Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Скъсаните обувки на незнайния войн

В последните дни на 2008 г. се заформи нещо като традиция в неделните дни пред градинката на столичната църква Свети седмочисленици да се събират полицаи. Привличат ги обаче не литургиите в църквата, а намиращата се наблизо сграда на Министерството на вътрешните работи. Миналата неделя хилядите насъбрали се полицаи пушиха около нея цигари, а този уикенд се събраха, за да пият под прозорците на шефовете си по една студена минерална вода.
Въпреки мразовития ден подобни протести, макар и значително по-рехави, бяха организирани и в Пловдив, Варна, Велико Търново, Плевен, Видин, Пазарджик, Кърджали, Сливен и други градове, където недоволните ченгета се събраха около сградите на местните полицейски управления.
И двата пъти причината за протеста е една и съща - ниското заплащане и мизерните условия на работа във ведомството, които отдавна не са тайна за никого. За да илюстрират окаяното си положение, някои от полицейските служители, участващи в софийския протест, бяха взели със себе си и скъсаните си кубинки. Нещо повече, на една от пейките в градинката участниците в своеобразния хепънинг бяха оставили освен чифт скъсани служебни чепици и бележка, на която пише, че обувките са получени само преди два месеца, а вече са скъсани.
Униформените, които всъщност не бяха с униформи и останаха в анонимност, декларираха, че не са излезли да искат 13-а заплата, а да настояват за по-достойни условия за труд като цяло и за по-адекватни възнаграждения. Както обаче става напоследък (и тази тенденция се засилва с приближаването на изборите), и този пореден протест, който е чисто синдикален, се изроди в политическа реторика. Но не по вина на протестиращите...
Задкулисни политически машинации в полицейското недоволство подозира вътрешният министър Михаил Михов, който и двата пъти не излезе да се види лице в лице с редовия състав от подопечното си ведомство. Той анатемоса лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и Цветан Цветанов, че те са подбудители на протеста. Доколко е прав е отделен въпрос, но не може да се отрече, че Цветанов доста се стара да поддържа напрежението. Дори и с откровената лъжа, че ръководни кадри в МВР са получили хиляди левове награди, за да възпрат протеста.
Опасно е да се внасят политически цели и дезинтеграционни процеси в системата на МВР, коментира Миков.
В отговор неформалният лидер на ГЕРБ отрече партията му да има каквото и да е участие в организирането на протестите. Той добави, че очаква да го обвинят и за снеговалежа...
Вътрешният министър обясни социалното иначе недоволство с липсата на комуникация. Макар от последвалите му разяснения да се разбра, че всъщност става дума не толкова за липсата на комуникация, колкото за липсата на пари. По повод на искането за 13-а заплата, той заяви, че министерството трябвало да отдели общо 58 млн. лв., което било непосилно за бюджета му. МВР - ръководството разясни, че коледните надбавки от по 400 лв. са резултат на икономии, направени от работна заплата и от орязването на някои капиталови разходи. Миков не пропусна да припомни, че средната работна заплата в МВР е 960 лв., като в тази сума не се включвали парите за дрехи (тоест за калпавите кубинки) и за безплатен обществен транспорт, който се поемал от държавата.
Същевременно от изявление на заместник-министъра на вътрешните работи Соня Янкулова стана ясно, че до един месец и половина ще се определи схема, по която ще се извършват съкращенията в системата. Това обаче ще стане в по-малките населени места, тъй като в големите градове София, Пловдив, Бургас имало нужда от допълнителни хора, тъй като има хронична недостатъчност на служители и на материална база.
Така или иначе, на протестиращите не им стана по-топло от всички тези обяснения. Затова те заявиха, че продължават протестите и през следващата година. Остава да видим каква ще бъде следващата им форма на протест. Цигарите бяха изпушени, водата бе изпита. Вариантите обаче са толкова много, колкото и проблемите. Което обещава още не един вълнуващ неделен хепънинг в градинката на Свети Седмочисленици...

Facebook logo
Бъдете с нас и във