Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СКАНДАЛЕН СЪДИЯ ТЪРСИ СЪДЕЙСТВИЕ ОТ ВАС

Първата жалба срещу назначенията за административни съдии вече е факт. През седмицата скандалноизвестният плевенски съдия Валери Цветанов е сезирал Върховния административен съд (ВАС) за отказа на Висшия съдебен съвет да го назначи в новите съдебни звена. В жалбата си Цветанов посочва, че членовете на съвета не са посочили никакъв мотив за негативния си вот. Очаква се насрочване на делото.
Висшият съдебен съвет назначи 268 административни съдии в две извънредни заседания, проведени на 28 и 29 ноември. Валери Цветанов се яви на конкурса и успешно премина през писмения и устния изпит. Той се класира на 177-о място по успех от общо 512 справили се кандидати.
Когато висшият кадрови орган стигна до неговото име, се чуха възгласи от сорта Този е бандит и Нали го бяхме наказали. После магистратите пристъпиха към гласуване. С девет гласа за, осем против и четирима въздържали се Висшият съдебен съвет отказа да го назначи за съдия в Плевенския административен съд.
Името на Цветанов нашумя на 4 април 2003 г., когато в плевенския хотел Интер Ростов бе разстрелян сводникът Марио Иванов-Каратиста. Тогава МВР разпространи информация, че Валери Цветанов - по онова време председател на Плевенския районен съд, е седял на една маса с жертвата в хотел в града. Заради скандала на 30 април същата година Валери Цветанов бе заточен за редови съдия в Районен съд - Тутракан. Година по-късно - на 19 март 2004-а, двама неизвестни го простреляха пред дома му в Плевен с автомат, но той оживя и на 28 септември 2005 г. излезе в отпуск по майчинство.
Юристи предполагат, че още две жалби могат да постъпят във Върховния административен съд. Най-вероятно и Марияна Мицева ще се обърне към ВАС. В нейния случай членовете на ВСС се задоволиха с характеристиката на Венета Марковска - съдия във Върховния административен съд, която обяви по време на извънредните заседания, че Мицева била... бивш служител на ГКПП-Кулата. Кой знае защо самата дума митница предизвика някакви съмнения у магистратите и те отхвърлиха кандидатурата й за административен съдия в Благоевград.
Третият неодобрен кандидат е Стоян Вълчев. Преди Висшият съдебен съвет да пристъпи към гласуване, върховният административен съдия Панайот Генков заяви, че познава Вълчев от времето, когато е работел в Ямболския районен съд и е поддържал нерегламентирани и несексуални отношения с една адвокатка и със секретарката си. Заради това секретарката на Вълчев е била уволнена дисциплинарно, а той самият е напуснал съдебната система. Заради тези думи и Вълчев получи отрицателен вот.

Facebook logo
Бъдете с нас и във