Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СКАНДАЛ, НО УДОБЕН

Един невероятен скандал избухна преди десетина дни в публичното пространство. Националната телевизия Би Ти Ви излъчи сензационен запис, показващ бащата на пратената в кома от Максим Стависки Мануела - Красимир Горсов, да играе на ротативки в столична зала. От некачествения запис се вижда , че той не играе с малки суми, а държи в ръцете си едри банкноти. По-късно, изненадан от заснетото, Горсов убедително обяснява на репортерката, че навремето действително е имал страст към хазарта, но отдавна вече я е преодолял . След като вижда собствената си физиономия на монитора, Горсов е безкрайно изненадан. Я, та това съм аз! Да, явно това е той. Освен ако не допуснем възможността някой тайничко да го е клонирал с намерение да го оклевети.
Тъй като в последните месеци никой не е чувал бащата на Мануела Горсова да е печелил от тотото или да е намерил торба с пари, по всяка вероятност е харчил по машинките от парите, които цяла България събира, за да помогне на дъщеря му. Което само по себе си е достатъчно гнусно и не заслужава нищо друго освен презрение. Скандалът с Горсов обаче поражда и въпросите: Кой и защо позволи на един толкова неуравновесен човек с явно неугаснали хазартни наклонности да получи достъпа до толкова много пари? и Кой и защо има интерес от избухналия точно сега скандал?
Страстта на Горсов към хазарта - позната във Велико Търново
Няколко месеца след жестоката катастрофа, при която Максим Стависки с Хамъра си уби един младеж (за него пък вече никой и дума не отваря) и изпрати в кома 18-годишната Мануела от Велико Търново, тръгна инициативата за организиране на национална благотворителна акция под мотото Да спасим Мануела! Основни движещи сили на кампанията бяха местната община и бизнесменът Петър Христов. Всъщност дълго преди да стартира акцията бизнесменът бе единственият, който безрезервно застана зад гърба на изпадналото в огромни затруднения и потопено в скръб семейство. Той ежедневно помагаше с финансови средства за лечението на Мануела във ВМА, а след това и в болницата в Израел. Колко лични пари е похарчил Петър Христов едва ли ще стане някога ясно. Защото, за разлика от други благодетели, които превръщат всяко дарение от 1000 лв. в събитието на месеца, Петър Христов не желаеше да говори за това, което върши. Въпросът обаче тук е друг.
След разкриването на дарителската банкова сметка за Мануела бащата Красимир Горсов бе обявен за човека, който единствен има правото да тегли от нея. Във всеки един момент бащата можеше само с личната си карта да изтегли колкото си иска пари, без да дава обяснения или да се отчита за какво ще ги изразходва. Днес търновски банкери коментират, че при откриването на сметката е било необходимо да се назначи дву- или тричленна комисия или обществен съвет, който да упражнява контрол върху родителя. По този начин бащата ще може да тегли, но само след като разполага и представи в банката писменото съгласие на контролиращите го и обяснение за целите, за които ще отидат изтеглените пари.
След избухването на скандала със записа от ротативките близки и познати на Красимир Горсов изведнъж се сетиха за буйната му страст към хазарта и за това как през всичките тези години те са подозирали, че той не я е превъзмогнал. Те описват как още като футболист със свои приятели от отбора Горсов бил редовен посетител на всички търновски казина и игрални зали. Къде бяха всички тези критикари преди половин година, за да предупредят да не се дават толкова пари в ръцете на един заклет комарджия? Още повече че обявяването на бащата за попечител и настойник на Мануела не бе извършено тайно, а беше широко оповестено в медиите. За всички, които тогава му съчувстваха, Горсов бе съсипаният от скръб баща, готов в справедливия си гняв да убие Максим Стависки. Днес абсолютно същите хора са най-заклетите му хулители. На пръв поглед разкриването на хазартната страст на бащата на Мануела има само морален аспект и не би трябвало да окаже влияние върху хода на делото.
Прокуратурата обаче обяви, че ще се занимае със случая и би трябвало да установи харчил ли е бащата за хазарт от парите, предназначени за лечението на дъщеря му.
Случайно ли сега бе излъчен скандалният запис?
И този въпрос възниква също толкова натрапчиво. От репортажа на Би Ти Ви стана ясно, че записът от игралната зала е направен на 4 юни т.г., а бе излъчен едва на 19 август. Всеки журналист знае, че да притежаваш подобна информационна бомба и да я пазиш в тайна близо месец и половина, е доста рисковано, защото конкуренцията също не спи.
След излъчването на материала по телевизията като нездрав слух из търновските улици и заведения започна да се носи версията, че телевизията е станала най-добрият адвокат на Максим Стависки за предстоящото съдебно заседание на 24 септември. Или казано по друг начин - материалът е излъчен точно когато трябва. Подозрителните великотърновци изчисляват, че до делото има горе-долу един месец. Времето е достатъчно за един голям скандал - да избухне, да се разрасне и да постигне желаната негативна обществена реакция спрямо главния герой в него - в случая Красимир Горсов. През този месец той ще бъде подхванат от медиите, разнищен, старателно сдъвкан и изплют. Няма съмнение, че за адвокатите случката е просто изстрел в десетката. Друг въпрос е дали в разпространилата се в Търново версия има нещо вярно, или тя е само плод на нечий болен мозък. Това естествено никой не би могъл да каже. Всеки може да си гради каквито иска версии и хипотези. Най-важното в случая обаче е казаното от бизнесмена Петър Христов в деня след излъчения репортаж: Показаните кадри не бива да карат хората да се съмняват в дарителската кампания и да се отдръпнат от нея. Тя трябва да продължи, защото Мануела продължава да лежи в болницата в Израел и за лечението й са необходими средства. А що се отнася до извършеното от бащата, компетентните органи са тези, които след назначената проверка трябва да се произнесат извършил ли е той престъпление. И ако отговорът е да, механизмът е ясен: обвинение, съд и затвор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във