Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СКРОИХА ДЕБЕЛАШКА ШЕГА НА СТОЛИЧНИТЕ ЖУРНАЛЯ

Тия дни един човек си направи нелепа и доста дебелашка шега с цялото журналистическо войнство. Въпросната персона изигра всички медии като нацели най-слабото им място - търсене на вечната сензация. За най-голямо съжаление всички репортери се вързаха на грубата шега. Устремени да докопат първи новината, те забравиха да четат между редовете. Ако го бяха направили никой нямаше да се подлъже и да хукне след сензацията.

Всичко започна в понеделник (19 ноември). Всички електронни и вестникарски редакции получиха писмо от електронната поща. Литературното творение започва така: Във вторник (20 ноември) Софийският апелативен съд ще гледа за пореден път наркодело №42/06 по случая Опицвет. Заседанието на II-ри съдебен състав е в 3-та зала от 9.00 часа. Магистрат е заявил, че то със сигурност ще се гледа при отворени врати поради данни, че има опити за подкупване на съдии с шестцифрена сума. На самото дело се очаква да бъдат представени сведения, събрани със специални разузнавателни средства за това кой точно и по какъв начин се е опитал да даде солидния подкуп. Истинската сензация във вторник обаче се очаква от страна на един от подсъдимите - химикът Валери Тодоров Величков. Спроред адвокат, пожелал анонимност, Величков е решил да прехвърли изцяло вината по случая на партньора си Кристиян Младенов. Причина за това е фактът, че за разлика от предишни съдебни състави по делото сегашният се е оказал неподкупен и за първи път се очакват изключително сурови присъди.
Под писмото стои името на някой си Иван Николов, който се представя за член на сдружение Не на дрогата.
На следващия ден (вторник, 20 ноември) в Софийския апелативен съд (САС) се изсипаха представители на почти всички софийски медии. Те нахълтаха в съдебната зала по делото Опицвет, седнаха на пейките и зачакаха топновините.
Малко след тях в съда пристигнаха двамата подсъдими - Валери Величков и Кристиян Младенов, и започнаха дружески да си говорят. След тях влезе и съдебният състав с председател Антоанета Данова и членове Лада Паунова и Камен Иванов.
Предварителните нагласи за интригуваща завръзка на процеса обаче се разбиха на пух и прах още в първите пет минути на заседанието. Разбра се, че делото няма да тръгне, защото тежък грип е тръшнал адвоката на Валери Величков и той е в петдневен болничен. Заради това процесът бе отложен за 14 декември. Така журналистите не успяха да чуят обещаните разкрития.
Но по природа упорити, те все пак нападнаха с всякакви въпроси химика Валери Величков. Но той с изненадан вид определи като пълна глупост писмото от сдружение Не на дрогата.
Параграф 22 научи още, че нито по делото, нито в прокуратурата, нито в съда има някакви данни, събрани чрез бръмбари, за предлаган подкуп на тричленния състав, който заседава по процеса Опицвет. Последваща наша проверка показа още, че в Сдружение Не на дрогата наистина има лице с името Иван Николов, но според негови колеги, той бил голям шегобиец. Много често погаждал номера с подобен характер на колеги, познати и журналисти.
Но най-тъжното в цялата история е фактът, че журналистите все пак се вързаха на писмото. А на тях трябва да им е ясно, че за да има човек достъп до данни, събрани чрез срс-та, трябва да има специално разрешение, издадено от прокурора (ако материалите вече са предадени на съдебната власт) или от МВР (ако всичко е все още в процес на събиране на информация). При последния вариант е просто изключено прост репортер да получи достъп. А що се отнася до съдебната практика, то тя е ясна - до момента не е известно нито едно дело, по което да са използвани бръмбари и журналистите да са чули резултатите от тях. Така че, както вече казахме, някой изигра цялата гилдия, я тя пък се върза.
Съдебната сага около разбитата от НСБОП на 18 декември 1997 г. нарколаборатория в софийското с. Опицвет е повече от интересна. При акцията на полицията бяха открити около 330 кг готов амфетамин-база и 666 кг бензилметилкетон (БМК) на обща стойност 30 млн. стари лева. Освен това са намерени около 10 тона бензол (необходим за синтез на фенилацетон), различни химикали, машини за пакетиране и производствен реактор. Тогава бяха арестувани химикът Валери Величков, който от субстанциите произвеждал амфетамин, и поръчителят Кристиян Младенов.
Делото срещу тях се влачи вече от десет години по различни съдебни инстанции. На 7 февруари 2000 г. състав на Софийския окръжен съд призна за виновни Величков и Младенов и осъди първия на шест години затвор, а втория - на седем години.
През юли 2001 г. Софийският апелативен съд потвърди решението на окръжните магистрати, но защитата на двамата обжалва присъдите пред Върховния касационен съд (ВКС). Точно четири години след акцията на антимафиотите (на 18 декември 2001 г.) тричленен състав на ВКС със съдия-докладчик Маргарита Тихчева направи невъзможното възможно.
ВКС изцяло оневини Младенов с мотива, че не са налице доказателства, сочещи сигурно и недвусмислено, че произведеното наркотично вещество е било предназначено за продажба или друго отчуждаване.... Съдебният състав стига по-далеч, като прави извода, че произведените прекурсори не са били предназначени за търговия, а за научна цел.
Най-нелогични бяха мотивите на ВКС, с които наложи една година условно на Валери Величков. Според върховните магистрати той е произвел дрогата просто за да се докаже като добър химик, а не да печели от нея.
През февруари 2002 г. тогавашният софийски окръжен прокурор Маргарита Попова поиска отмяна на присъдата и възобновяване на делото срещу Кристиян Младенов и Валери Величков.
На 30 април същата година ВКС преразгледа решението на колегите си и върна делото Опицвет в Софийския апелативен съд. Мотивът на върховната инстанция гласи, че са намерени нови доказателства, които могат да се приобщят към тезата на държавното обвинение за извършеното престъпление.
През 2005 г. САС осъжда на четири години лишаване от свобода Кристиян Младенов и на три години зад решетките Валери Величков. Делото отново се озовава във ВКС, който отново връща делото на САС заради процесуални нарушения. През 2006 г. съставът на Антоанета Данова го пое, но все още не го е приключил.
Докато Опицвет обикаля етажите на Съдебната палата, през май 2003 г., по предложение на тогавашния председател на ВКС Иван Григоров, Висшият съдебен съвет с рядко срещано единодушие пенсионира съдия-докладчика по делото Маргарита Тихчева поради навършени 65 години.
Освен това останалите двама магистрати от ВКС, участвали в скандалното оневиняване на Младенов - Огнян Ризов и Христо Странджански, бяха наказани с 10-процентно намаление на заплатите за шест месеца.
Борислав Радославов

Facebook logo
Бъдете с нас и във