Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Скандал със знакови съдии

Едната ръка на българската Темида не знае какво прави другата. Така изглеждат някои предложения за издигане в ранг на магистрати, разгледани тази седмица на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС).


Сред дузината съдии от цялата страна, предложени на кадровия орган за повишение от техните началници, изпъкват имената на трима магистрати от Софийския градски съд (СГС) - Петя Крънчева, Вера Чочкова и Мариян Марков. И тримата бяха номинирани за повишение в ранг съдия във ВКС и ВАС от прословутата шефка на съда Владимира Янева. Интересното в случая е, че съдията Марков миналата седмица беше наказан от същата Янева за протакане на делата. Кадровиците от ВСС обаче явно не бяха забравили това обстоятелство и отказаха да повишат Марков в ранг върховен съдия на заседанието си в четвъртък (24 ноември).


Марков и Крънчева неотдавна попаднаха в списъка на Инспектората на ВСС на магистрати от наказателното отделение на Софийския градски съд, които са забавили най-много дела. Съдия Марков е забавил мотивите за 23 дела, Крънчева също просрочила мотивите по 23 присъди, Чочкова също фигурираше в списъка, макар и сред съдиите с минимален брой просрочия.


Вера Чочкова и Мариян Марков произнесоха присъди по някои от най-знаковите дела през последните години. Чочкова оправда бившия столичен кмет Стефан Софиянски по делото за сделката с Централни хали и му даде основание да се хвали, че е единственият доказано некорумпиран политик. Нейно е и решението, че бившият заместник-министър в МВР Раиф Мустафа не е посредничил за подкуп на длъжностно лице.


Съдия Мариян Марков осъди на девет години затвор Александър Томов за присвоени 14 млн. лв. от Кремиковци. Бившият военен министър Николай Цонев пък чу оправдателна присъда от него по обвинението за неизгодно купена поточна линия за хангари.


Съдия Петя Крънчева пък бе повишена в ранг. Тя оправда бившия земеделски министър Венцислав Върбанов по обвинението за безстопанственост срещу него. Тя обаче ще бъде запомнена с безкрайните отлагания на делото за убийството на сикаджийския бос Бай Миле, което в края тази година бе увенчано с оправдателна присъда за всички обвиняеми по делото. Наред с това магистратката наложи условна присъда на бившия шеф на Софийската районна прокуратура (СРП) Славчо Кържев и гледа процеса за убийството на студента Стоян Балтов. През 2009 г. тя бе сред конкурентите на сегашния шеф на ВАС Георги Колев за шеф на Софийския градски съд.


Около Крънчева се разшумя през април тази година, когато се чу, че е взела 200 000 лв. подкуп при гледане на мярка за неотклонение на Златко Баретата. Това твърдение прозвучало при прожекцията на видеоматериал по дело срещу срещу съдията Петър Сантиров, бившия военен министър Николай Цонев и бившия главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов. Последвалата проверка на Върховната прокуратура по сигнал на обвинителя Божидар Джамбазов не откри доказателства Крънчева да е вземала подкуп. А самата тя заяви тогава, че няма от какво да се притеснява.


Това обаче не са единствените случаи, при които незнайно защо в съдебната йерархия се издигат магистрати със спорна репутация. Сред най-пресните е скандалът с курдисаната за шеф на Шуменския окръжен съд Нели Батанова, която издаде на първа инстанция оправдателна присъда на убийците на студента Мартин Борилски. Изборът й толкова шокира френския посланик в София Филип Отие, че той тръгна да иска обяснения от правосъдното министерство, от което обаче не последва нищо.


В друг случай ВСС едва не назначи за председател на Хасковския окръжен съд магистрата Росен Русев, за когото прокуратурата имаше данни за извършени престъпления по служба. Тук му е мястото да припомним като положителен момент в работата на кадровиците, че неотдавна Висшият съдебен съвет не уважи предложението на градския прокурор Кокинов да награди неколцина магистрати с червени тоги. Това бяха четирима обвинители, работили по делата срещу Александър Томов и бившата шефка на НАП Мария Мургина. Предложението бе Роман Василев, Божидар Джамбазов, Маргарита Немска и Нели Златкова да получат грамота и служебна благодарност заради осъдителните присъди по двете дела. Томов бе осъден на девет години затвор, а Мургина - на четири. Но делата са минали само на първата съдебна инстанция и предстои Софийският апелативен съд и Върховният касационен съд също да се произнесат по тях.


ВСС отхвърли това предложение, защото не е ясно каква допълнителна работа - извън обичайната за всички магистрати - са свършили въпросните прокурори. А предложението за награда за Роман Василев направо ошашави кадровиците, тъй като малко преди това той бе наказан от ВСС заради странното му поведение по време на ареста на бившия военен министър Николай Цонев. Главният прокурор Борис Велчев заяви тогава, че според него един магистрат може да бъде награден за едно и наказан за друго, но в крайна сметка заключи, че осъдителните присъди първо трябва да влязат в сила и чак тогава да бъдат награждавани прокурорите по съответното дело.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във