Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЛЕД СТРАСТНАТА СЕДМИЦА - ВРЕМЕ ЗА ХВАЛБИ

Констатирахме нарастващата необходимост от преки контакти между съдебните органи в борбата с транснационалната престъпност, за да се улесняват процедурите за предаване на престъпници чрез инструментите на Европейската заповед за арест и Конвенцията на Съвета на Европа за екстрадиция. По този начин ще се засили взаимното доверие между тях и ще улесни прилагането на принципа за взаимното признаване.
С тези думи правосъдният министър Миглена Тачева сложи точка на заключителната си реч в резиденция Бояна. В сряда (30 април) там се проведе неформална среща на вътрешните и правосъдните министри на страните от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Описаната от министър Тачева процедура обаче ще даде неочаквано предимство на хората от криминалния контингент, които са станали обект на конвенцията за екстрадиция, твърдят запознати. За пример те посочват случилото се преди година с нашенец от Сливен, който върти канал за трафик на бели робини от родния си град към Франция. Бизнесът му се разраства и за него в западната страна работят двайсетина момичета, главно от ромски произход.
Една от сексуално експлоатираните жрици на любовта не издържа и сигнализира местната полиция, че всъщност не е отишла в Ница на екскурзия. След няколко дни сводникът е хванат на мушка, а малко по-късно белезниците щракват върху китките му.
Пред тамошните разследващи органи нашенецът обявява на висок глас, че иска да бъде екстрадиран в родната си страна, защото желае да бъде съден там. И, според Конвенцията на Съвета на Европа за екстрадиция, нашият човек бива натирен, за да се яви - за негово голямо щастие - пред роден съд. А там го очаква прословутото споразумение с прокуратурата и присъда под минимума и неочаквано близка свобода.
Новият министър на вътрешните работи Михаил Миков също направи силно оптимистично изявление пред форума. Според него вътрешното министерство вече е доказало своята решимост и способност да отстоява принципите на Европейския съюз за изграждане на зона на свобода, сигурност и правосъдие. За да не останат думите му без подплата, Миков обобщи няколко съвместни реализации между МВР, Интерпол, Европол и някои полицейски служби от държавите от ЕС, приключени преди той да заеме поста: Благодарение на това сътрудничество са проведени успешни международни операции и е пресечена дейността на престъпни групи, ангажирани в едни от най-тежките форми на организираната престъпност - производство и разпространение на фалшиви банкови карти и евровалута, организиране на канали за търговия с хора, трафик на наркотични вещества, детска порнография, кражби на автомобили и други.
Заместник главният прокурор Христо Манчев пък прочете поздравително писмо към участниците от името на главния прокурор Борис Велчев. В него обвинител №1 акцентира върху две неща. Първото е успешното международно сътрудничество по наказателни дела, а второто е добрата координация между страните по разкриване на престъпните мрежи.
Основните теми в работата на форума бяха именно предизвикателства пред полицейското и съдебното сътрудничество по наказателни дела и екстрадиция и европейска заповед за арест.
Форумът продължи с разискване на другите основни теми - хармонизиране на националните законодателства с правните инструменти на Съвета на Европа и Европейския съюз, изграждане на административен капацитет и подобряване на съдебното сътрудничество при изпълнение на молбите за екстрадиция и европейска заповед за арест.

Facebook logo
Бъдете с нас и във