Изборът на новия главен секретар е доказателство за това.

С назначаването на главен комисар Петър Тодоров на професионалния връх в МВР се изкачва един доказан служител от системата.  Тодоров е потомствен полицай, неговият баща Илия Тодоров е бил шеф на пловдивската полиция. Петър е завършил висшето военното училище във Велико Търново, с профил танкист, служил е в танково поделение в Асеновград до 1989 година. До 1992 г. се е обучавал в Академията на МВР за оперативен работник от военното контраразузнаване, след това е преминал допълнително обучение в школата за още две години. През август 1992 е назначен за оперативен работник в "Магистрална полиция" Пловдивската дирекция. Работата му е била свързана с разкриване на грабежи по автомагистралите, изнасилвания и убийства. През 1998 г. Тодоров става началник група "Криминална полиция" в Трето районно управление в Пловдив, след което заема длъжността началник на Първо районно управление на МВР, за да стигне до зам.-директор на Областната дирекция на МВР в града на тепетата.

Познат е като един от най-стабилните служители на реда, името му никога се е замесвано в скандали и съмнителни случаи, колегите му го уважават като строг началник, който държи на думата си и не нарушава принципите си.

Четири са приоритетите, по които новият главен секретар на МВР ще работи - овладяването на горските пожари в страната, второ място ограничаване на бежанския натиск спрямо България, на следващо място е борбата с битовата престъпност във всяко едно населено място на страната. Този приоритет изисква систематични мерки по превенция и бързина на работата по горещи следи, обясни при представянето си Петър Тодоров. Не по-малко важен приоритет е и борбата с настъпващата поредна вълна на коронавируса, като действията на МВР ще бъдат съгласувани със здравното министерство и РЗИ-тата по места, уточни Тодоров.

Ден преди в парламента да бъде подложен на гласуване проекто-правителството на ИТН, служебният вътрешен министър Бойко Рашков направи смяна и в ръководството на Областната дирекция на МВР в Шумен.

Във вторник (10 август) заместник-министър Венцислав Катинов обяви заповед на Рашков, с която за директор се назначава старши комисар Георги Гендов. Старши комисар Гендов работи в системата на МВР от 2007 година, като инспектор в сектор "Противодействие на икономическата престъпност“. Заема различни изпълнителски и ръководни длъжности, като от месец август 2020 г. до момента е началник сектор на сектор "Противодействие на икономическата престъпност“ в ОДМВР- Шумен. Награждаван е многократно за професионалната си дейност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във