Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Славков сънува НС, а Темида - него

След като успя да сключи споразумения с 19 от 24-мата обвиняеми по мегаделото във Варна, прокуратурата прехвърли топката на съда да се оправя с останалите, които тя не съумя да пречупи. Предварително изслушване по наказателното дело срещу Иван Славков, който отказа да се договаря с обвинението, и други четирима подсъдими е насрочено вече от съда за 15 юли.
В депозирана молба защитата на последния общинар арестант е поискала спиране на делото и Славков да напусне ареста заради придобитата от него наказателна неприкосновеност, която му дава Законът за избор на народни представители. В текста му е посочено, че по време на предизборната кампания регистрираните кандидати за депутати и застъпниците им не могат да бъдат задържани и привличани към наказателна отговорност освен в случаите на заварено тежко престъпление. Наказателното производство се спира, когато става дума за лице с имунитет. След като се е запознал с внесения обвинителен акт и с материалите по делото, съдията-докладчик обаче е преценил, че към момента липсват основания за прекратяване и спиране на наказателното производство.
Магистратите от Окръжния съд смятат, че в казуса със Славков е налице заварено тежко престъпление, посочено с внесения на 19 юни тази година обвинителен акт. Тези обвинения са били повдигнати много преди Иван Славков да се регистрира за участие в парламентарните избори и преди да бъде определена датата за тях. Освен това регистриран кандидат за народен представител би получил имунитет едва след избирането му за народен представител, коментират юристите от съда. С такива съображения те прецениха, че няма законово основание за спиране на наказателното производство срещу Иван Славков. Той получи едно рамо и от друг клиент на Темида, който засега сполучливо се измъква от обятията й. Незаконно е задържането на Славков след началото на предизборната кампания, обяви небезизвестният Ивайло Дражев, който сега е водач на кандидатската листа за Варна на партия Обединение на българските патриоти - неин кандидат е Славков. Та Дражев напомни текстовете от закона, третиращи презумпцията за невинност.
Юристи твърдят, че общинарят и останалите четирима подсъдими по делото ще получат възможност да се възползват от съкратеното съдебно следствие. Те на свой ред трябва да се съгласят или да отхвърлят този вариант. Прави впечатление, че в мегапроцеса се използват всички възможни правни фигури, преди да се подходи към дело по общия ред.
Въпреки искането на защитата на Славков той да бъде освободен във вторник (23 юни) Варненският апелативен съд за пореден път отказа да измени в по-лека мярката му за неотклонение. Ще напомним, че той е обвинен, че е създал и ръководил въоръжена престъпна група заедно с Веселин Данов.
В друго съдебно заседание Апелативният съд отказа да измени в по-лека и мярката за неотклонение на Свилен Радев - Гущера и потвърди определението на ВОС от началото на юни тази година. Радев, който е в ареста вече девети месец, е обвинен, че е участвал в същата престъпна група, ръководена от Славков и Данов през периода септември 2003 - септември 2008 година. Той е един от петимата обвиняеми по мегаделото, които не склониха на пазарлък с прокурорите. Според съда няма доказателства, които да дадат основание за промяната на най-тежката мярка за принуда. Престъпленията са с висока обществена опасност и с тежка санкция, предвидена от закона, и затова Гущера трябва да е зад решетките, смятат магистратите.
Междувременно нервите на един от петимата обвиняеми, които не успяха да се споразумеят с прокуратурата, не издържаха. Пейчо Пейчев в сряда (24 юни) покани в дома си журналисти, пред които изнесе скандални факти. Той е един от свидетелите, използвани срещу Веселин Данов и Иван Славков. От девет месеца Пейчев е под домашен арест. Той обяви, че част от показанията му са променяни, а под натиска на наблюдаващия прокурор Стефка Якимова и шефа на полицията във Варна Димитър Димитров е принуждаван да говори пред съда онова, което те му кажат. Пейчев е бил персонална охрана на Веселин Жеков, сочен за лидер на наркогрупировката Фирмата. Бодигардът разказа, че на 12 септември миналата година Светлин Иванов-Близнака го е посетил и му е предал поръчение от прокурор Якимова и от комисар Димитър Димитров веднага да се предаде. В случай че откаже, го грозяла присъда по това и по други дела отпреди 11-12 години. На следващия ден Пейчев, придружен от Близнака, отишъл в ОДП - Варна, за да се срещне с прокурор Якимова и с комисар Димитров. По време на визитата му направило впечатление колко свободно се държи Близнака с тях.
По думите на Пейчев Димитров и Якимова започнали да го увещават какво да каже в съда, за да получи и по-лека присъда. Прокурорката му обещала, че ако свидетелства по мегадознанието, ще му бъде наложена ефективна присъда от шест месеца. А след обжалване можела да последва оправдателна.
Мъжът започнал да получава обаждания от различни хора със съвети какво точно да говори в съда. Едно от тези позвънявания било от бившия му работодател Веселин Жеков. Той го карал да свидетелства срещу Иван Славков. А аз познавам този човек само по физиономия, категоричен бе Пейчев. Той отказал да дава показания против бившия собственик на ПФК Спартак, въпреки че шефът на наркогрупировката, популярна като Фирмата, му обяснил, че е близък със Стефка Якимова. Той ме посъветва да кажа следното: дал съм ти пари от курви и ти си ги предал на Иван Славков!, продължава разказа си Пейчев.
На 12 септември миналата година, когато във Варна бяха проведени полицейските акции срещу Веселин и Христо Данови, униформените потърсили Пейчо в дома му. Той обаче се уплашил и се укрил в хотел. Пейчев се свързал с полицаи и обещал да се предаде, след като си намери адвокат. Те се съгласили. Същата вечер го посетил Светлин Иванов - Близнака, който му предал поръчението от прокурорката.
И като взеха да ми сборуват едни присъди, и на мен като на всеки нормален човек ми се зави свят, оплака се Пейчо.
Според подсъдимия показанията му не само били режисирани, но и силно изопачавани. Скандалният обвиняем твърди, че и други задържани по мегадознанието са били притискани да свидетелстват по определен начин.
Пейчев е категоричен, че босът на престъпната група всъщност е Веско Жеков, чиито отношения с Иван Славков от доста време били влошени. Бившият бодигард на Жеков твърди, че за всичко, което казва, има безспорни доказателства, които ще представи в съда. Там, според него, ще се чуят доста интересни неща за Веселин Жеков.
Освен Пейчо Пейчев битката в съда по мегаделото продължават Иван Славков, Николай Хаджимихалев-Найка, Светлин Николов-Гущера и Янко Каратиста. Въпрос на време и нерви е някой от тях също да пропее за това кой какъв е във варненския подземен свят.
Междувременно правните среди в морската столица оживено коментират двойния стандарт в родното правораздаване, който според тях се наблюдава в това дело. Основания за подобни изводи юристите намират във факта, че прочутите дупнишки бизнесмени Ангел Христов и Пламен Галев бяха пуснати на свобода от Кюстендилския окръжен съд срещу парична гаранция от по 50 000 лв. за всеки от тях. Двамата смениха гледката зад решетките със свободния простор, след като се кандидатираха за депутати в бъдещия парламент. Те също бяха обвинени в организиране и ръководене на престъпна група, но местните магистрати счетоха, че след издигането на кандидатурите им двамата бизнесмени се ползват с имунитет. До който обаче не успява да се добере варненският арестуван общинар Иван Славков.
Братята заявиха, че участието им в предизборната кампания не е средство за финтиране на правосъдието. Това бяха и думите на Веселин Данов, който не издържа на тежките условия в следствения арест и се призна за виновен, без да се чувства такъв. Той също бе взел под прицел депутатската длъжност и минути след като сложи глава под гилотината на Темида, се обяви за невинен, но вече извън съдебното заседание. Тогава той подчерта, че депутатското място не гарантира нищо, а и той не се стреми към него да заобиколи закона.
Гордиевият възел на варненската криминална сага остава неразсечен. Намерения в тази насока преди седмица изтъкна един от адвокатите на Иван Славков - Бранимир Балачев. Той заяви, че прокуратурата не е оценила жеста на подзащитния му да преговаря с обвинението за споразумение и ще се наложи някой все пак да разрови това дело. Той предрече люта съдебна битка, като прогнозира, че същината й ще е през есента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във