Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЛЕПЕЦ ОСЪДИ ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗА 10 000 ЛЕВА

Незрящ гражданин на Велико Търново осъди тукашната община заради лошата инфраструктура. В сряда (22 март) Великотърновският окръжен съд постанови местното кметство да изплати на Валери Николов 10 000 лв. обезщетение за причиняване на неимуществени щети. Очаква се до седмица решението на окръжните магистрати да бъде потвърдено от Великотърновския апелативен съд и да влезе в сила.
На 15 май 2005 г., малко след 18. 30 часа, на слепия Валери и съпругата му Назиктер Николова, която също е с нарушено зрение, им се налага да си купят някакви лекарства. Двамата тръгват по улица Филип Симидов в кв. Бузлуджа, но недалеч от аптеката Валери изведнъж пропада в шахта на тротоара, дълбока около метър и половина. В резултат Валери се озовава в болница със счупени крака, откъдето излиза след два месеца и... след няколко тежки операции.
Валери Николов завежда дело срещу община Велико Търново, ефектът от което е... поразителен. Въпреки че кметството веднага слага капак на шахтата, шест месеца по-късно то е признато от Великотърновския окръжен съд за виновно и е осъдено да изплати на пострадалия 10 000 лв. обезщетение.
Валери Николов не е първият жител на старопрестолната столица, който е пратил на съд Великотърновската община заради лошата улична инфраструктура. Но е единственият, който успя да я осъди за подобен инцидент - засега.
През 2004 г. софийската фирма Монимекс ЕООД е одобрена за изпълнител на изграждането на обект Колектор отпадни води на ул. Чучур в гр. Елена, а търновското Язон ЕООД е избрано за строителен надзорник на обекта. Собственици на двете дружества са съответно Симеон Савов и Стефан Стефанов, а техническият директор на Монимекс се казва Петьо Величков.
Няколко месеца след началото на строителните работи - на 8 септември 2005 г. привечер, 71-годишната Йорданка Минчева отива на гости у свои роднини. Възрастната жена е със слабо зрение и може да се придвижва единствено с помощта на бастун. В сумрака тя не вижда изкопа за колектора, озовал се на пътя й и пада в него. Дупката е дълбока метър и половина и вследствие на травмите от падането на 19 септември миналата година Йорданка Минчева умира.
По случая е образувано предварително производство, възложено на Великотърновското окръжно следствие. В хода на разследването е установено, че изкопът за колектора изобщо не бил обезопасен с ограждения, нито пък около него са били поставени сигнални лампи. Тоест - Симеон Савов, техническият директор Петьо Величков и Стефан Стефанов са нарушили чл.79, ал.3 от Правилника за безопасност на труда при извършване на строително-монтажни работи, който гласи: При изпълнение на ремонт на мрежи от подземния кадастър в населените места обектите трябва да бъдат сигнализирани със съответни знаци и надписи, а през тъмната част на денонощието или при лоша видимост и със светлинни сигнали, разположени на разстояние, не по-голямо от 10 метра един от друг по дължината на ограждението.
През януари 2006 г. Окръжната прокуратура във Велико Търново внася делото за смъртта на Йорданка Минчева в съда и Савов, Величков и Стефанов трябва да отговарят пред закона за престъпление по чл.123, ал.1 от Наказателния кодекс: Който причини другиму смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност, се наказва с лишаване от свобода до пет години.
А изводът на прокурор Христо Томов в обвинителния акт е категоричен: Смъртта на Минчева е пряк резултат от телесни травми, които се намират в следствена връзка с неблагоприятните условия, породени от престъпното несъобразяване с правилата за безопасност.
Първото заседание по делото е насрочено за началото на месец май.

Facebook logo
Бъдете с нас и във