Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Скъпи експертизи проточват делата

Убиецът на младата Яна Кръстева, умъртвена в Борисовата градина през лятото на миналата година, отдавна трябваше да е разкрит, ако се съди от изявленията и на Бойко Борисов, и на министъра Цветанов. Според записите от техните изявления, удушвачът на Яна трябваше да е установен десетина дни след смъртта й.


Минаха обаче не десет дни, а цели десет месеца от жестокото убийство на Яна, а казусът все повече се заплита. Той почти беше влязъл в графата неразкрити престъпления и щяхме да го забравим, ако не бяха изненадващите действия на прокуратурата, която в края на миналата седмица отново взе, че задържа - за втори път, заподозрения тогава за убийството бивш барман Николай Русинов - Чеци. Оказа се, че основната причина за неговия арест е струващата 15 000 евро експертиза, направена в Австрия. Тя показва, че част от намерените в ръката на жертвата косми са на Русинов. Те са от крака му, от гърдите и от половите му органи и са намерени върху левия крак на Яна, в зоната на лявата й подмишница и върху гърдите, пише в експертното заключение. Според резултатите от изследването другата част от космите, открити върху трупа й, са от други двама неизвестни засега.


Както е известно, трупът на 27-годишната жена бе намерен от случайни минувачи в храсталаци до Конната база в Борисовата градина на 10 юли 2011 година. Направената тогава съдебно-медицинска експертиза установи, че тя е била удушена предишната нощ. От трибуната на парламента вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че: ...имаме извършителите на убийството и те са двама. Единият задържан беше Пламен Трифонов, който остана в ареста четири месеца, но беше освободен от Софийския апелативен съд (САС) в края на ноември миналата година само срещу подписка заради липса на сериозни доказателства, че той е автор на престъплението. Срещу другия заподозрян - Русинов, не бяха повдигнати никакви обвинения. Той само бе разпитан и пуснат да си ходи, въпреки твърденията му, че правил секс с Яна във фаталната за нея нощ.


На 28 април бе гледано делото за мярката за неотклонение задържане под стража на Русинов, който до този момент се водеше свидетел. Един от мотивите на съдията Мими Петрова да го остави за постоянно в ареста - освен резултатите от австрийското изследване, беше и психиатрична експертиза. Според нея Русинов е непредсказуем, неконтролируем и склонен към агресия и прикрит, и с колебания в либидото. Само тези изводи са достатъчни, за да разколебаят образа, който Русинов иска да изгради за себе си, че е добър човек, обяви Петрова и вярно забеляза, че не е нормално да оставиш гола жена в парка, след като си правил секс с нея. За съда се оказа също от голямо значение, че Николай Русинов е лъгал, че отскоро се познава с Яна Кръстева. Особено важно е и обстоятелството, че по тялото на мъжа са били открити наранявания, нанесени малко след като е извършено убийството. Нямаше съмнения, че барманът се е познавал отдавна с убитата - това бе установено още от самото начало на разследването от показанията на близки и на родителите на жертвата. Няма как да са останали незабелязани и следите по тялото му. Околните му са знаели още тогава, че има и резервиран билет за ЮАР за края на юли, за който се споменава сега. Но не е ясно защо чак сега всички тези факти правят впечатление, а не са били отчетени по-рано от прокуратурата и не са послужили като основание за обвинение още тогава?


Чуждестранната експертиза показва, че на местопрестъплението въобще няма биологически следи от клошаря Трифонов, набеден за убиец на Яна. Това е в известно противоречие с досегашните версии на обвинението. Миналата година прокурорът от Софийската градска прокуратура Стефан Рачев заяви, че обвиняват бездомника само защото на мястото, където Яна е издъхнала, са намерени седем косъма, чиято морфологична структура съвпадала с тази на космите на Трифонов. При гледане на мярката за неотклонение състав на СГС го остави в ареста, но Апелативният съд не сметна тези факти за достатъчни, за да стои затворен, и пусна клошаря на свобода да събира празни бутилки.


Още в края на ноември миналата година говорителят на Софийската градска прокуратура (СГП) Маргарита Немска подсказа, че може да има обрат по делото и е възможно да бъдат повдигнати и други обвинения. Тя призна тогава, че следите за престъплението са разнопосочни, а на мястото на убийството бил открит биологичен материал от повече от двама души, различни от жертвата - факт, който сега потвърждават и чуждестранните експерти. Към онзи момент единственият обвиняем по делото все още беше Пламен Трифонов. При сегашните обстоятелства прокуратурата вече е принудена да свали уж категоричните си обвинения срещу бездомника. Но посоката, в която започват да се развиват събитията около казуса със загадъчното убийство на Яна Кръстева в София не е изключено да наблюдаваме сага с експертизите, каквато имаше при мегаделото за убийството на сестрите Росица и Христина Белнейски от Пазарджик или при загадъчната смърт на Чората, а и в други нашумели случаи. Мегапроцесът срещу подсъдимия за убийството на момичетата Лазар Колев се проточи цели пет години (от 2006 г., когато бе извършено двойното убийство, до 2011 г., когато той бе признат за виновен и получи доживотна присъда на първа и втора инстанция). Сега той чака само окончателното решение на ВКС. Делото се влачи толкова дълго именно заради безкрайните чужди съдебно-медицински експертизи, които се правеха ту в Австрия, ту във Великобритания или в САЩ. Не можеше да се разбере кога точно е настъпила смъртта на сестрите, тъй като експертите не разполагали със специални термометри. В не по-малко дългия процес за смъртта на Ангел Димитров - Чората пък множеството експертизи така и не доказаха дали полицаите са пребили благоевградския бабаит, или е умрял от болното си сърце по време на акцията Респект. Накрая подсъдимите бивши полицаи ги оправдаха напълно във Върховния касационен съд. Нищо чудно и сега в случая Яна защитата да заложи на винаги проблемните експертизи. Ако не друго, подобни процеси не свършват бързо...


nbsp;


В началото на досъдебното производство разследващи се хвалеха, че ще използват специална методика за разплитането на убийството на Яна Кръстева. Космите ще бъдат изследвани чрез метод, при който генетичен код се извлича от вътрешността на косъма. Новият анализ, през който щели да минат събраните улики, бил правен у нас при разследванията на разстрела на бившия премиер Андрей Луканов и след убийството на сестрите Белнейски. Очакваше се консумативите на стойност около 15 000 долара да бъдат внесени от САЩ, но явно са се оказали твърде скъпи и е била предпочетена австрийската лаборатория.

Facebook logo
Бъдете с нас и във