Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Скепсис и надежда за новия ВСС

Есента идва с изпити - първи се явяват кандидатите, следва петгодишна изпитна сесия за избраните. Върху плещите на бъдещия Висш съдебен съвет (ВСС) отсега легнаха тежки отговорности - далеч преди да е избран. А отиващия си съвет отдавна вече е отписан - много преди да сдаде службата на 3 октомври.


nbsp;


Най-голямото предизвикателство пред членовете на бъдещия ВСС е да върнат доверието към правителството на съдебната власт и към цялата съдебна система - това е обобщеното звучене в концепциите на кандидатите.


Това означава, че те най-напред ще тръгнат по следите на изгубеното от предшествениците им време в битки за лична изгода и облагодетелстване, на политическото ибрикчийство и обвързаности с мафията, за да разберат от какво трябва да се разграничат.


Ще се загубят ли в това пътуване 22-мата избрани от парламента и от съдебната система? Или вече са готови с решенията, които ще защитават, и няма да хабят ценно време за анализ на очевидните престъпни грешки на стария ВСС?


Тези два въпроса кръжат в публичното пространство, нагнетявайки напрежението заради липсата на отговори преди приближаващия избор.


Песимистичната прогноза е, че новият съвет може да се окаже освежен дубликат на стария. Повод за подобно очакване даде интервю на правосъдния министър Диана Ковачева, която, осланяйки се на разделението на властите, все още бяга от категоричен отговор на простичкия въпрос защо аршинът на висшите магистрати е различен в случая с шефката на съдийския съюз Мирослава Тодорова и в казуса с очевидно толерираната Петя Крънчева, заместничка на приятелката на вътрешния министър Владимира Янева в градския съд. По-правилно е следващият Висш съдебен съвет да реши да накаже ли Крънчева или не, заяви Ковачева по националното радио. А на въпрос не трябваше ли същата процедура да се приложи и към съдия Тодорова, тя отговори: Може би. Липсата на категорична позиция не може да бъде обяснена с друго освен със страха й да не кривне от правилната партийна линия.


Жизнеността на този страх е причина за очакванията на обществото, че в крайна сметка конформистите ще спечелят срещу реформаторите в новия кадрови орган. Към подобен извод ни отвежда и обстоятелството, че в организираното от неправителствения сектор препитване на кандидати за висшия съвет са събрали кураж да се явят едва девет представители на Темида: Аделина Ковачева (Върховен административен съд), Владимир Вълков (Софийски районен съд), Георги Асенов (Окръжна прокуратура - Плевен), Денчо Стоянов (Окръжен съд - Бургас), Емилия Нашева (Апелативен съд - Бургас), Ерик Василев (Софийски градски съд), Калин Калпакчиев (Апелативен съд - София), Огнян Басарболиев (Окръжна прокуратура - Русе) и Юлия Ковачева (Върховен административен съд).


Останалите кандидати имат време да размишляват до 3 септември дали да се изправят пред строгото гражданско жури и да отговарят на нелицеприятни въпроси за съдбата на съдебната система и нейното правителство. Последните сметки показват, че от професионалната квота има 19 кандидати от съдилищата, 13 от държавното обвинение и двама следователи. В парламентарната квота засега са се явили общо 17 кандидати за новия ВСС.


Както вече е известно, препитването ще става онлайн на 10 и 12 септември в сайта на Българският институт за правни инициативи (БИПИ). Дискусиите ще бъдат пряко излъчвани в интернет, като по този начин ще бъде осигурена постоянна възможност за задаване на въпроси.


Кандидатите от парламентарната квота пък ще бъдат изслушани в залата в Народното събрание и това е извинението им, че няма да се явят на онлайн изпит пред гражданското общество. Дори то да е обосновано, все пак смущава фактът, че те предпочитат комфорта на парламентарната зала, а не предизвикателството на прякото събеседване с хората, макар и в интернет.


Що се отнася до изпълнителната власт, тя отсега дрънка на чувствителната струна, че изслушването в парламента ще е истинското състезание между кандидатите за ВСС. Но дори и правосъдният министър Диана Ковачева изрази предпазлив скептицизъм за препитването в НС. Искам този процес да не бъде политизиран, доколкото това е възможно, заяви тя.


Какъв ще е ефектът от двете препитвания, ще се види скоро. Надеждата е, че най-сетне ще видим осъществен девизът над входа на Народното събрание - Съединението прави силата. В името на върховенството на закона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във