Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Скандален прокурор аут от системата

Скандален разложки прокурор бе натирен от системата, след като преди ваканцията Висшият съдебен съвет най-сетне взе решение за дисциплинарното му уволнение. Кадровиците на Темида наложиха възможно най-тежката санкция на магистрата Валентин Михов след половингодишно умуване и по предложение на дисциплинарната комисия на ВСС, която за втори път се занимава с действията или по-скоро с бездействието на скандалния държавен обвинител от Разлог.
Решението на ВСС бе взето точно по време на шумотевицата около първите дни на новия кабинет и по тази причина остана някак в сянка и без коментар. Висшите магистрати се произнесоха по казуса, след като преди това шефката на Инспектората Ана Караиванова изрази публично недоволството си от протакането на решението по случая с повече от половин година.
Официално Михов вече не е прокурор в Разложката районна прокуратура, въпреки че, според действащото законодателство, той има право да обжалва решението на ВСС. Не се съмняваме, че колегата ще обжалва решението на ВСС, казаха работещи в Районната прокуратура - Разлог, след като стана известно решението.
За да предложим дисциплинарна мярка уволнение,
нарушенията трябва да са изключително фрапантни
Друг е въпросът защо ВСС вече месеци наред не се произнася, въпреки че приключи с дисциплинарното производство. В същото време магистратът, за когото искаме уволнение, участва в конкурс за повишаване, заяви по този повод шефката на Инспектората Ана Караиванова.
Магистратът в червена тога Валентин Михов е бил уведомен за предстоящото дисциплинарно уволнение. Дни преди произнасянето на ВСС обаче той излязъл в платен годишен отпуск, който бе прекъснат, след като съветът реши професионалната му съдба.
Името на Валентин Михов нашумя в медиите през 2007 г., когато образува досъдебно производство срещу учителите и родителите на момичетата от разложкия мажоретен състав заради неприлично облекло и танци по време на общоградско тържество. Недоволството на пазителя на морала предизвикали късите поли и голите крака на момичетата, изпълняващи неприлични танци, както и крехката им възраст, тъй като част от участничките в състава били едва 8-9-годишни. От морализаторския акт на прокурор Михов обаче се възмутиха както родителите, така и преподавателите и обществеността на гр. Разлог, гордееща се изключително много с мажоретките си.
Иначе дисциплинарното производство срещу Михов бе образувано в последните дни преди коледните празници на 2008 г. и е по предложение на председателя на Районната прокуратура - Разлог, Васил Чекански. Той го депозира в наказателната комисия на ВСС на 16 декември 2008 година. В него държавният обвинител на Разлог поиска срещу Михов да бъде образувано производство и да му бъде наложено наказание
намаляване на основното трудово възнаграждение с 10% за срок от една година
Заедно с предложението си прокурор Чекански бе посочил и мотивите за това - нарушаване на трудовата дисциплина (чл.308, ал.1, т.3 от Закона за съдебната власт).
В документа са изредени и гафовете на Валентин Михов - през септември 2008 г. не се явил един ден на работа, като не представил болничен лист или молба, че е в отпуск, през същата година не влязъл на две съдебни заседания по две наказателни дела, които му били разпределени.
Най-атрактивна за хората от Разлог, както и за колегите му обаче се оказала препирнята между Михов и негов колега, стигнала до бой в съдебната зала. Мелето възникнало, след като отстраненият вече Михов настоял да влезе като прокурор по дело, разпределено на колегата му. Тогава, за да бъде усмирен Михов, се наложи съдът да отложи заседанието за друг ден.
Месец по-късно към преписката, образувана по документите, изпратени от разложкия районен обвинител Васил Чекански, е прибавено и
искане от шефката на Инспектората на ВСС Ана Караиванова
То се основава на проверка, извършена от хората й. След нея те поискали от ВСС Михов да бъде уволнен, защото системно не е спазвал сроковете, предвидени в Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК), неоправдано се е бавил с произнасянето си по възложените му наказателни производства, нарушавал е правилата на професионалната етика и е извършвал действия, с които е накърнявал престижа на съдебната власт.
Проверката на работата на Валентин Михов обхвана организацията на административната дейност и движението на прокурорските преписки, както и спазването на сроковете и законосъобразността на постановленията на разложкия обвинител от назначаването му до края на декември 2008 година.
Според констатациите в протокола на Инспектората към Висшия съдебен съвет до уволнението му прокурор Валентин Михов не се е произнесъл по възложените му през декември 2007 г. 48 наказателни производства, като същевременно е
недоволствал и възроптавал пред шефовете му
че са му възложени.
Осемдесет и девет са преписките, по които прокурорът се е произнесъл след определения от закона срок, което от своя страна пък показва, че това е постоянна практика в работата му, пише в констатациите на проверяващите.
Проверката на инспекторите към Висшия съдебен съвет е установила, че Валентин Михов е закъснял даже за процедурата по встъпването му в длъжност на 9 октомври 2007 г. - с повече от два часа и половина, а през това време са го чакали гости от следствието и съда. Тогава той обяснил на очакващите го, че имал други неотложни ангажименти. Отделно от това Михов редовно закъснявал за работа, а понякога дори провалял заседания по дела с отсъствието си.
Някои от по-пикантните обяснения на прокурора за деянията му, дадени пред проверяващите от ВСС, са заспиване в автобуса, продължителен обяд, както и неумение за работа с компютър, недостатъчна процесуалноправна подготовка,
заетост с благотворителна и църковна дейност
Това е второто дисциплинарно производство срещу прокурор Валентин Михов. През 2007 г. ВСС завъртя за него същата сложна процедура и го наказа с порицание по аналогична причина - за закъснения и неявяване на дела, по които трябва да представлява интересите на държавата. След влизане в сила на наказанието Михов го обжалвал във ВАС, но върховните магистрати оставиха жалбата му без уважение.
Малко след това ексцентричният разложки прокурор се прочу, като изпрати в медиите писма, в които твърди : Аз спечелих неподкупната любов и нескриваното възхищение на гражданите от Разлог. Истина е, че съм дисциплинарно наказан за закъснения за съдебни заседания, понеже работата в РП - Разлог, е много натоварена, а обедната почивка е едва половин час, която често се оказва недостатъчна за нормален обяд. Аз работя за благото на държавата и обществото и на мен материални стимулирания не са ми необходими.

Facebook logo
Бъдете с нас и във