Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Славков на бой, отказва минимална присъда

Един от малцината обвиняеми по варненското мегадознание, който отказа споразумение с прокуратурата, сега не прие и съкратено съдебно следствие. Общинарят от ДПС Иван Славков не се призна за виновен по обвиненията, че е тартор на въоръжена престъпна група. Първите изслушвания по делото се проведоха в сряда (15 юли). Според единия от защитниците му Бранимир Балачев съдът е предложил опцията за съкратена процедурата, тъй като по закон право на такова искане имат както страните по делото, така и съдебната инстанция.
Адвокатът отбеляза, че клиентът му не търси наказание под минимума, предвиден в закона. Ако Славков искаше подобен вариант, той щеше да се договори с прокуратурата и изходът щеше да е по-благоприятен, коментира Балачев. Той бе категоричен, че фактите, посочени в обвинението, няма да бъдат признати от клиента му. По думите на защитата няма как Славков да приеме обстоятелства, с които не е съгласен.
Адвокатът смята, че съдът е предложил на Славков съкратено съдебно следствие, за да печели време. Материалите по делото наброяват над 100 тома и тяхното анализиране от страна на съдебния състав би отнел доста време. След отказа за съкратена процедура делото бе насрочено по общия ред за 19 октомври. Останалите четирима обвиняеми по мегадознанието, които отказаха договорки с прокуратурата, също отхвърлиха възможността за съкратена процедура. На предварителното изслушване Балачев поиска отвод на всички съдии от района поради конфликт на интереси. Адвокатът на Славков твърди, че съдът е отказал на клиента му да участва в кандидатдепутатската кампания, без да се запознае със събраните по делото материали. Въпреки че бе регистриран в листата на партия Обединение на българските патриоти, бившият собственик на ПФК Спартак не бе пуснат от ареста, за да проведе кампания сред избирателите. Според Балачев в обвинителния акт са допуснати процесуални нарушения, а магистратите са предубедени към личността на Славков. Затова защитата иска делото да се гледа извън Варна.
По време на заседанието бе поискана и промяна на мярката за неотклонение на Иван Славков и Свилен Радев от задържане под стража в по-лека. Останалите трима обвиняеми са под домашен арест. Съдът обаче не намери основания да промени мерките им за неотклонение. Искането за отвод също не беше уважено.
Адвокатът се закани да сезира главния прокурор и Върховния касационен съд за всички нарушения, които според него са допуснати от началото на процеса. Балачев изрази надежда, че след като делото тръгне по общия ред и бъдат разпитани над 100 свидетели, много истини ще излязат наяве.
Дали те ще са в полза на Иван Славков, или само ще утежнят и бездруго незавидното му положение, все още е непредвидимо. Предстоят обаче интересни свидетелски показания, адвокатски пледоарии и куп експертизи. Докато съдът изслушва и се запознава с тях, общинарят ще продължи да стои в ареста, където пребивава от миналата есен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във