Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Скелети в гардероба на прокуратурата

Мандатът на ГЕРБ страшно започва да прилича на регресивна психотерапия за държавното обвинение. Сякаш в съзнанието на прокуратурата аха и ще изплуват спомени за хора и събития, чието съществуване е било потискано години наред. Покрай разследванията срещу Алексей Петров и последвалия му арест силните на деня си спомниха за многото неизяснени казуси, в които беше набъркан неспасяемо близкият до командоса бивш обвинител №1 Никола Филчев.
След смяната на караула в прокуратурата големите надежди се въплътиха в бавни, половинчати и болезнени промени. При встъпването си в длъжност като главен прокурор в началото на 2006 г. Борис Велчев започна ревизия на цялата дейност на обвинението. Резултатите обаче съвсем не се вписаха в обществените очаквания. Но и не можеше да е по друг начин, след като предшественикът му Никола Филчев беше изпратен на заслужен отдих. Неслучайно президентът Първанов го скри като посланик в девета глуха и по-точно в Казахстан. За да не го вижда обществото, а и той да не вижда никого.
Наследството от обвинения, което Филчев завеща, започна да се срива като кирпичен дувар. Оправдателните присъди срещу Елена Костова и Стефан Софиянски отекнаха като шумни плесници по лицето на независимата прокуратура.
Всъщност срамният детайл, че за главен прокурор е лансиран човек, който според запознати не успял да получи разрешително за огнестрелно оръжие заради психическа негодност, май лежи на съвестта на Иван Костов. Филчев обаче се оказа крайно непослушен и за благодарност към бившия премиер спретна разработката Гном. С нея се опита да удари, макар и крайно несръчно, по бившия директор на НСС и най-верен последовател на Командира - ген. Атанасов. Мотивът за разработката беше, меко казано, странен - Атанасов шпионирал в полза на американските и британските служби.
С разпоредени от него разработки, през НСС, ексглавният прокурор се опита да си разчисти сметките и с други свои противници. С оперативното дело Моряк Филчев опита да приключи с бившия шеф на моряшкия синдикат, който нееднократно и публично настояваше Филчев да бъде отстранен и съден за прикриване на престъпления. В операцията Двойник пък бе подслушван правосъдният министър от кабинета на НДСВ Антон Станков.
На фона на предположенията за други нередности, извършени от Никола Филчев, използването на служители на НСС, за да неутрализира противниците си, изглежда като детска игра. Неотдавна съпругата на покойния прокурор на въоръжените сили Николай Колев - Нанка Колева, обяви на всеослушание, че Филчев е физическият извършител на убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева. Същата информация потвърди по-рано пред съдебния състав, който гледаше делото за убийството на Георгиева, и споменатият председател на Моряшкия синдикат Пламен Симов. Пред съда Нанка Колева разказа, че в личен разговор с Филчев той сам си признал, че е убил Надежда Георгиева. Колева тогава свидетелства, че дни преди да бъде убит мъжът й, тя чула и от него, че убиецът на Георгиева е именно Филчев. С информацията разполагал и следователят по делото за убийството на Георгиева Илия Илиев, който почина мистериозно пред кабинета на Борис Велчев, преди да успее да се срещне с него. И днес Колева твърди, че според покойния й съпруг ямболската адвокатка е разполагала със записи, компрометиращи Филчев.
Що за държава трябва да сме, ако онзи, който ръководи държавното обвинение, сам е престъпник от най-криминален тип. И какво ще последва, ако този факт бъде потвърден от съда? Най-вероятно международен скандал. А много хора ще трябва да обясняват как изобщо са го допуснали. Подобна осъдителна присъда би трябвало да е финалната точка в политическите биографии на Георги Първанов и Иван Костов.
В края на мандата си като председател на ВКС Иван Григоров, който беше сред отявлените противница на Филчев, оповести експертиза, според която бившият вече главен прокурор е психично болен. Пак тогава бе казано, че топобвинителят е бил съпричастен към шесто управление на ДС. После документите се оказаха фалшиви… но явно информацията в тях сплаши онези, за които беше предназначена. Дали Григоров беше употребен, или и той е бил посветен в плана, ако изобщо е имало план, е поредният въпрос без отговор по Филчевгейт.
След ареста на Алексей Петров прокурорът Нанка Колева стана може би най-актуалният събеседник в медиите. Днес тя повтаря в ефир онова, което крещеше при погребението на съпруга си - а именно, че убийството му е било поръчано от Филчев, че пак той е наредил да бъдат подхвърлени наркотици в джипа му.
Убийството на Николай Колев е може би най-скандалният момент в най-новата история на съдебната власт. На 28 декември 2002 г. Николай Колев беше разстрелян, след като вече активно събира материали срещу Филчев и открито се цели в имунитета му. Според Колева той е разстрелян от действащи по онова време служители на СОБТ. Но това са само думи и нищо повече. Преки доказателства в подкрепа на твърденията няма. Едвин Сугарев също твърдеше, че Колев е очаквал Филчев да му посегне, но и това са отново само думи… Два дни след Колев е убит и психологът на отряда на баретите Владимир Димов. Според една от версиите той разпознал извършителите на убийството на Николай Колев и бил ликвидиран, за да не пропее. Но това пак са само догадки. Според друга версия Владимир Димов разследвал възможността Сретен Йоцич да бъде подменен, докато го прехвърлят от Софийския централен затвор в транспортния арест, и това бил мотивът за убийството му. Сугарев пък твърди, че сръбската мафия е дала 3 млн. щ. долара на Алексей Петров, за да се предотврати изпълнението на съдебна поръчка от Холандия и да не бъде екстрадиран сърбинът Сретен Йоцич. Сянката му определено тегне по един или друг начин над убийството на Николай Колев. Според друга версия именно военният прокурор бил гарантът за освобождаването на мафиота. В последния момент обаче прибрал дела на Филчев и това разгневило началника му.
Отделен въпрос е, че историята на Йоца Амстердама далеч надхвърля калибъра на тривиалните криминалки. Според запознати той бил повече от сериозен фактор в разузнавателните служби на следвоенна Югославия. Просто е изненада, че все още не е обвинен и за престъпления срещу държавата по течащия срещу него процес в Сърбия.
Има и друго - сочеха Колев като близък съратник и едно от момчетата за мокри поръчки (в преносния смисъл) на Филчев. Защо да намрази така неочаквано бившия главен прокурор?! Като отговор на въпроса освен думите му, предадени от трети лица, няма нищо конкретно... Или - ако има нещо такова, службите не смеят да го огласят заради последиците. Така или иначе в публичното пространство се носят преди всичко спекулации по темата.
Не така стои въпросът с историята на прокурора от Върховната касационна прокуратура Ваня Савова. В ония времена тя била заплашена от заместника на Филчев - Христо Манчев, че ще сподели съдбата на самоубилия се обвинител Николай Джамбов. Причина за натиска срещу нея е отказът й да прекрати делото срещу Георги Цветанов, а неговото име наскоро пак изплува като жертва на Алексей Петров.
Току-виж пък разследващите органи се хванат да свършат малко работа и се заемат да разпитат Ваня Савова по-обстойно за преживелиците й в кабинетите на прокуратурата от преди 8-9 години… Въпреки че както в повечето случаи, свързани с бившия прокурор, пак клонят към положението дума срещу дума.
Иначе пак Филчев е сред основните заподозрени в подстрекателство към самоубийство по случая Джамбов. По този случай обаче доказателствата липсват повече, отколкото в останалите.
Каквато държава, такава и магистратурата, но кой ще ни пази от пазачите? И ще има ли възмездие за престъпленията на първите?

Facebook logo
Бъдете с нас и във