Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СКАНДАЛЕН ФУТБОЛЕН БОС СЕ ПОДИГРАВА И С БОЙКО БОРИСОВ

Общинският съветник и президент на ПФК Черноморец - Ивайло Дражев, когото МВР и Съдебна охрана издирват в цялата страна, за да го арестуват и да го изправят пред съда за двойно убийство, се изгаври и с бъдещата партия на Бойко Борисов. В понеделник (8 май) сутринта той разпрати до бургаските медии съобщение, с което гръмко възвести, че е представител на сдружение Граждани за европейско развитие на България (ГЕРБ) за Бургаския регион. Освен това в съобщението на Дражев се казва, че той е направил регистрацията след десет лични срещи с Бойко Борисов, когото познава от десет години.
Избухналият скандал бе толкова страховит, че се наложи Бойко Борисов и хората му в продължение на два дни (8 и 9 май) да обясняват, че те не са камили, а Дражев няма и никога няма да има нещо общо с тях. Никога не съм упълномощавал Ивайло Дражев да представлява ГЕРБ в Бургас. Това, че лично го познавам, не е никакво основание, той да се представя за координатор или за активист на ГЕРБ, троснато обобщи деликатната ситуация във вторник (9 май) следобед Бойко Борисов.
Единственият избран и легитимен координатор на ГЕРБ за Бургас и региона е Димитър Николов, шеф на фабрика Победа и бивш регионален координатор на СДС - заяви и заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който бе дясна ръка на Борисов в МВР, а сега е заместник-кмет на София. - Опитите за самозванство, припознаване и присвояване на идеите и целите на ГЕРБ показват безсилието и страха на смятаните за традиционни партии от политическия спектър, които се опитват да компрометират и провалят старта на подобна гражданска инициатива с позволени и непозволени средства, допълни Цветанов.
Съдебната регистрация е факт. Научихме за нея от наши колеги юристи, и то случайно, сподели за Параграф 22 във вторник адвокат Златина Дукова, която е в ръководството на бургаския ГЕРБ. А репортерска проверка установи, че Дражев е регистрирал сдружението си още 4 април, и то под наименованието Граждани за европейско развитие на България - ГЕРБ - Бургас. Тоест - точно така, както хората на Борисов в Бургас са имали намерение да нарекат местната структура на ГЕРБ.
В интерес на истината, столичният градоначалник Бойко Борисов и неговите симпатизанти по Южното Черноморие имат пълно основание да бъдат нервни от закачката на Дражев. В същото време обаче опитът на Цветан Цветанов да направи от мухата слон изглежда малко пресилен, защото постъпката на футболния бос няма нищо общо с безсилието и страха на смятаните за традиционни партии в политическия спектър. Просто открай време Дражев е склонен да прави какви ли не номера (меко казано), заради които т. нар. традиционни партии от политическия спектър бягат от Дражев като дявол от тамян.
Преди време на Дражев му бе отказано членство в ГЕРБ и сега най-вероятно си отмъщава, като ни прави кални номера. Другият вариант е да смята, че по този начин може да открадне гласове за местните избори през 2007 година. Но дори и от чувство за хумор да го е направил, ние пак ще атакуваме тази регистрация по съдебен път, заяви за Параграф 22 шефът на бургаския ГЕРБ Димитър Николов.
Дражев не за първи път постъпва некоректно, замесвайки в политическите си амбиции известни лица. На местните избори през октомври 2003 г. Дражев участва със своя формация, наречена Роден край. Освен себе си и секретарката си Ваня тогава той успя да вкара в местния парламент и певицата Тони Димитрова. Два месеца по-късно обаче тя подаде оставка, защото се почувствала отвратена от политическите интриги, в които е въвлечена. Нейното място бе заето от друг певец - Гого Найденов от Тоника, който също заряза групата на Дражев след няколко седмици.
Покрай политическите напъни на Ивайло Дражев пострада дори президентът Георги Първанов. На парламентарните избори през юни 2005 г. футболният бос тръгна да влиза в 40-ото Народно събрание с партията си Роден край и за целта напечата колосално количество листовки и плакати със собствената си персона в почти цял ръст. Но, за да грабне окото и сърцето на целокупния гласоподавател в Бургаския многомандатен избирателен район, редом до себе си Дражев беше монтирал още шестима души, които уверено крачат след него към светлото бъдеще. Сред тях с особен акцент се открояваше президентът Георги Първанов и звездите на българската естрада... Тони Димитрова, Гого Найденов и неговата половинка от Тоника - Ева.
След като листовките и плакатите на Дражев напуснаха пределите на Бургаския регион, от канцеларията на президента Георги Първанов се видяха принудени да се разграничат рязко от нескопосаната предизборна агитация, а Тони Димитрова, Ева и Гого дадоха специална пресконференция, на която заплашиха Дражев със съд заради злоупотреба с имената им.
Всъщност този случай е интересен с няколко други обстоятелства.
На 16 април - Деня на конституцията, Бойко Борисов лично представи на бургаските си привърженици и симпатизанти ръководството на местната структура на ГЕРБ, като обяви Димитър Николов - шеф на шоколадовата фабрика Победа и областен координатор на СДС (по онова време), за свой наместник по Южното Черноморие. А малко след официалната церемония се състоя мило тържество, на което бургаските юристи учредиха първия професионален клуб към ГЕРБ.
Кой знае защо никой от членовете на въпросния клуб (въпреки че сред тях има не само адвокати, но и действащи магистрати) не сети да стори две неща: да регистрира новоучреденото поделение на ГЕРБ веднага и да провери във фирменото отделение на Бургаския окръжен съд дали някой не ги е изпреварил. Така, както преди пет години Гергьовден изпревари хората на Симеон Сакскобургготски, регистрира Национално движение Симеон Втори на свое име, а след това великодушно го подари на Негово Величество. И както само преди два месеца земеделецът депутат Яне Янев изпревари... самия Бойко Борисов, регистрира сакралното четирибуквие ГЕРБ, а после му го подари.
Другото любопитно нещо е, че през втората половина на март Ивайло Дражев е направил опит да се регистрира като регионален представител на ГЕРБ в Сливен, но магистратите от фирменото отделение в тамошния окръжен съд просто са отказали да се занимават с него. Първо, защото го познават прекрасно и второ, защото явно са усетили, че Бойко Борисов никога няма да го облече в доверието си.
За разлика от Сливен, на 4 април в Бургаския окръжен съд номерът на Ивайло Дражев е минал. Проверка на Параграф 22 показа, че регистрацията на Ивайло Дражевия ГЕРБ е извършена от съдия Вела Стайкова. И тук стигаме до третия любопитен момент в тази история. След като от 17 април футболният бос е обявен за общодържавно издирване, защото има наложена мярка за неотклонение задържане под стража, как Дражев е влязъл в зорко охраняваната бургаска Съдебна палата, без никой да го разпознае и задържи? И как той безпрепятствено е занесъл документите във фирменото отделение, след което си е тръгнал, без никой да го спре дори за едно здрасти?
Дали неформалният (от законова гледна точка) лидер на истинското сдружение ГЕРБ - столичният градоначалник Бойко Борисов, ще санкционира по някакъв начин самозванеца Дражев - не е толкова интересно.
По-важното е, че акцията на футболния бос е за отклоняване на общественото внимание от делото срещу него - за смъртта на 40-годишния Димитър Кехайов от Велико Търново и на 20-годишната Румяна Димитрова от Горна Оряховица, както и за средната телесна повреда, нанесена на Верка Димитрова, майка на Румяна. Трагедията се разигра на 31 юли 1998 г. между бургаските села Черноморец и Атия, след като Дражев се блъсна челно с волвото си в насрещно движещия се Мерцедес на Кехайов.
Процесът срещу футболния бос в Бургаския окръжен съд започна на 1 декември 2004 г., но от август миналата година той не се е явил на нито едно от заседанията заради... влошено здравословно състояние. В крайна сметка на магистратите им омръзна да бъдат разигравани. На 17 април председателят на съдебния състав - Веселка Узунова, наложи на Дражев постоянна мярка за неотклонение задържане под стража, а на 18 април Главна дирекция Полиция го обяви за общодържавно издирване.
Според негови близки от два месеца Ивайло Дражев е на лечение в Пирогов. Резултатите от проверката, извършена от служители на Шесто РПУ-София, обаче са категорични, че в Пирогов подобно лице не е настанявано за лечение.
На съдебното заседание в понеделник (8 май) Бургаската окръжна прокуратура прояви жив интерес към факта, че докато Дражев е тежкоболен и не може да мръдне дори за няколко минути до Бургаския окръжен съд, е намерил сили да се регистрира като човека на Бойко Борисов в Бургас и региона.
Вярна на себе си, председателят на съдебния състав Весела Узунова тутакси разпореди фирменото дело на Граждани за европейско развитие на България - ГЕРБ - Бургас да бъде изискано от фирменото отделение на Бургаския окръжен съд и да бъде представено пред съда още на следващото заседание, което е насрочено за 29 май.

Важно уточнение
Справка в регистъра на Бургаския окръжен съд показа, че учредителите на Граждани за европейско развитие - ГЕРБ - Бургас са все роднини на футболния бос или негови момчета и момичета за всичко.
Председател на управителния съвет естествено е самият Ивайло Дражев, а начело на учредителите са неговата съпруга - Марина Ангелова Янева, майка му - Ангелина Ангелова Атанасова, и баща му - Дражо Георгиев Атанасов.
Следват имената на никому неизвестните бургазлии Стойко Иванов Мидюров, Димитринка Антонова Моллова и Степан Вахаршак Жунгурдиян, за когото местни арменци си спомниха, че е бивш готвач по корабите.
По документи седалището на сдружението се намира на бул. Стефан Стамболов № 126, където е сградата на една от фирмите на футболния бос - Фина механика. А телефонът, на който човек може да научи всички условия за членство в ГЕРБ - Бургас на Дражев, е 056/84-04-06.
Според фирмените регистри на Бургаския окръжен съд майката на Дражев - Ангелина Атанасова, фигурира и като управляваща на Благоустройствени строежи - Бургас АД. Наименованието на компанията напълно съвпада със заглавието на бургаската общинска фирма по благоустрояване. През 2003 г. двете фирми станаха център на скандал, свързан с източването на общинското дружество чрез схема, позната на специалистите като съвпадение на имената. Случаят обаче така и не влезе в съда, защото интересът на прокуратурата и на следствието към него се изпари за броени дни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във