Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СКАНДАЛЪТ С ДАРЕНИЯТА ЗА БЧК ПРИДОБИ... ТЪРГОВСКИ ХАРАКТЕР

През отиващата си седмица българската общественост за малко да повярва, че и в МВР може да се случи нещо хубаво, т. е. - медиите и гражданството да бъдат информирани предварително за хода на определена полицейска разработка, а не след това всички вкупом да си задават въпроса Ама защо така? В сряда (22 февруари) директорът на НСБОП ген. Ваньо Танов покани ресорните журналисти, за да ги запознае с подробностите около печатницата за фалшиви евро, разбита във Варна на 21 февруари.
Пет минути след началото на пресконференцията обаче стана ясно, че журналята се интересуват много повече от разследването на аферата с даренията за Българския червен кръст, отколкото от ментетата. И това никак не бе случайно, защото три дни по-рано в студиото на една национална телевизия председателят на БЧК Христо Григоров откровено заяви, че делото срещу него е политическа поръчка, чиято единствена цел е отстраняването му от поста. Припомнянето на тази телевизионна изява накара шефа на НСБОП да подскочи като ужилен и да си отвори устата така, както може да си я отвори само дългогодишен полицай от кариерата.
Право, куме, та в очи обича да казва в подобни случаи народът. Горе-долу по същата рецепта премина и кръстосаният разпит, на който репортерите подложиха ген. Ваньо Танов и който не приключи дори при вестта, че... току-що някой е застрелял Иван Тодоров-Доктора на километър и половина от сградата на НСБОП.
Председателят на БЧК Христо Григоров е злоупотребил с лекарства за онкоболни в много големи размери и затова беше арестуван, а не заради кашони с масло и виетнамските пуловери за Главното мюфтийство, категорично заяви ген. Танов. След тези топли встъпителни думи той направи опит да обясни и схемата, по която са ставали злоупотребите, но възмущението му бе толкова силно, че той едвам смогваше да завършва изреченията си.
Според шефа на НСБОП в случая става въпрос за внос на лекарства на стойност около 400 000 лв. през 2002 г., които са престояли в складовете на Григоров две години, плюс още четири четири вноса - за 1. 2 млн. лв., осъществени през 2004 година.
Част от лекарствата бяха открити при обиск в складове на фирмата Григоров и син, и то в процес на преопаковане - обяви ген. Танов. - Фирмата, която е собственост на Христо Григоров, е оформила документите за лекарствата като дарения през Българския червен кръст, но в Министерството на здравеопазването няма документи, които да потвърждават, че тези лекарства наистина са им били предоставени.
Според ген. Танов схемата, по която е завъртяна далаверата, изглежда така: Христо Григоров продава лекарствата на Търговска лига на занижени цени, защото те са освободени от данъци и мита по Закона за Българския червен кръст. А Търговска лига, която е спечелила търг за доставката на тези лекарства по Закона за обществените поръчки, ги препродава на здравното министерство на цените, обявени в обявата за търга.
Григоров е внесъл тези лекарства на цена около 300 лв. за ампула, докато Търговска лига е продала на Министерството на здравеопазването всяка ампула на цена от 2100 до 2800 лв., в зависимост от обема й. А с освобождаването и пускането на Христо Григоров съдът му осигури възможност да изготви документи с невярно съдържание и по този начин да прикрие деянията си, обяви още директорът на НСБОП ген. Ваньо Танов.
Съвсем естествено още на другия ден председателят на Българския червен кръст Христо Григоров свика контрапресконференция, на която направи опит да разгроми враговете си от МВР, следствието и прокуратурата.
Всичко това са кьорфишеци, защото няма никакво преопаковане на лекарства за 400 000 лв. в моите складове. Няма злоупотреба с онкологични продукти, защото става дума за дарение, реализирано по много прозрачен начин. А най-хубавото е, че когато НСБОП прави обиските, съдбата направи така, че тази папка, в която имаше оригиналните документи по въпроса, те не я намериха или просто не акцентираха върху нея, заяви Христо Григоров и раздаде на журналистите по една папка с документи, сред които и два договора за дарение от 2004 г., доказващи неговата невинност.
Освен това на пресконференцията Христо Григоров обяви, че ще заведе иск от 1 лв. срещу директора на НСБОП ген. Ваньо Танов за клевета, но по никакъв начин не обясни защо въпросните лекарства са престояли в складовете му цели две години, вместо веднага да ги засили към Министерството на здравеопазването или към някоя от най-закъсалите онкоболници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във