Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Скандални съдии абонирани за знакови дела

Колкото повече се проваля един магистрат у нас, толкова повече го товарят с дела от обществена значимост. Примерите за това са не един и два. А поредното доказателство за подобна взаимозависимост е случаят със съдията от Софийския градски съд Румяна Ченалова.


Миналата седмица Висшият съдебен съвет реши да образува дисциплинарно производство срещу нея за нарушение на Етичния кодекс на магистратите. Нравствената комисия образува проверка срещу съдията още през април тази година, но членовете на съвета тогава решиха да изчакат да получат подробна информация от македонските власти за обвиненията срещу Румяна Ченалова.Причината за дисциплинарното производство е замесването на името на съдията в афера с източване на 2.5 млн. долара от македонския държавен холдинг Македония табак 2000.


През 2004 г. властите в Македония започнали разследване за източване на близо 8 млн. евро от бившия държавен тютюнев монопол Македония табак. Според публикации в местните медии управителят на фирмите Интернационал 7 и Македония табак 2000 Милорад Китановски прехвърлил дялове от дружеството на стойност 8 млн. евро на старозагорския холдинг Тивамекс. Според разследващите в Скопие Румяна Ченалова (по онова време адвокат) е признала от името на Македония табак 2000 дълг към швейцарската фирма Bighar Overseas и към кипърската офшорка Pictor Co Limited за близо 2.5 млн. долара, без да е упълномощена за това. Швейцарската фирма е организирала внос на цигари от Китай до България.


Другата фирма - кипърската Pictor Co Limited, е мажоритарен собственик на старозагорския холдинг Тивамекс, чийто изпълнителен директор е Тинко Василев - бивш изпълнителен директор на Слънце - Стара Загора - БТ. В края на 90-те Тивамекс придобива няколко компании, една от които е Хранссервиз инженеринг, която се занимава с фуражи. При справка в Търговския регистър се вижда, че има документи, свързани с регистрацията на Хранссервиз инженеринг, които е взимала от съда адвокат Бечева-Ченалова. Досега тя не е правила каквито и да било коментари по този казус.


Но това далеч не е първият случай със скандален привкус, в който е замесено името на магистратката. А в момента тя гледа делото Октоподсрещу бившата барета Алексей Петров и групата му за рекет.


Още в средата на 90-те години Ченалова е принудена да напусне старозагорската прокуратура заради обвинения за поръчково разследване. Впоследствие името й протича в специални разузнавателни средства по разследването за корупция срещу неин колега от прокуратурата - Стефан Петров, който е осъден за измама.


През 2010 г. бившият вече заместник главен прокурор Валери Първанов обясняваше как магистратите по време на засечени между тях телефонни разговори използвали евфемизми, като замествали финикийските знаци с кошници с плодове. През април медиите разкриха, че един от магистратите, поръчвали въпросните кошници с плодове, е Ченалова.


Проверките валят като дъжд върху главата на Румяна Ченалова, но тя винаги остава суха. Всъщност единственият случай, когато тя бе санкционирана, макар и не строго, това беше заради участието й в затихналата вече афера със съдебния лобист Красимир Георгиев - Красьо Черния. Навремето, когато Ченалова бе кандидат за шеф на окръжния съд в Стара Загора, са засечени общо 30 телефонни разговора с плевенчанина. Пред дисциплинарния състав на ВСС тя обясни, че търсила съдействие от строителния предприемач да намери работа на сина й.


Но не мина много време и Висшият съдебен съвет отново се зае с нейната персона. Предпоследният скандал беше за конфликт на интереси във връзка с делото САПАРД за парите от програмата, по което Ченалова е съдия-докладчик. Причината за образуваната срещу нея проверка във ВСС стана копие от пълномощно, с което една от подсъдимите в процеса САПАРД - Лазарина Георгиева, упълномощава Румяна Бечева (Ченалова) за свой адвокат по разследване срещу нея преди години, преди Ченалова да стане съдия. И ако съдията преди време е била адвокат на Лазарина Георгиева, би следвало да си направи самоотвод. Иначе остават съмненията за предубеденост на съда, като например това осъдителната присъда да е така слабо мотивирана, че отмяната й от горната инстанция да се окаже неизбежна. В делото за пране на 7.5 млн. евро от европейската програма Ченалова даде на всички подсъдими присъди между десет и шест години затвор. Но Софийският апелативен съд ги отмени заради общи констатации и обобщени твърдения, които не съответстват на приобщените от съда доказателствени материали и са необосновани и произволни.


В хода на проверката и Георгиева, и съдийката отрекоха да са подписвали такова пълномощно. Членове на дисциплинарната комисия събираха данни и дали съдия Ченалова е представлявала като адвокат някое от дружествата на подсъдимата Лазарина Георгиева, замесени по делото за източване на средства от програмата.


В началото на февруари тази година Етичната комисия на ВСС прие, че не са събрани достатъчно данни съдията от СГС да е извършила дисциплинарно нарушение, защото нямало доказателства, че тя е защитавала подсъдимата Лазарина Георгиева в миналото. От справка в Търговския регистър обаче се вижда, че адвокат Бечева е взимала от съда документи, свързани с регистрацията на дружеството Хранссервизинженеринг, на което Лазарина Георгиева е управител. Но явно това обстоятелство не е обсъждано във ВСС...


Предстоящото решение на ВСС по казуса Румяна Ченалова ще бъде ключово за развитието на делото срещу Алексей Петров и на неговата група. Ако кадровият орган на съдебната власт уволни Ченалова, този процес ще трябва да започне отначало. В момента се очаква мегаделото да продължи с разпит на свидетели наесен след приключването на съдебната ваканция.


Делото за изнудване и за рекет срещу бившия служител на ДАНС се точи вече три години поради различни причини, главно от здравословен характер. Повод за последната отсрочка на процеса в началото на юни тази година беше заболяване на самия председател на съдебния състав - Румяна Ченалова... Подсъдимите очевидно потриват ръце в очакване на дисциплинарните действия на кадровия съвет срещу съдията, които ще забавят процеса. (sect; 22)


nbsp;


nbsp;


nbsp;


Бившият шеф на столичната Топлофикация Валентин Димитров отърва (засега) пет години затвор по т.нар. валутно дело, по което докладчик на втора инстанция бе Румяна Ченалова.През декември 2011 г. състав на Софийския градски съд (СГС) отмени присъдата на Софийския районен съд и реши да върне делото обратно в прокуратурата. Първоначалната санкция беше за това, че като управител на Про Марк ЕООД в периода 1999 - 2003 г. Димитров не декларирал пред БНБ сделки за над 10 млн. лева.Ченалова се прочу и с това, че бе съдия по делото за убийството на двама младежи пред столичната дискотека Соло. Тя оправда подсъдимия за престъплението Илиян Тодоров, който по-късно бе осъден на доживотен затвор на по-горната инстанция - Софийския апелативен съд.
Facebook logo
Бъдете с нас и във