Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СКАНДАЛЕН ЛИХВАР НА СЪД ЗА НЕЗАКОННИ ЗАЕМИ

Невероятно, но факт! Макар и почти никой в цяла Разградска област да не вярваше, местният лихвар №1 Иван Стойчев съвсем скоро ще се сблъска челно с Темида.
Невероятната вест поднесе през миналата седмица пред местни журналисти окръжният прокурор на града Огнян Дамянов. По думите му бизнесменът ще отговаря пред Разградския окръжен съд по обвинение в незаконно отпускане на кредити срещу месечни лихви от 2 до 15 процента.
Според обвинителния акт, внесен в съда, 50-годишният бизнесмен е обвинен за отпускане на 60 кредита между 5000 и 300 000 лв. в периода 1999-2005 година. Първоначално срещу него имало шест сигнала. Останалите случаи са излезли на светло благодарение на работата на държавното обвинение.
Жалбите са постъпили още през 2003 г., но производството е било прекратено от познатия на читателите на Параграф 22 бивш окръжен прокурор на Разград Еленка Хаджидимитрова.
Ексмагистратката, която сега е адвокат, се сбогува с поста си след ревизията, назначена от главния прокурор Борис Велчев, малко след встъпването му в длъжност (януари 2007 г.). Както вече писахме, Хаджидимитрова беше разследвана за десетки досъдебни производства и преписки, които по нейна вина са потънали в забрава. Този случай е един от тях.
Разследването срещу прочутия лихварин от Разград потръгна малко след като скандалната прокурорка депозира през 2006 г. оставката си като шеф на окръжната прокуратура в Разград. До края на разследването са разпитани около 70 свидетели, между които и банкови служители.
Ако магистратите признаят вината на Стойчев, бизнесменът може да търка затворническия нар от три до пет години и да бъде конфискувано половината му имущество. Първото заседание по делото срещу него ще бъде насрочено след 1 септември, когато е краят на съдебната ваканция.
Местни жители разказват, че десетки семейства са загубили имотите си, за да успеят да върнат заемите, натоварени с жестоки лихви от порядъка на 200-300% на годишна база, за които Стойчев информирал длъжниците си впоследствие.
Една от най-големите драми са преживели съпрузите Радка и Валентин Къчеви. Двамата отишли на крака при Стойчев още в средата на 90-те години с молба за заем. Парите им трябвали, за да лекуват болното си внуче.
Цели 15 години по-късно семейството все така не успявало да се издължи. През това време двамата се принудили да продадат предприятието си, апартамента и имотите си, като междувременно трагично загубили внучето си и сина си.
Според свидетели Иван Стойчев отлично знаел как да подбира пациентите си. Бизнесменът предлагал тлъсти заеми предимно на хора, чиито роднини са с тежко заболяване и вече са затънали в безпаричие.
Освен това лихварят от Разград давал заеми и на влиятелни лица в областния център, за да използва техните протекции и благодарение на това да си осигури чадър. Нищо чудно, че тогавашният окръжен прокурор на Разград Еленка Хаджидимитрова си е затваряла очите за неговите далавери, коментират разградчани... Скандалният бизнесмен зорко следял кой има по-апетитен имот и прилъгвал собствениците му с примамливи оферти, разказват жертвите му. Горди притежатели на огромни вили с високи дувари, решили да ползват експресните заеми, години по-късно събират отново пари за покрив. Просто защото в собствените им домове се е настанил... лихварят.
Освен за раздаването на заеми Стойчев може скоро да отговаря пред Темида и по обвинение в длъжностно присвояване в особено големи размери (чл.203 от Наказателния кодекс). Той предвижда затвор от десет до трийсет години. Според разследващите в качеството си на управител на Подем ЕООД, в периода от 1992 до 1993 г., бизнесменът е присвоил като длъжностно лице 3 757 338 неденоминирани лева.
През март тази година пък шефът на фирма АРГОС Йордан Панчев е внесъл иск по гражданско дело в Разградския окръжен съд в размер на 3 466 878.22 лева. Според него на 12 декември 2005 г. фирмата по силата на договор за цесия става правоприемник на ЗКПУ Единство - с. Топчии. Заедно със собствеността върху него й е прехвърлен и запис на заповед от 5 октомври 1999 г., свързан с договорни отношения между Стойчев и кооперацията. Той е за сумата от 150 000 лв., които кооперацията е трябвало да му изплати с 1% неустойка върху главницата за всеки просрочен ден.
След допълнителни преговори и със съгласието на Стойчев на заседание на УС на кооперацията е взето решение вместо въпросната сума той да получи земеделска техника, сочи в исковата си молба Панчев. Подписано е удостоверение, с което записът на заповед е обявен за невалиден. И така отношенията между двете страни са уредени.
Въпреки това през март 2000 г. Стойчев заложил като обезщетение обезсилената запис на заповед на трети човек, с който имал да урежда някакви отношения. Той пък от своя страна с договор за цесия от 20 декември 2000 г. го прехвърлил на Панчев. Така през 1999 г. се наложило кооперацията да плати два пъти един и същи дълг. Затова срещу нея две години по-късно било заведено изпълнително дело. Чрез съдия-изпълнител е продадено нейно имущество за над 690 000 лева.
До август 2005 г. задълженията й по въпросното изпълнително дело са достигнали сумата от почти 2 777 000 лева. Съдебно-счетоводна експертиза сочи, че общата вреда за кооперацията е почти 3.5 млн. лева. За толкова пари е и искът на Йордан Панчев.
Състав на Разградския окръжен съд (РОС) в края на юни 2006 г. е осъдил Иван Стойчев да заплати на фирма АРГОС сумата от 690 000 лв. със законната лихва от датата на завеждане на иска до окончателното им изплащане. Магистратите са присъдили още Стойчев да плати на Аргоз и разноските по делото в размер на 28 244.65 лева.
В останалата си част искът е отхвърлен като неоснователен, заради което Панчев обжалва решението пред Върховния административен съд.
С това съдебно-криминалната биография на Стойчев не се изчерпва - разследват го и за два случая, в които е приел подкуп (чл.302 от НК). Текстът предвижда лишаване от свобода от три до десет години и глоба до двадесет хиляди лева.
Според разследващите лихварят (като шеф на фирма Подем ЕООД е взел пари, за да извърши друго престъпление във връзка със службата си, а именно да състави документ с невярно съдържание. По този начин бизнесменът е нанесъл щета на държавата в размер на 140 000 лева.
И двете престъпления, според държавното обвинение, са в особено големи размери и представляват особено тежък случай.
Очевидно нещата се раздвижиха след появата на новия главен прокурор Борис Велчев в началото на 2007 година. Първо беше сложен край на 14-годишната ера Хаджидимитрова, според разследващите разтворила чадър над десетки бизнесмени, кметове и престъпници от региона. А след това мечът на Темида надвисна над главата и на лихвар №1 в града и околията. Дори и в двата случая държавното обвинение да се провали, дейността им така или иначе претърпя фиаско, а много сметки в иначе богатия откъм криминални истории разградски район вече са объркани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във