Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СКРОМЕН БИЗНЕСМЕН ПРАВИ ПО ДВА МИЛИОНА ГОДИШНО ОТ ФИКТИВЕН ИЗНОС

Какви времена доживяхме, Господи! Антимафиоти да разбият схема за източване на ДДС, да заловят няколко основни фигури в нея и в продължение на месец и половина да мълчат като риби.
Разплитането на аферата започва в края на септември, когато Териториалната данъчна дирекция подава сигнал в местното Регионално звено за борба с организираната престъпност (РЗБОП), че в бизнеса на три свиленградски фирми - Европа, Дея и Тангра, има нещо нередно. Дружествата са собственост на Димитър Атанасов, а основната им дейност е износ на камиони със захар и захарни изделия през ГКПП-Капитан Андреево. След бърза и деликатна проверка хасковските антимафиоти започват да следят не само бизнесмена Атанасов, но и всичките му шофьори.
Капанът щраква на 14 октомври, когато един от хората на Атанасов - грузинецът Нодар Мгеладзе, е арестуван на ГКПП-Капитан Андреево.
Според хасковски антимафиоти, участвали в операцията, схемата на престъплението е следната. Камионите на Димитър Атанасов се товарят със захарни изделия в София и Пловдив и трябва да заминат за Турция по поръчка на група физически лица от Грузия. В част от документите се вписва истинското количество на стоката, а в останалите бумаги - тонажът на захарните изделия се удвоява и се помпа допълнителен ДДС. След това камионите се озовават в Митническо бюро - Хасково или в Митническо бюро - жп гара Свиленград, където доверени митничари извършват пълен физически контрол на стоката и удостоверяват с личните си печати, че износът е реализиран. Накрая документите с удвоения товар се озовават в ръцете на Димитър Атанасов, който тегли необезпокояван преувеличения ДДС. Отделно камионите му наистина влизат на ГКПП-Капитан Андреево с истинските си документи и всички процедури се извършват по закон. След това обаче возилата правят плавен завой и вместо в Турция (на път за Грузия) захарните изделия се връщат и разхвърлят на вътрешния пазар.
За лош късмет на аферистите обаче на 14 октомври грузинецът Нодар Мгеладзе зацапва пейзажа - вместо редовните документи връчва на един непосветен митничар... бумагите с удвоеното количество на стоката в камиона. Човекът изпада в истински шок от наглостта на шофьора и колелото се завърта.
Още същия ден Хасковската окръжна прокуратура издава заповед за задържането на Димитър Атанасов, но от него няма и следа. От бързата проверка по граничните пунктове става ясно, че на 12 октомври (два дни преди грузинецът да сгафи) бизнесменът много предвидливо заминава за гръцкия остров Тасос. При това - в приятната компания на свой приятел, който в делнични дни си вади хляба като скромен служител в хасковската Териториална данъчна дирекция. Ето защо Атанасов веднага е обявен за национално издирване, а залавянето му наистина звучи като тъп виц.
На 12 ноември свиленградският бизнесмен Димитър Атанасов (най-вероятно преценил, че шумотевицата около него е утихнала) спокойно пресича гръцко-българската граница и се прибира вкъщи. И наистина - през следващите два дни никой не се интересува от него. А причината за полицейската летаргия, според обясненията на МВР, е абсурдна: някой някъде в РДВР-Хасково бил преценил, че заповедта за издирването на Атанасов е валидна само за срок от 30 дни и затова завръщането на блудния син не впечатлило никого.
Колкото и да им се иска на някои по-отговорни фактори в МВР и в неговите регионални дирекции, все още българските журналисти не са започнали да ядат доматите с колците и да се хващат на евтини номера. По простата причина, че през следващите четири дни събитията се развиват с шеметна бързина, която доказва само едно: едномесечният срок на годност на заповедта за националното издирване на Атанасов е само примамка, която той трябва да захапе и... захапва. Защото на 14 ноември е извикан в РДВР-Хасково за справка, но е задържан за 24 часа. След тяхното изтичане Хасковската окръжна прокуратура го оставя зад решетките за нови 72 часа. А на 25 ноември (миналия петък) Хасковският окръжен съд уважава всички доказателства срещу него и му налага постоянна мярка за неотклонение задържане под стража.
Според осведомени престъпната схема работи поне от две години. Чистата печалба на аферистите от всеки камион се изчислява на 44 000 лв., а щетите, нанесени на бюджета от началото на 2005 г., вече надхвърлят 2 млн. лева. В сряда (30 ноември) Параграф 22 научи, че разследването се е насочило към един граничен полицай на ГКПП-Капитан Андреево и към неколцина митничари от Хасково и Свиленград.

Facebook logo
Бъдете с нас и във