Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЛЕД 17-ГОДИШНО РАЗДЕЛЯНЕ И СКАНДАЛИ СЛУГИТЕ НА ТЕМИДА НАЙ-ПОСЛЕ СЕ СЪБРАХА

За разлика от поговорката, според която власите се давят на края на Дунава, слугите на българската Темида сториха точно обратното: след 17-годишни скандали взаимни обвинения в некадърност и денонощно подмазване пред управляващите (независимо от цвета на партийните им книжки) те най-после решиха да се обединят и да демонстрират пред Европа и света, че вече няма да се делят. Било на съдии, прокурори и следователи, било на магистрати (т.е. съдии) и други (т.е. прокурори и следователи).
Знаменателното събитие се случи в петък и събота (17 и 18 ноември), когато НДК бе окупиран от около 1464 съдии, прокурори и следователи, записали се за участие в Първата национална конференция на магистратите в България. Според официалната статистика, организатори на форума са Висшият съдебен съвет, Инициативата за укрепване на съдебната система на Американската агенция за международно развитие (USAID) и Министерството на правосъдието на САЩ.
Като съорганизатори в историята на българското правораздаване ще останат Върховният касационен съд, Върховният административен съд, Прокуратурата на Република България, Националната следствена служба и Национален институт на правосъдието.
А в графата Спонсори са записани само две имена: Посолството на САЩ в България и Американската агенция за международно развитие.
Съгласно предварително раздадения дневен ред, работата на конференцията е разделена на 20 сесии, а темите за докладите и дискусиите покриват абсолютно целия спектър от нерешени проблеми, които в продължение на 17 години не само спъват работата на българските магистрати, но и ги направиха за смях (меко казано) в очите на Европа и света.
Какъв ще бъде ефектът от грандиозното начинание тепърва ще научим. Засега обаче е ясно: първата подобна конференция трябваше да бъде организирана още преди десет години (най-рано). И то по идея на българската държава, а не по настояване на благодетелите от Американската агенция за международно развитие и с парите на американските данъкоплатци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във