Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Скандален съдия отново стана шеф

Висшият съдебен съвет (ВСС) върна отново на работа като началник скандалния великотърновски магистрат Теодор Милев. През април 2009 г. той бе обвинен, че е превишил служебните си правомощия и по тази причина бе отстранен от поста председател на окръжния съд във Велико Търново. Според държавното обвинение съдията е сключил неизгодни договори за наем на търговски помещения срещу символични суми. След три години съдебни дела, през април тази година, Софийският апелативен съд го призна за невинен, а през тази седмица Върховният касационен съд (ВКС) потвърди решението.
Но това не е единственото тъмно петно в биографията на магистрата. Преди това Милев бе задържан да управлява лек автомобил \Рено 19\ в Горна Оряховица с 1.71 промила алкохол в кръвта. През декември 2009 г. той беше осъден на пробация и на осем месеца поправителен труд за това провинение. През този период му удържаха 25% от месечното трудово възнаграждение в размер на около 600 лева. Освен това магистратът бе лишен от свидетелство за правоуправление за срок от една година.
Когато го хванаха да кара пиян, магистратът твърдеше, че не е смятал да шофира в нетрезво състояние, а просто слязъл да си вземе папка с документи по някакво дело, забравена в автомобила му. А полицаите са му направили \постановка\, за да го злепоставят и да уронят престижа му. Въпреки протестите на съдия Милев срещу него беше образувано наказателно производство. Оказа се обаче, че в Горна Оряховица и във Велико Търново няма кой да гледа делото му. Колегите на Милев отказаха да го съдят и си направиха самоотводи. Според повечето от тях не било редно да съдят човека, който ги е назначавал преди години на работа. Поради отказите им делото беше прехвърлено за разглеждане във Варненския районен съд. Там то също беше протакано и отлагано доста дълго време, за да се стигне най-после до осъдителната присъда.
Сега при връщането си на ръководния пост Теодор Милев бил посрещнат от колегите си с овации. Очевидно и ВСС смята, че няма нищо толкова осъдително в това, че магистратът шофира в пияно състояние, след като го връща на ръководния му пост. Може би това е дало кураж на съдийката от Пазарджик Майа Попова да постави своеобразен рекорд - на 13 май тази година тя бе задържана с над три промила алкохол в кръвта. Впрочем какво стана с нея, така и не се разбра. Уж щяха да я съдят, както изисква закона...?!

Facebook logo
Бъдете с нас и във