Параграф22 Weekly

§22 Анализи

След схватката със съдебната охрана на 17 март, репортери установиха: ВЪЗДУШНИТЕ ЦЕЛУВКИ СА ПО-СИЛНИ ДОРИ ОТ НАЙ-ЯКОТО ЧЕНГЕ

Няма виновни за схватката между журналисти и служители на Главна дирекция Охрана към Министерството на правосъдието, която се разигра на 17 март в Софийския районен съд. Виновен съм аз, защото не отчетох факта, че според конституцията медиите имат право на свободно слово, да търсят и разпространяват информация. Такова право имат и според Европейската харта по правата на човека, гласи ведомственото оправдание, огласено от заместник правосъдния министър Димитър Бонгалов, който отговаря за затворите, предварителните арести и съдебната охрана.
В понеделник (26 март) той и директорът на Главна дирекция Охрана към правосъдното ведомство - главен комисар Станислав Стефанов, събраха репортерите, за да им разкажат как е протекла вътрешната проверка за грубото поведение на съдебните охранители и какви са резултатите от нея.
Съдебното заседание е било открито и медиите са имали пълно право да влязат в залата и да снимат. Аз не мога да разбера защо не са пуснали журналистите вътре. Ако това беше станало, мисля, че нямаше да се стигне до инцидента, каза още Бонгалов, прехвърляйки елегантно отговорността за срамните сцени върху Софийския районен съд.
С други думи, ведомствената проверка е приключила с констатацията, че служителите на правосъдното ведомство не са виновни за конфликта и никога не са блъскали и не са ръгали в ребрата репортерите и телевизионните оператори.
За да не изглежда всичко като огромно кълбо от розов захарен памук, на срещата в понеделник заместник правосъдния министър разкритикува поведението на Евгени Тропчев, шеф на софийското областно звено Охрана. Не за друго, а защото по време на разправията преди две седмици той се появи на работа по анцуг и, вместо да въведе някакъв ред, започна да раздава въздушни целувки на репортерите и... повика на помощ още петима-шестима свои подчинени.
Според информацията, с която заместник-министър Димитър Бонгалов и главен комисар Станислав Стефанов ощастливиха репортерите, Евгени Тропчев, е наказан с порицание за срок от една година и е понижен от шеф на съдебната охрана в София-град (по закон тя обгрижва всички сгради на съдебната власт, Софийския централен затвор и неговите поделения, плюс предварителните арести, конвоирането на арестантите и физическата охрана на магистратите) в шеф на звено Охрана съдебни сгради.
След края на неприятната част, заместник-министър Бонгалов и главен комисар Стефанов произведоха и няколко, наистина добри новини. За да не се стига до нови сблъсъци между съдебната охрана и журналистите, правосъдното министерство е направило няколко промени в Наредба №1 за структурата, организацията и дейността на охраната на органите на съдебната власт.
Според поправките, ако един арестант или подсъдим с постоянна мярка за неотклонение задържане под стража желае да говори пред медиите, съдебните охранители вече нямат право да му запушват устата, като гонят репортерите. Според мен, когато едно лице е задържано и доведено в съдебна зала, правото на личен живот вече не важи и няма никаква пречка това лице да бъде снимано и да му бъдат задавани въпроси, обясни Димитър Бонгалов.
Заместник-министърът обеща още, че с влизането на ремонтираната наредба в сила медиите вече ще имат свободен достъп до съдебните зали дори когато делата са секретни. А шефът на Главна дирекция Охрана Станислав Стефанов се закле, че в бъдеще неговите хора ще изпълняват само разпорежданията на председателите на съдебните състави или на председателите на съдилищата. И няма повече да угаждат на това или онова пресаташе, което непрекъснато се прави на велико, обяснявайки на медиите на колко метра да стоят от свидетелите или пък откъде съдебните гардове да извеждат задържаните.
И накрая, за да не остане и сянка на съмнение, че охранителните издевателства над репортерите на 17 март не са изиграли своята тонизираща роля, заместник правосъдният министър Димитър Бонгалов съобщи, че с промените в наредба се преструктурира и Главна дирекция Охрана. И то не формално, а по същество: занапред нейната структура ще съответства не на окръжните съдебни райони, а на апелативните. Което означава, че в България няма да има 28 началници като Евгени Тропчев, а само петима - в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново. И сред тях със сигурност няма да е раздавачът на въздушни целувки, защото по закон Тропчев няма право да участва в бъдещите конкурси за шефове, тъй като в трудовата му биография виси дисциплинарното наказание порицание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във