Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЛЕД ДОКЛАДА ВСИЧКО Е СПОКОЙНО

Справедлив, обективен, добронамерен и балансиран. С тези четири думи обобщи прословутия доклад на Европейската комисия изпълнение на механизма за сътрудничество и оценка на напредъка на България шефът на Върховния касационен съд Лазар Груев. Това стана на специална пресконференция в сряда (23 юли), броени часове след редовното заседание на Висшия съдебен съвет.
Освен Груев на сгледата присъстваха още членът на ВСС Анелия Мингова, председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев, главният прокурор Борис Велчев, шефът на антикорупционната комисия във ВСС Цони Цонев и председателят на Комисия Международно правно сътрудничество в съвета Иван Димов.
Конкретният повод за сбирката беше изпълнението на проблемните показатели в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност.
Както при всеки друг път, когато от Брюксел ни размахат пръст, и след оповестяването на този доклад мненията и коментарите за него бяха до болка познати. Естествено, последва и свикване на светкавични пресконференции и брифинги на големите в съдебната и изпълнителната власт, на която един през друг те обявиха колко обективен е документът и как вярата в светлите бъднини на МВР, прокуратурата и правосъдието никога не е напускала сърцата и душите им.
Както след всички досегашни доклади с препоръки, и след този по традиция трябваше да се избере и жертвеното агне. В случая големите от съдебната власт май отнесоха повечето от негативите. Тон даде министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова, която след оповестяването на доклада обяви, че не бива да неглижираме отчетността на съдебната система, а Висшият съдебен съвет трябва да поема отговорността върху тази отчетност.
Какво точно имаше предвид под контрол на отчетността на съдебната система г-жа Грънчарова така и не обясни. Може би бройката на образуваните досъдебни производства, внесените обвинителни актове в съдилищата, осъдителните присъди срещу едрите риби в престъпния свят. И така да е било, смисълът в това не е много ясен.
Контрата бе дадена от члена на Висшия съдебен съвет Анелия Мингова. Според нея ВСС в никакъв случай не бяга от носенето на отговорност за случващото се в съдебната система:Ще вметна една допълнителна информация, която не присъства на страниците на доклада. А именно успешното взаимодействие с Инспектората към ВСС и добрата дисциплинарна практика. В резултат на проверки и сигнали от Инспектората от началото на неговата работа са образувани пет дисциплинарни производства, съобщи Мингова.
Шефът на ВКС Лазар Груев пък разкри бележките, които е направил във връзка с доклада за дейността на административните съдилища в страната. По думите му, въпреки неголемия брой върнати дела на прокуратурата периодически трябва да се правят проверки за мотивите, с които все пак тези дела са връщани. А когато се констатира, че е налице необосновано връщане, да се постъпва безкомпромисно със съответния магистрат, отговорен за това.
След това Груев обясни, че за някои критични бележки в доклада ВКС отдавна е сигнализирал. Типичен пример - крещящата нужда от чисто нов Наказателен кодекс, в който да се диференцират по-леките от по-тежките престъпления.
Шефът на Върховния административен съд Константин Пенчев пък очерта като основна точка в доклада на ЕК нарастването на местната корупция и в частност купуването на гласове (именно в административните съдилища се гледат изборните дела). За този род престъпления обаче отношение имат полицията и прокуратурата, уточни Пенчев, след което изрази нежелание да се продължава с войната на институциите при всеки подобен доклад:За мен е необяснима тенденция винаги съдебната власт да е най-виновна. Но аз не мога и не искам да връщам нападките към изпълнителната власт, рече Пенчев.
След него и Лазар Груев категорично отказа да участва в политическо разноговорене. В крайна сметка аз съм съдия, отсече Груев.
Като че ли най-сдържан в изявленията си се оказа главният прокурор Борис Велчев:Макар учтива и партньорска, критиката не само си остава, но и се задълбочава. Искрено се надявам, че няма да има такава тенденция и за в бъдеще ще успеем да преодолеем критичните бележки. Няма обаче никакъв смисъл от всички приказки сега, ако до шест месеца не си свършим работата, убедено каза обвинител №1, след което допълни - с по-активното настъпване на ДАНС и общи усилия очаквам прелом в борбата срещу организираната престъпност.
А както повелява традицията след всеки такъв еврошамар, опозицията на свой ред надигна глава и за пореден път внесе вот на недоверие срещу кабинета. Събрани са 86 подписа според информацията на Стефан Софиянски, който заяви в кулоарите на Народното събрание:Уникалното на този вот е, че той влиза в едно единомислие на позицията на 86-те народни представители, на обществените настроения и позицията на ЕС. Опозицията, ЕС с доклада си, а и настроенията в страната говорят, че президентството и правителството са компрометирани. Целта на вота е да се предизвикат предсрочни парламентарни избори след падането на правителството.
Така с обяснителните пресконференции на държавниците и последващите прения в залата на Народното събрание станахме свидетели на още една до болка позната въртележка. Разгромяващ доклад, прехвърляне на вината, вот на недоверие и... накрая всичко продължава постарому. И така - до следващия еврошамар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във