Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СКАНДАЛЕН ВОЕНЕН ПРОКУРОР ПОДЛУДИ ПОЛИЦИЯТА

Военен прокурор от Софийска военноокръжна прокуратура удави полицията и прокуратурата в Кюстендил и Дупница с жалби, след като бе заловен от автопатрул заради гаф на пътя преди двадесетина дни. След последната си изцепка прокурорът с пагони Антон Мицов, популярен в родния си Симитли, а и в Благоевград, като един от най-запалените автоджигити в региона, предизвика вътрешна проверка срещу трима пътни полицаи от Дупница заради съставения му акт за нарушение по Закона за движение по пътищата.
Инцидентът станал по време на операция Сирена, провеждана в цялата страна преди седмица. По време на акцията дупнишкият автопатрул начело с шефа му Димитър Пейчев спрели военния магистрат на главен път Е-79 в района на КПП - Дяково по пътя за столицата.
Причина за спирането и проверката на Мицов бил фактът, че по време на шофиране водачът на Фолгсваген голф говорил по мобилния си телефон, а бил и без предпазен колан. Все нарушения, строго наказвани от новия ЗДП, които прокурорът или не е прочел, или е решил, че не важат за него.
Въпреки че подали сигнал да спре, Фолксваген-ът подминал спрелите патрулни ченгета като пътни знаци и продължил да се движи в посока столицата. Последвала кратка гонка в холивудски стил, в края на която полицейската патрулка застигнала нарушителя и за да го спре, застанала напреко на пътя.
На разпореждането на катаджиите водачът на колата да представи шофьорската си книжка и талона на автомобила обаче униформените получили служебната карта на СВОП на името на Антон Мицов, а самият шофьор се представил като полковник.
Дупнишките пътни полицаи се оказали от стара коза яре и изказвайки уважението си към военна прокуратура, настояли шофьорът да предостави документите си.
Чак тогава военният магистрат Антон Мицов слязъл от колата си, отворил багажника и от там извадил шофьорската си книжка. На въпроса на ченгетата защо говори по мобилния си телефон, докато шофира, той отвърнал, че е бил потърсен от важна персона. Последвалата полицейска проверка на прокурорското возило установила, че автомобилът е неизправен за движение, тъй като е с пукнато предно стъкло. Освен това прокурор Мицов забравил и да плати винетка за колата си.
Последвал няколкоминутен разговор, в който магистратът се опитал да подскаже на катаджиите да не му съставят акт, тъй като след това бумажката просто щяла да бъде скъсана. Тримата служители обаче не се поддали на натиска и написали акта, в който отразили нарушенията - шофиране без предпазен колан, говорене по мобилния телефон, неизправен автомобил и липса на винетка.

Ако някой си мисли, че с написването на акта нещата са приключили в полза на правото, жестоко се лъже.

Антон Мицов подписал документа без възражение. Няколко дни по-късно обаче депозирал жалба срещу тримата полицаи в РПУ - Дупница. В нея той обвинява пътните ченгета в това, че са действали тенденциозно.
Последвалата проверка в документацията на Областната дирекция на полицията - Кюстендил, показва, че действително шофьор на име Антон Мицов е санкциониран по Закона за движение по пътищата заради говорене по мобилен телефон. Това съобщи пресаташето на полицейската дирекция Катя Табачка. За това нарушение се предвижда глоба 50 лв. и отнемане на шест контролни точки.
Актът за административно нарушение подлежи на обжалване и едва след като е спазена законовата процедура, по преценка на наказващия орган, в случая началника на Районното управление в Дупница, се издава наказателно постановление, което може да бъде атакувано в съда, коментира още говорителката на ОДП - Кюстендил. Къде са отишли останалите нарушения на военния прокурор - липса на винетка, пукнато стъкло и шофиране без колан и с колко се наказват тези пропуски, от дирекцията не успяха да уточнят.
Иначе паметливи жители на благоевградски регион припомниха, че
това не е първото изпълнение на военния следовател Антон Мицов
В началото на април тази година в Благоевград започна разследване срещу прокурор Мицов заради авторали, спретнато от скандалния магистрат в родния му град Симитли. Униформеният автоджигит е бивш шеф на военна полиция в Благоевград.
До досъдебното производство се стигнало, след като на 5 срещу 6 април призори Антон Мицов предизвикал гонка като в американски екшън по централните улици на Симитли.
Прокурорът дал жега на дежурните автопатрули от родния си град около 4 часа призори. В този ранен час дежурният в ОДП - Благоевград, получил сигнал, че пиян шофьор пътува към Симитли с Фолксваген Голф.
Благоевградският дежурен подал информацията на колегата си в Симитли, нареждайки фолксвагенът да бъде спрян. Не след дълго автопатрулите от Симитли засекли указания автомобил и с вой на сирени и светлини тръгнали след него. Колата била спряна в един от крайните квартали на града.
Сержант слязъл от полицейския автомобил и се легитимирал пред шофьора, който за негова най-голяма изненада се оказал военният прокурор. Униформеният се извинил, но настоял да му направи проба за алкохол. Както си разговаряли обаче, прокурор Мицов запалил колата си и с пълна газ се изнесъл към дома си, намиращ се на ул. Илинден в града.
Пред слисаните и незнаещи какво да правят дежурни полицаи, последвали го по улиците на Симитли, Мицов паркирал возилото пред дома си, слязъл и се прибрал у дома. Случаят веднага бил докладван на директора на ОДП - Благоевград, комисар Константин Титянов и на началниците на Мицов.
Малко след като стана известен екшънът с военния прокурор в Симитли, Върховната касационна прокуратура разпореди за Антон Мицов наказание мъмрене заради опита му да осуети полицейска проверка и отказа да бъде тестван за алкохол.
Според заключението на ВКП при последвалата проверка било доказано, че със своите действия Антон Мицов е проявил явно неуважение към органите на реда и се е възползвал от служебното си положение, като показал служебната си карта и дори пропуска за колата си, издаден от СВОП, с намерение да се смята привилегирован при проверката.
Екшън до дупка
Името на юриста доби популярност преди около три години, когато в качеството си на началник на Военна полиция - Благоевград, Антон Мицов вдигна луд скандал на полицаи от местното РДВР в ресторант 12-те стола в квартал Вароша.
Там Мицов пирувал с мъжка компания, задиряйки една от сервитьорките в заведението. След като момичето се оплакало на колегите си, те я защитили, което наложило в спора да се намесят намиращите се наблизо униформени от полицейската дирекция.
Пред полицаите Мицов демонстративно звъннал на тогавашния директор на РДВР - Благоевград, генерал Богомил Янев, докладвайки му за неприличното поведение на неговите подчинени.
Въпреки това обаче, пристигнали полицаи и Мицов бил изведен от заведението.
Случката в 12 стола бе последвана от друга пиянска изцепка на военния шеф, което от своя страна доведе до спешното преместване на Мицов в София. Първоначално скандалния симитлийчанин бе назначен в столицата за следовател, а впоследствие се издигна до прокурор.
Мицов е известен в Пиринско с това, че не пропуска да гони до дупка всеки, който му се изпречи на пътя и му създава неприятности. Паметливи благоевградчани си спомнят как прокурорът с пагони пуснал жалба във военна прокуратура срещу графолога на полицията Анастас Гацев. Причината е заключението на вещото лице, че подписът под частната тъжба, по която Иван Мицов, баща на прокурора, води дело за клевета срещу кмета на Симитли Апостол Апостолов, не е негов.
При ползване на сравнителен материал от подписа на покойния вече частен тъжител експертът установил изненадващи факти. Подписът не е положен от това лице. Това е гротеска, заяви тогава в съдебната зала Анастас Гацев и след категоричното му заключение съдия Владимир Пензов прекрати делото.
Военният следовател пък отвърна на удара, като даде вещото лице Анастас Гацев на прокурор.
Стигна се дотам, че полицейският служител трябваше да дава обяснения по случая в Пловдивската военна прокуратура, тъй като всички магистрати от софийската си направили отвод. По същото дело Антон Мицов е депозирал жалба в прокуратурата даже и срещу адвоката си Йордан Рашков, като го обвини в лъжесвидетелстване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във