Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Скъпата козметика на МВР -ушите

Темата за подслушването, изглежда, е болезнена за вътрешното ведомство, защото от време на време МВР се впуска да обяснява как прави всичко възможно да ограничава използването на специални разузнавателни средства в дейността си. Подобно изявление направи и в четвъртък (4 ноември) вътрешният шеф Цветан Цветанов по време на форума за превенция на престъпността . В момента редуцираме използването им и правим всичко възможно да не създаваме порочни практики и тълкувания в публичното пространство за злоупотреби със специални разузнавателни средства (СРС) , каза Цветанов.
МВР-шефът не скри, че повечето групи и структури от организираната престъпност са неутрализирани благодарение на употребата на СРС. Това е част от инструментариума, който могат да използват службите в борбата с организираната престъпност, каза той. В момента по-голямата част от исканията са за прилагане на СРС към мобилни телефонни апарати, стана ясно от изказването на вътрешния министър. Според него това се дължи на факта, че престъпниците често използват по 20-30 апарата, което води до повишаване на броя на исканите и съответно на разрешените от съда СРС. Без да се дава сметка за това, сред обществеността се появяват информации, че всичко в държавата се слуша и се контролира, изтъкна МВР-шефът. За успокоение на изтерзаните от съмнения души той обеща, че МВР се старае да контролира и да подслушва само тези, които се занимават с престъпна дейност.
Този път повод за коментарите на Цветанов по деликатната тема бяха появилите се информации, че вътрешното министерство плаща луди пари, за да контролира кой какво говори по телефоните. Още през лятото на тази година Синята коалиция направи сметка, че за подслушване МВР харчи годишно по около 100 млн. лева. Мартин Димитров апелира към вътрешното министерство да намали разходите си в тази област с 25 милиона, а спестеното да се даде за здраве. За същото призова и депутатът Асен Агов, според когото през 2009 г. МВР е похарчило за подслушване 100 млн. лева.
По същото време и главният прокурор Борис Велчев предложи на парламентарната Комисия за контрол на СРС използването на такива разузнавателни способи да се заплаща. Предлагам на министър Цветанов, който има право на законодателна инициатива, органите, които използват СРС, да си плащат, заяви през юли Велчев. Според него това е механизмът за регулиране на поръчките за СРС от службите, така че да си го позволяват само когато СРС е изключително необходимо. Ако това се приеме, ще се събират данни със специални разузнавателни средства само тогава, когото няма друг законен способ за събиране на доказателства, заяви тогава Велчев.
При поредното вълнение във властта по повод на скъпата козметика на ушите вицепремиерът и вътрешен шеф Цветанов контрира тази седмица, че реално МВР дава по 20 млн.-24 млн. лв. годишно за подслушване - което на фона на милиардния бюджет на ведомството е направо нищожна сума. Но дори да е така, все пак става въпрос за същите пари, с колкото например Синята коалиция поиска да се съкратят разходите на МВР и освободените средства да бъдат прехвърлени за здравеопазването. А те действително биха могли да отидат за лек на болния народ, стига министерството да намери подходящ начин да запуши дупката.
Това би се случило, ако властимащите се вслушат в гласа на опозицията в лицето на ДПС и приемат идеята й СРС-тата да се прилагат срещу заплащане. Тази седмица заместник-председателят на НС и депутат от ДПС Христо Бисеров внесе проект за промени в Закона за специалните разузнавателни средства. Основното в него е службите, използващи такива способи, да плащат за ползването им. Проектът е внесен за разглеждане, след като е получил одобрението на парламентарната Комисия за контрол на СРС.
Мотивите за внесените предложения за промени в ЗСРС са аргументирани със статистика от миналата година, според която случаите, в които са прилагани СРС, са били 10 019. От тях обаче са били изготвени едва 1234 от т.нар. документи ВДС (веществени доказателствени средства), които се представят пред съда в различните фази на производството.
Логиката на вносителите от ДПС съвпада с тази на Синята коалиция и на главния прокурор Борис Велчев, изразени още през лятото. Според Бисеров специалните разузнавателни средства продължават да бъдат заместител на другите традиционни средства за предотвратяване и разкриване на престъпления. А МВР традиционно изпитва затруднения именно при ползването на т.нар. традиционни средства - събиране на информация от нещатни сътрудници, информатори, агенти под прикритие, текущи анализи за състоянието на подземието, манипулативно изпускане на определена информация и т.н. Порочната практика и вече трайна тенденция за използване само на СРС трябва да бъде овладяна, смятат вносителите.
Спасително и дисциплиниращо в случая ще бъде да се отреди строг бюджет на МВР. Крайно време е да се въведе най-безпристрастният контрол върху тази дейност - контролът на парите, посочва в мотивите си Бисеров. Именно чрез бюджета си органите на реда ще се дисциплинират и ще се намери добрият баланс между нуждата от използване на тайни доказателства, гражданските права и финансовото измерение, което всички данъкоплатци заплащат, се посочва в мотивите към проекта.
Там е записано, че при използването на СРС ще се прилага принципът на финансова обвързаност, като редът, цените и начинът на заплащане по прилагането на СРС ще се определя с акт на Министерския съвет. Вносителите предлагат справките, които МВР иска от фирмите, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи и услуги, също да бъдат заплащани.
Обвързването на специалните разузнавателни средства със заплащане намери подкрепа сред цялата подкомисия за контрол на СРС, посочи Веселин Методиев от Синята коалиция. Според бившия председател на Комисията за контрол на СРС в парламента трябва да се постави финансов лимит за ползване на такива средства. Той е на мнение, че точната сума, която трябва да се заплаща, може да бъде определена след анализ за ползваните през последните години СРС-та. Данните на комисията показват, че през тази година използването на СРС се е повишило.
Само в Софийския градски съд до октомври са постъпили 3640 искания за достъп до телефонни разпечатки и интернет трафика. Дневно в Софийския районен съд постъпват по около 24 искания, като в повечето от тях реално се посочва не един, а няколко телефонни номера. По този начин косвено се увеличава и броят на хората, които са засичани при контрола, сочат справки от съдилищата.
Проблемът с нарастването на исканията за подслушване и оттам скокът на изхарчените пари не датира от тази година. Още през есента на 2008 г. тогавашният председател на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Минчо Спасов обяви, че за 2006 г. и 2007 г. МВР е похарчило общо огромната за онези години сума от 95 млн. лева. А при проверка на Върховната касационна прокуратура беше установено, че от използваните 7892 СРС-та в периода януари 2007 - март 2008 г. едва за 12 на сто са били изготвени ВДС.
И до ден днешен не се е променила и ситуацията около това кой поръчва подслушването. И бездруго не са много потребителите на такава информация, та може да се направи и проста сметка кой харчи най-много пари. Около 45-50 на сто от исканията са на МВР, 35% - на прокуратурата, и 17 на сто - на ДАНС. Така че ако мнозинството от ГЕРБ преглътне факта, че идеята иде от опозицията, и се съгласи с мотивите на Бисеров, както и с изказаната вече от главния прокурор Борис Велчев позиция по въпроса, контрата ще отиде изцяло в МВР. Бедното на традиционни оперативни средства ведомство на Цветанов ще се лиши от някой и друг милион за ушите си, но ще трябва да разчита предимно на ръцете, очите и акъла си. Очертаващата се задънена улица пред МВР вероятно ще наклони везните и революционната в същността си идея за плащане на подслушването ще остане за някой друг, по-добър ден.

Facebook logo
Бъдете с нас и във