Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Скандал с Отело в червена тога

Темида си свърши всичката работа, та й остана време да се занимава и с проблемите в интимната сфера на магистратите. Това ни показва поредната романтична драма в съдебните среди. Пиесата се разиграва на хасковска сцена. В главната роля на мургавия ревнивец се оказа местният окръжен прокурор Иван Ванчев.


Вместо да се отдаде изцяло на борбата срещу престъпността, изгарян от ревност, Ванчев наел частни детективи да следят неговата любима Миглена Тянкова - председателка на районния съд. Те дори подслушвали чрез частни спецсредства съдийката. Тези действия обаче може да му струват високия пост, след като в четвъртък (17 ноември) Висшият съдебен съвет (ВСС) образува дисциплинарно производство срещу хасковския Отело. Това стана по настояване на главния прокурор Борис Велчев, който иска подопечният му магистрат да бъде уволнен заради уронване на престижа на съдебната власт.


От своя страна скандалният прокурор заяви, че не е уведомен официално в какви прегрешения го упрекват, че не му е връчван какъвто и да било документ и не е викан на разговор с шефа си.


До този момент главният прокурор нито ме е викал, нито ми е предявил нещо. Да съм нареждал подслушване на колеги и политици?! Това са пълни глупости! Такова нещо не би могло да стане, това е престъпление, коментира Ванчев.


Велчев пък обясни пред журналисти, че данните за действията на магистрата, с които се е запознал лично, са толкова безспорни, че въобще нямало нужда да се среща с ревнивеца. Той обаче подчерта, че не е недоволен от работата на прокурора. Лошото е, че покрай следенето от ревност в материалите на Ванчев са попаднали и разговори на висши магистрати и политици. Самият магистрат в момента е в отпуск.


Срещу Ванчев по всяка вероятност няма да бъде образувано наказателно производство, тъй като записите са направени на частно и не попадат в обсега на Закона за специалните разузнавателни средства. Наистина в чл.339 а от Наказателния кодекс (НК) е регламентирано, че който без надлежно разрешение използва специално техническо средство, се наказва със затвор до три години. Но според юристи в случая не била приложима забраната в НК за използване на СРС, тъй като подслушването е извършено от частна фирма, а не от службите в МВР. Сега тепърва трябва да се изясни как частните детективи ще оправдаят използването на спецсредства за подслушване. Следващата седмица кадровиците на Темида трябва да решат дали ще отстранят временно хасковския прокурор от поста му, докато приключи дисциплинарното производство.


Обектът на ревността му Миглена Тянкова е и сред кандидатите за поста председател на Окръжния съд в Хасково. Нищо чудно намесването й не по нейна вина в този публичен скандал да й попречи да заеме този пост.


Иван Ванчев бе избран за шеф на Хасковската окръжна прокуратура през лятото на 2009 г. с втори мандат. Тогава той спечели мястото в надпревара с Петър Мидов и Светлозар Костов, който пък наскоро бе избран за административен ръководител на Специализираната прокуратура.


Това не е първият подобен скандал в редиците на Темида. През февруари миналата година Висшият съдебен съвет уволни варненския следовател Михаил Желев, защото беше изискал от М-Тел разпечатка с телефонните разговори на съпругата си. Сигнал срещу него подаде жена му, която също е съдия, след като той показал разпечатката по време на бракоразводния процес. Желев се сдобил с документа чрез официално искане до мобилния оператор във връзка с възложено му разследване. Информацията му обаче послужила за уреждане на лични сметки, а не по делото, по което е работил, реши дисциплинарната комисия на съдебния съвет.


На заседанието си в четвъртък ВСС прие и оставката на Галина Солакова като заместник-председател на Върховния административен съд (ВАС). Решението бе взето единодушно. Солакова подаде оставка на 11 ноември с мотива за предстоящите структурни промени в съда. В медиите обаче се коментираше, че е дала оставката си заради шефа на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов, който се връща на поста си.


Шефът на ВАС Георги Колев поиска от кадровия орган да бъдат отпуснати 20 допълнителни щатни бройки за съдебни помощници. За да стане това, ВСС намали щатната численост на 15 административни съдилища в страната и ги прехвърли към ВАС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във