Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Следизборна сеч на търговци с вот

Тази седмица мина под наслов Търговия с вота. Преди още да е заглъхнало ехото от драматичната изборна нощ, преди хората да са се наспали след безсънните часове пред телевизорите, в понеделник (6 юли) бе покосена и първата жертва на пазаруването на гласове от по-едър мащаб.
Като истинско бедствие прокурори и маскирани агенти на ДАНС нахълтаха в ранни зори в кабинета на заместник-министъра на бедствията от квотата на НДСВ Александър Филипов. Той бе арестуван за три денонощия, а представителите на обвинението се ровиха пет часа из кабинета му в търсене на уличаващи документи. Заедно с Филипов са задържани още няколко души, но те не са от администрацията на министерството, обясни след акцията градският прокурор Николай Кокинов.
Не знам какво става, никой нищо не ми е казал. Има някаква грешка, успя да каже държавният служител, докато спецполицаите вежливо го тикаха към колата, която го отведе в единична килия в ареста на Националното следствие на столичната улица Г.М. Димитров 42.
Според прокурорите обаче грешка няма. Срещу Филипов са предявени обвинения за злоупотреба със служебно положение, за търговия с гласове и за търговия с влияние във връзка с европроекти. Заместник главният прокурор Галина Тонева заяви, че става дума за европейски и вътрешни поръчки за стотици хиляди левове.
Преди да бъде спипан в кабинета си Филипов, който е представител на ромската квота в НДСВ, е бил следен от службите в продължение на три месеца по подозрение, че участва в купуване на гласове. В хода на разследването обаче от прокуратурата се натъкнали и на други престъпления, извършвани от Филипов. Съвсем случайно го хванахме, докато проверявахме документите, разясни Кокинов. Срещу заместник-министъра имало сериозни доказателства, събрани със специални разузнавателни средства. Част от подслушаните разговори били водени на цигански, за да не се разбере за какво иде реч...
Според разследващите задържаният упражнявал натиск върху кметове във връзка с възлагане на проекти на Министерството на бедствията и авариите, свързани с инфраструктурата. Градският прокурор Кокинов заяви, че става дума за мащабна схема за търговия с гласове и влияние. Арестуваният Филипов уреждал фирми на ромски кланове да печелят обществени поръчки, а в замяна част от парите отивали за гарантиране на гласове. Задържането на Филипов е продължение на акция на ДАНС и прокуратурата, започнала няколко дни преди неговия арест, когато е разбита група за търговия с гласове във Варна и Сливен. Филипов привлякъл вниманието на разследващите, след като е разкрита връзка между него и въпросната група, ръководена от варненския цигански барон Бако Стоянов.
Ромът Бако пък е задържан на 3 юли в Сливен. Според прокуратурата той е контактувал непосредствено с гласоподавателите, като организирал превоз на подкупни роми от Варна и Котел до Сливен. Софийският градски съд (СГС) реши в понеделник (6 юли), че има достатъчно доказателства срещу Стоянов и отказа да го освободи от ареста.
Не така обаче постъпиха магистратите със заместника на Емел Етем. На заседание в четвъртък (9 юли) те пуснаха Александър Филипов от ареста срещу гаранция от 10 000 лв., защото здравословното му състояние не било добро. От какво е влошено - не се разбра. Прокуратурата предложи той да бъде отстранен от поста си, но това едва ли има значение, при положение че на кабинета му остават броени дни, да не говорим, че се крои шапка и на цялото министерство. Междувременно НДСВ пък се дистанцира от своя доскорошен член, като заяви, че той от два месеца се е отцепил от партията.
Александър Филипов е роден в гр. Берковица, завършил е гимназия в София и право във Великотърновския университет Св. св. Кирил и Методий. Бил е строителен предприемач, преди да стане депутат от НДСВ в 39-ото Народно събрание през 2001-ва.
От 1995 до 2001 г. е член на борда на директорите на Международната ромска организация Сорос - Рома със седалище в Цюрих, от 2004 г. е председател на Научноизследователския институт Рома. Справка в съдебните регистри показва, че юристът Филипов притежава 14. 28 на сто от фирма Менаджер уникал със седалище в гр. Бойчиновци, Монтанско, чийто предмет на дейност е архитектурни и инженерни дейности и технически консултации. Той притежава строителна фирма Пфанер - Александър Филипов, базирана в Плевен, където е съсобственик и на фирмата СМК Еликсир. Участва и в управлението на няколко ромски сдружения.
На следващия ден след ареста на Филипов (7 юли, вторник) бяха изнесени и първите данни за постъпили сигнали за пазаруване на гласове, разпределени по партии. Най-много са сигналите срещу партиите Лидер и Атака, следвани плътно от ДПС и НДСВ, съобщи прокурорът от Върховната касационна прокуратура Емилия Пенева. Но са постъпили оплаквания срещу всички партии, без изключение, поясни Емилия Пенева. Според обвинението броят на сигналите за купуване на гласове при изборите за парламент се е увеличил в сравнение с предишното гласуване. По данни на прокуратурата един глас се търгувал средно между 50 и 60 лв., а са предлагани и подкупи в натура - хранителни стоки и други облаги за желаещите да продадат гласа си в полза на определена политическа сила.
Според сухата статистика общо 189 сигнала са проверени от прокурор. От тях 44 са за изборите за Европейски парламент и над 70 - при изборите за българския парламент. Образуваните дела по тези сигнали са 68, а по над 30 е отказано образуване на досъдебно производство поради липса на достатъчно доказателства.
По четири от делата са внесени обвинителни актове в съда. Освен в Пловдив и в новозагорското село Баня има две бързи производства, които са преобразувани по общия ред поради фактическата им сложност. В момента се разследват 13 случая на купуване на гласове. Доказаните престъпни групи, занимаващи се с подобна дейност, са 5, две от тях са от Плевен, останалите са от София, Хасково и Сливен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във