Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СКАНДАЛЪТ АЛЕКСАНДРОВ - ОВЧАРОВ Е ПРЕД... ЗАПЛИТАНЕ

Скандалът Александров - Овчаров умря! Да живее скандалът... Овчаров - Александров! В тази формула се събраха събитията в края на късата работна седмица.
Според официалната информация, разпространена от заместник главния прокурор Камен Ситнилски на 23 май, предварителната проверка е приключила, а сред събраните материали нямало нито един документ, който да потвърждава обвиненията, разменяни от един месец между министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и директора на Националната следствена служба Ангел Александров. Иначе казано - Р. Овч. въобще не е натискал и заплашвал следовател № 1 да извади името му от делото и да манипулира разследването в полза на фронтиера Красимир Георгиев. А пък Ангел Александров нито е шантажирал бившата заместничка на Овчаров - Корнелия Нинова, нито е рекетирал изпълнителния директор на Булгартабак Христо Лачев.
В изявлението си, целящо да успокои духовете и да изпълни с веселие четиридневната ваканция по случай 24 май, Камен Ситнилски добави, че проверката е приключила във вторник. За уточняващи разпити са били привикани бившите следователки Зоя Иванова и Татяна Шарланджиева, бившите заместник-министри Корнелия Нинова и Делян Пеевски, шефът на Булгартабак Христо Лачев и двамата главни герои - Румен Овчаров и Ангел Александров.
До началото на следващата седмица трябва да приключим с анализа на дадените показания. Наложи се да разпитаме по два-три пъти всички, които имат връзка със случая. Въпреки че това беше само проверка, се получи доста сложно разследване, защото ние не разполагахме с нито един документ, а само с думи, заяви още Ситнилски и предположи, че по всяка вероятност по случая няма да бъде образувано наказателно производство поради липса на каквито и да е било доказателства, потвърждаващи взаимните обвинения на замесените в скандала.
Това - официално. Но от изключително достоверен източник, чиято самоличност засега ще запазим в тайна, в сряда по обед (23 май) БАНКЕРЪ научи, че след разпита на Христо Лачев всички останали като гръмнати. Шефът на Булгартабак съобщил името на чисто нов свидетел, който бил готов да даде такива показания, че... предварителната проверка да приключи с образуването на наказателно производство.
В момента този свидетел се намира в чужбина и до края на празниците (т.е. до неделя, 27 май) няма да се връща в България. В понеделник или вторник обаче той ще бъде разпитан и едва тогава ще стане окончателно ясно как ще се процедира по-нататък, уточни източникът на БАНКЕРЪ и приключи разговора с многозначителното: Кашата е толкова голяма, че направо няма измъкване...
Толкоз. Краткият анализ навежда на мисълта, че на Ангел Александров явно му е прочетен вестникът като директор на Националната следствена служба. При това - след дълги и изнурителни задкулисни преговори и пазарлъци, водени я по телефона, я на нелегални срещи и спявки. Защото, каквото и да ни разправят оттук нататък, шефът на Булгартабак Христо Лачев посмъртно няма да препоръча на Софийската градска прокуратура такъв важен свидетел, чиито показания биха отрязали главата на неговия благодетел Румен Овчаров.
Голямото доказателство, че нашият човек не ни е излъгал, може да бъде открито в ключовите изречения на Р. Овч., произнесени в сряда сутринта в ефира на една частна телевизия: Не се очертавам като жертва на нищо. Ако бъда жертва, то ще бъда жертва на политически рефлекси и реминисценции от миналото, които България просто няма право да прави в този момент...
Думам ти Станишев, сещай се Александров! Или обратното - няма значение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във