Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЛЕДОВАТЕЛИТЕ ПРАТИХА ВЪВ ВСС СПЕЦ ПО НАРКОТИЦИТЕ

По всичко изглежда, че магистратурата се е взела в ръце и ще спази всички срокове в Закона за съдебната власт (ЗСВ), валидни при избора на членове на новия Висш съдебен съвет (ВСС). Крайният срок за избиране на делегати беше 5 септември.
През трите работни дни на седмицата всички столични звена на третата власт проведоха общи събрания, на които избраха своите представители. Те пък от своя страна ще трябва да се организират спешно и до 21 септември да изберат 11 магистрати за членове на кадровия орган на Темида. Другите 11 ще трябва да излъчи Народното събрание до 28 септември.
Досега следствието пращаше двама души във ВСС, но с новия Закон за съдебната власт квотата на следователите бе намалена, тъй като с новия Наказателнопроцесуален кодекс (НПК) бяха орязани правомощията на службата. Вече 97 на сто от престъпленията се разследват от дознанието, а останалите 3% от деянията сред които заплаха срещу националната сигурност, шпионаж и престъпления, извършени от магистрати и депутати) се разследват от следствието.
Тепърва обаче предстои истинската битка. Между 15 и 21 септември ще се проведат делегатските събрания на съда и на прокуратурата. Тогава ще се види кой има силно лоби и кой какви интереси ще защитава.
Ръководителят на отдел Наркотици в Националната следствена служба (НСлС) Пламен Стоилов беше избран за член на новия Висш съдебен съвет на общо събрание на следователите във вторник (4 септември). Претенденти за поста освен него бяха директорите на окръжните следствени служби в Пловдив - Йордан Давчев и в Перник - Юлиян Димитров.
От общо 410 магистрати за 58-годишния Стоилов гласа си дадоха 220 души, 148 повярваха на Давчев, докато Димитров беше подкрепен от едва 34 свои колеги. Осем от пуснатите листчета в урната се оказаха недействителни.
Кариерата на Пламен Стоилов започва през далечната 1977 г., когато е назначен за следовател в столичното Седмо РПУ. Само година по-късно се мести в Първо РПУ. През 1979 г. започва работа в следствения отдел на Софийското градско управление, където разследва престъпленията против личността. Там прекарва три години, за да постъпи през 1982 г. в първи отдел на Главно следствено управление - там се занимава с неразкрити убийства.
През 1990 г. настъпва рязка промяна в професионалното му поприще. Тогава той се мести в Министерството на отбраната, а две години по-късно започва работа като адвокат. На 2 август 1999 г. е приет в тогавашната Специализирана следствена служба. Няколко месеца по-късно е командирован в Пазарджик и там е назначен за директор на Окръжната следствена служба. На този пост Стоилов прекарва две години и три месеца. През 2002 г. оглавява четвърти отдел в НСлС Наркотици, където работи и до днес.
Той е разследвал подсъдимите по т.нар. процес Лунна светлина. На 3 август 2003 г. по време на мащабна международна операция в боливийския град Санта Крус бяха заловени 5 тона кокаин. Три тона от дрогата, смесени с 21 т картофено пюре на прах, бяха предназначени за износ в България, а останалата част от кокаина е трябвало да замине за Западна Европа през Испания.
Два дни по-късно антимафиотите от НСБОП задържаха във връзка със случая Петър Марваков, Боян Тодоров-Охлюва, Георги Петров-Бързия и македонеца Зоран Бояджийски. Четиримата направиха пълни самопризнания. Македонецът се размина само с пет години затвор, Боян Тодоров и Георги Петров получиха по три години лишаване от свобода, а Петър Марваков година и девет месеца зад решетките.
Новият член на ВСС от квотата на следователите заяви, че независимостта, цялостта и достойнството на следствието ще бъдат отстоявани докрай и че не бива да се работи на принципа по-добре ужасен край, отколкото ужас без край. Декларира, че няма да робува на политически сили и ще бъде абсолютно независим от тях.
В речта си на общото събрание Стоилов каза още, че на всеки шест месеца освен с ръководството на националното и окръжните следствия ще се среща и с редовите следователи. Пред тях ще отчита какви въпроси са решавани на заседанията на ВСС и по какъв начин е защитена позицията на следователите, каза Стоилов.
Неговата кандидатура за член на ВСС беше издигната от следователя в НСлС Лъчезар Пенев. Направи впечатление, че и останалите претенденти бяха предложени от техни подчинени. Затова магистрат от Окръжната следствена служба в Бургас се обяви против подобни предложения. По този начин мога и аз да номинирам моя шеф, както и всички останали колеги, заяви той.
За Стоилов гласа си даде заместник-директорът на следствието Румен Георгиев (който беше председател на изборната комисия). Интересно бе мнението по въпроса и на бившия шеф на НСлС Ангел Александров, който сподели пред Параграф 22, че подкрепя директора на Окръжната следствена служба в Пловдив Йордан Давчев. Мотивира се, че за три години той е възродил следствието в Града под тепетата и е достоен за член на ВСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във