Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЛЕДСТВИЕТО ОСТАВА НА КОМАНДНО ДИШАНЕ

Чувствата в момента са двуяки - от една страна, се намираме в полулатентно състояние, а, от друга, очакванията за бъдещето на следствието, според мен, са добри!
Кратко, точно и изключително...мъгляво. По-прецизно и трезво описание за състоянието на следствието, дадено от шефа му Бойко Найденов навръх Трифон Зарезан, отдавна не бяхме чували. Явно прихванал от вируса, който от години мори службата, с това красноречиво признание той откри годишния отчет на Националната следствена служба.
И няма как да е другояче. След като Еврокомисията предупредително ни размаха пръст да внимаваме с увеличаването на правомощията на следователите, отговорните институции мигом се разшетаха. В един глас те взеха да припяват познатата стара песен - по ноти, пратени ни от Брюксел. Тактувайки по тях, преди време почти кастрирахме следствието. А по време на отчета стана ясно, че пак по брюкселското петолиние в хор ревем: безработните следователи да се натоварят отново с работа, без това да доведе до противоречия между тях и дознателите, за да бъдат доволни от промяната експертите в ЕК.
И така, под знака на народната мъдрост хем сърби, хем боли, подпирани от страха какво ще каже Европа, следователите се отчетоха. Първи думата взе заместник-директорът Румен Георгиев, който тъжно констатира обезличаването на следствието: При конкуренцията с останалите разследващи органи - полицейските дознатели и разследващите прокурори, законодателят сякаш забрави за нас. За цялата 2007 г. предвидените в закона случаи, в които 555-те следователи при щат от 614 можеха да разследват, възлязоха едва на 592. В публичното пространство професията ни беше премълчавана като мъртвец. Похвалиха ни от чужбина за повечето и по-сложните следствени поръчки, които изпълнихме за тях. Но даже този принос към правосъдието на другите държави остана скрит за експертите от Брюксел, изплака Георгиев.
Нещо повече, той чистосърдечно сподели до какви определения за следствието е довело неговото разоръжаване: През 2007 г. като че ли следствието остана във виртуална реалност - т.е. далеч от разследването на актуалната престъпност. С клонящи към нула брой на възложени досъдебни производства професията заслужи диагнози като професия от миналото или със затихващи функции, констатира заместник-шефът.
Шизофренното раздвоение за съдбата на следствието се открои, когато заместник-директорът на НСлС стигна до най- важния въпрос - какво трябва да се случи оттук нататък. Кой знае защо обаче Румен Георгиев забрави собствените си горчиви констатации. Той формулира като най-страстни въжделения на службата вече познати и уредени законово искания: едното е дознателите да продължават да разследват 90% от случаите, а на следователите пак по изключение да се възлагат конкретни разследвания, които представляват фактическа или правна сложност. Става дума за точно определени текстове - престъпления против стопанството и финансовата система; подкупи; престъпления против интелектуалната собственост; трафик на хора; организирани престъпни групи; компютърни престъпления, наркотрафик, причиняване на смърт при катастрофи; убийства, извършени от малолетни.
Риск от субективизъм или прекалена власт няма да има, ако главният прокурор иззема дела от дознателите и възлага разследване на следователи или група разследващи органи, размечта се Румен Георгиев. Така той извади наяве и другото си въжделение, което се кротва пред пиедестала, където следствието би искало да види фигурата на главния обвинител в държавата.

Както можеше да се очаква, когато по време на отчета на следствието стана дума за дознателите в МВР, вътрешният министър Румен Петков не остана равнодушен. Той обаче не стигна по-далеч от регистриране на съществуващата деликатна ситуация. Ако продължим в тоя разкрачен стоеж, ще започнат процеси на деморализация и ще създадем условия за възникване на никому ненужно напрежение между дознатели и следователи, както и между системите като цяло, сподели министърът. Липсата на конкретни предложения по въпроса за него е разбираема - самият той бе сред хората, които пожелаха страстно дознателите да се нагърбят с огромната част от разследванията, а следователите да въртят плетива на една кука.
Единствено главният прокурор Борис Велчев оправда донякъде надеждите, които служителите от следствието имат за него. Те се съдържат в категоричната му позиция, която вече неведнъж е заявявал: Никой в държавата няма намерение, опазил Господ, да закрива следствието или да го държи в сегашния му вид. Който е направил такива стъпки, си е негов грях и той ще отговаря за това един ден, отсече обвинител №1. След това сложи мехлем на старата рана:Надявам се в близките седмици да бъдат внесени в Народното събрание съответните предложения за окончателно решаване на проблема със следствието. Няма за кога да го отлагаме повече. Въпросът е да го решим тук и сега.
Самият главен прокурор, за когото в НСлС мечтаят да разпределя дела от дознатели на следователи, обаче даде заден ход по отношение на собствената си роля. Бързам да кажа, че този подход е неприемлив. Става въпрос за хиляди дела на година. Кой би повярвал, че главният прокурор е прехвърлил тези дела от дознател на следовател след някакъв анализ, който да установи дали делото е наистина практически и правно сложно? Такава възможност при такъв обем дела няма. Следователно тук главният прокурор трябва да облече със своя акт решението на някой друг - вероятно на наблюдаващия прокурор. Кому е нужно тогава лицемерието да кажем, че това е решение на главния прокурор?, разкритикува искането Борис Велчев.
Все пак мрачната приказка за безизходицата получи - макар и пресилен - но хепиенд. По стар нашенски обичай обвинител № 1 прехвърли добрите очаквания в близкото бъдеще и заяви: Нещо ми подсказва, че тъй като положението вече е доведено до крайната степен на абсурда, 2008 г.ще бъде годината на решаването на нашия въпрос.
За да се уверим, че шестото чувство на Велчев действа, ни остават ни по-малко, ни повече от десет месеца. Иначе в понеделник (18 февруари) в правосъдното министерство ще се разгледат предложенията от страна на следствието. Докато обаче се реши основният й проблем, Националната следствена служба остава на командно дишане.

КАРЕ
НЯМАЛО ДЕМОТИВАЦИЯ В СЛЕДСТВИЕТО
Отчетът на НСлС, на който присъстваха главният прокурор Борис Велчев, вътрешният министър Румен Петков, заместникът му Румен Андреев, шефът на Върховния касационен съд Лазар Груев и заместник-директорите на следствието Свилен Турмаков и Румен Георгиев, не мина и без суха статистика. Този път обаче тя беше по-интригуваща, като се вземе предвид орязването на правомощията на следователите. През 2007 г. стотици дела от претоварените окръжни следствени служби в Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Пазарджик и Ямбол са били пренасочени към по-малко натоварените. По този начин - в тези райони, е ограничен дефицитът на мотивация за работа, похвали се Румен Георгиев.
През годината следователите са работили по общо 33 450 дела, като 98% от тях са от предишни години (само 592 са от миналата година). По тях следователите вече са се произнасяли с мнение за спиране. Масовото им възобновяване беше провокирано от влизането в сила на новия НПК и мерките на прокуратурата, които бяха взети за ограничаване броя на делата, погасявани по давност.
Досъдебните производства, които са завършили с мнение за съд и по тях вече има обвинителни актове, са едва 4478 и съставляват рекордно ниските 15.8% в сравнение с тези през 1994 година. Тогава зад същия процент са се криели над 10 000 дела, които са поели към съдебната зала. Цели 16 538 досъдебни производства са прекратени поради изтекла давност, а 2224 поради липса на доказателства за обвинителната теза.
Броят на следствените поръчки от други страни е 195 за миналата година. Най-много са били от Турция (38 поръчки), следвани от Германия (23), Холандия (19), Полша (14), Франция с 12 поръчки и т.н. Най-често те са се отнасяли за измами (в 39 случаи), наркотрафик (32) и трафик на хора в 26 от случаите.
А след като изчете данните, заместник-директорът на следствието обобщи, че своеобразният таймаут не е довел до демотивация, а е спомогнал успешно да се решат стари проблеми.
Борислав Радославов

Facebook logo
Бъдете с нас и във