Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Скандален прокурор подаде оставка

Временно изпълняващият длъжността председател на Окръжен съд-Благоевград, Красимир Аршинков - който нашумя с проверките за корупционни практики в подчинената му структура, депозира своята оставка във Висшия съдебен съвет (ВСС) в сряда (17 февруари). Висшите магистрати не разгледаха молбата му на заседанието си на следващия ден - четвъртък (18 февруари), но назначиха временно изпълняващ длъжността, докато бъде избран заместник.
В мотивите за оттеглянето си Аршинков проследява историята на скандала около него, като обяснява, че още през 2008 г. председателят на политическа партия Ред, законност и справедливост Яне Янев започнал клеветническа кампания срещу него, която продължила и през 2009 г. с организирани пресконференции, приемни за граждани и други медийни изяви, внушаващи недоверие към представителите на съдебната система в региона. Според оттеглилия се вече Аршинков връх на тази атака било привикването на 15 магистрати от района за изслушване от парламентарната Комисия за противодействие на корупцията, която към онзи момент председателстваше Янев. По-късно се разбрало обаче, че привикването е организирано единствено от шефа на РЗС, без знанието и участието на нито един друг народен представител от същата комисия.
Случилото се е доказателство за безпрецедентен опит за намеса в дейността на една независима власт от представител на друга власт, с неясни цели и интереси... Остана усещането за политически натиск при решаването на кадрови въпроси в съдебната система, твърди Аршинков. Доказателство за това, според него, е липсата на каквато и да било конкретност в отправените обвинения и на поне един безспорно установим и проверим факт в тяхна подкрепа.
Заявявам, че се чувствам обезкуражен не толкова от опитите на един политик да постави под своя протекция съдебната система в региона, а от това, че не последва ясна и категорична оценка на случващото се от върховния кадрови орган на съдебната власт, оплаква се магистратът.
Имената на Аршинков и съпругата му Михаела, която е адвокат в същия район, бяха замесени в скандал с кодовото име Баджанака. По случая има доклад от проверка на комисия, излъчена от ВСС. Според констатациите в него: Кадровата политика на Аршинков се свежда до лансиране на хора, които преди това са работили като адвокати с жена му.
Оставката си Аршинков подава седмица след като бе изслушан във ВСС в качеството му на кандидат за шеф на окръжния съд в Благоевград за втори мандат. На миналото си заседание на 11 февруари правосъдните кадровици отхвърлиха неговата номинация, като за гласуваха само седем от присъствалите 20 членове на съвета, седем се въздържаха, а шестима бяха против.
По време на изслушването председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев заяви, че ВСС трябва да направи така, че правосъдието в този район да функционира по начин, който да укрепва доверието в него. Той призова магистратите да не правят този избор, защото би усложнил ситуацията в благоевградския съдебен район. Груев призова съдиите от съдебния район да излъчат кандидат за поста на свое общо събрание. Сега Аршинков твърди, че поведението на ВСС го е демотивирало да продължи да изпълнява функциите на административен ръководител.
Във връзка с аферата Красьо Черния на своето заседание в четвъртък висшите магистрати решиха да накажат за уронване на престижа на съдебната система Петър Мидов, който беше кандидат за окръжен прокурор на Хасково, и Дора Чинева, избрана за председател на Апелативния съд в Бургас, заради контактите им с плевенския лобист. Мидов е санкциониран с понижаване в ранг за срок от две години, а Дора Чинева, която след скандала си подаде оставката като председател на Апелативния съд в Бургас, също е наказана с понижаване в ранг за срок от две години и шест месеца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във