Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЛАВЧО КЪРЖЕВ СЕ ЗАЯДЕ СЪС СЪДА

Много нерви явно ще изхаби съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд (СГС). И то не защото е сгафила с нещо, а защото й се падна да гледа делото срещу бившия районен прокурор на София Славчо Кържев - човек, който през годините на своето управление неведнъж е показвал, че е с тежък характер. Той не пропусна да го демонстрира и във вторник (6 ноември) по време на първото заседание на делото, по което е подсъдим.
Срещу Славчо Кържев са повдигнати две обвинения - за престъпление по служба (чл.282, ал.2 от Наказателния кодекс) и за престъпление срещу правосъдието (чл.289 от НК).
Според обвинителния акт първият случай се е разиграл в периода 1 април 2004 г. - 9 юни 2004 г. в сградата на Софийската районна прокуратура. Тогава в качеството си на длъжностно лице районен прокурор на София Кържев на три пъти е призовавал в прокуратурата ищец по висящо в съда гражданско дело, за да го убеди да оттегли или да намали исковете си в общ размер на 31 154 лв., подадени срещу собствениците на фирма Виктор АВ ООД.
Според второто обвинение на 8 февруари 2002 г. Кържев просто е принудил един от своите подчинени - прокурор Петьо Петров, да върне лек автомобил Опел Вектра на някакъв обвиняем. И то при положение че през април 2001 г. колата е била продадена с фалшиви документи, след което - за установяване на истинския й собственик - са били образувани две дела: гражданско и наказателно.
Във вторник трябваше да се проведе първото заседание по делото срещу Кържев. Но още в самото начало стана ясно, че процесът ще се отложи, защото бившият шеф на СРП влезе в залата без адвокат. Оказа се, че и самият подсъдим е нередовно призован, но научил от медиите за делото и чинно се явил. По думите му той се притеснявал, че ако не се яви, ще му пратят барети, които да го доведат.
Още в началото на заседанието започнаха да прехвърчат искри между съда и подсъдимия. Председателят на състава Петя Крънчева попита Кържев дали все още живее на адреса, посочен по делото, защото няколко пъти призовкари и полицаи не са успели да го открият там.
Бившият шеф на СРП, свикнал да командори, троснато отговори, че Пловдивският съд няма проблеми да го открие на въпросния адрес и че явно информацията, която има съдът в София, е невярно подадена от съдебните служители.
Мен не ме интересува Пловдивският съд, а ситуацията тук. На два пъти служители от Четвърто РПУ са посещавали заедно с призовкарите въпросния адрес и там никой не е отговарял на позвъняванията. Заради това ви питам дали това е вашият настоящ адрес, отсече Крънчева.
Кържев потвърди, че от години живее на едно и също място, 24 часа имало портиер, а той нищо за никакви полицаи не бил му казвал.
Магистратът реши на този етап да не спори повече за адреса, а подхвана темата за липсващия адвокат. Тя попита бившия шеф на СРП къде е защитникът му, на което Кържев отговори, че Георги Гатев е вече член на новия Висш съдебен съвет и не може да го представлява.
Висшият съдебен съвет заседава вече от месец. След като разбрахте, че адвокатът ви няма да може да ви защитава, защо не си упълномощихте друг, попита магистратът.
Забележката не се понрави на подсъдимия Кържев и той се сопна, че все още не е получил препис от обвинителния акт и призовка, заради това не си е наел нов адвокат. Тук е мястото да вметнем, че според Наказателнопроцесуалния кодекс подсъдимият трябва да получи копие от обвинителния акт поне седем дни преди началото на процеса.
Съдия Крънчева обаче го контрира с думите, че разполага с данни, според които Кържев е ходил в Съдебната палата на 17 октомври и е получил материалите по делото. Единственото, което успя да каже подсъдимият бе: Къде съм ходил и от какво съм се интересувал, си е лично моя работа, по закон трябва да получа обвинителен акт.
След последната реплика на Кържев присъстващите в залата изпаднаха в недоумение защо след като няма призовка, той е в съдебната зала. Странно е също защо чака да получи обвинителния акт и едва тогава да си наеме адвокат. Според повечето от присъстващите в залата репортери поведението на Кържев е опит да се шиканира процеса и е явна обида към съда, за което съдия Петя Крънчева би могла да наложи солидна глоба за неуважение.
Явно на този етап магистратът реши да бъде благосклонна и не санкционира подсъдимия. Съдия Крънчева просто връчи на Кържев копие от обвинителния акт и отложи делото за 11 декември. Дали, ако подсъдимият Кържев продължава да се държи невъзпитано, желязната лейди (каквато слава се носи за съдия Крънчева) ще бъде толкова благосклонна, ще покаже близкото бъдеще.
Що се отнася до прокурора по делото, той отказа да отговори на част от въпросите, които журналистите вече коментираха. Обвинителят си тръгна без да продума. Същото всъщност стори и Кържев, изнизвайки се тихомълком с обвинителния акт под ръка. (§22)

Facebook logo
Бъдете с нас и във