Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЛЕДОВАТЕЛЯТ КАРАЙОТОВ ЗАДЛЪЖНЯ С 5000 ЛВ. НА ОРИОН

Първи състав на Софийския районен съд (СРС) с председател Калин Калпакчиев призна за виновен бившия следовател Богдан Карайотов по дело за клевета. Знаменателното събитие се случи в сряда (30 ноември), точно две години след като (на 29 ноември 2003 г.)пенсионираната легенда на българската криминалистика заяви в ефира на Дарик радио, че босът на несъществуващата вече икономическа групировка Орион - Румен Спасов, стои зад убийството на бившия премиер Андрей Луканов.
Съвсем естествено Румен Спасов незабавно заведе дело срещу Богдан Карайотов в Софийския районен съд за клевета и оцени нанесените му щети за 50 000 лева. Към исковата молба на Спасов, който поне от седем-осем години живее в ЮАР, адвокатите приложиха и запис на изреченията, които за засегнали смъртно идеолога на скандалната групировка:
Вижте какво, за мене мотивът за това убийство е прекалената омраза между Румен Спасов, син на Мирчо Спасов, и Луканов. Тази омраза, която се е наслоила още преди десети ноември...;
Е, не е между обвиняемите (Спасов - бел. ред.), защото напусна България. Освен това в последващи моменти, някъде годините 94-95, създаването на този кръг Орион просто е възмутило Луканов с някои действия и просто той е тръгнал и се е заканил, и се е подготвил в най-скоро време да извърши разобличение на този кръг Орион. Именно това е пречело на тези хора, който пак в основата е Румен Спасов. И оттам вече идват неговият, неговите хора, които са останали тука в България като Ангел Василев и т. н...;
Вижте какво, доказателствата са много, много са косвените, и преки има и те при техния анализ, в тяхната съвкупност, просто налагат извода, че това са извършителите на това престъпление …
Ако се съди от съдържанието на решението, с което съдия Калин Калпакчиев сложи край на двегодишната съдебна сага, бившият следовател Карайотов не е успял да докаже, че именно Румен Спасов стои в дъното на заговора срещу Андрей Луканов. Ето защо магистратът отреди Богдан Карайотов да заплати на ищеца обезщетение в размер на 5000 лв., плюс лихвите от 29 ноември 2003 г. насам.
Богдан Карайотов може да обжалва решението на съда в 15-дневен срок, но подобно нещо едва ли ще се случи. Просто бившият следовател би трябвало да почерпи, а не да недоволства, защото съдия Калин Калпакчиев направо се смили над него, налагайки му административно наказание от 600 лв. вместо 15 000 лв. глоба (съгласно разпоредбата на чл.148, ал.2 от НК) и отхвърляйки частично иска на Спасов, който беше за 50 000 лева.
По ирония на съдбата, също в сряда (30 ноември), т. нар. поръчител на убийството на Луканов - Ангел Василев, почерпи група свои приятели по повод издаването на първата му книга, озаглавена Луканов, убиецът и другите. А тостът, който той вдигна, звучи... иносказателно: от всяка ситуация има изход - през вратата!

Facebook logo
Бъдете с нас и във