Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЛИВЕН, ГРЕХОВНИЯТ КВАРТАЛ НА БРЮКСЕЛ

Петима българи от Сливен, Варна и София до дни ще напуснат родното огнище, за да хванат със сълзи на очи пътя към Белгия. Там ги чакат белезници и съд, след като белгийската полиция е повдигнала обвинения срещу тях за трафик на жени с цел сексуална експлоатация и насилствено склоняване към проституция.
При съвместна операция на брюкселската и българската полиция са разбити няколко мрежи за проститутки, изградени основно от сливенски сводници. Според данни на криминалните служби от Брюксел момичетата са предимно от Сливен и Пазарджик, които в последните две години на ротационен принцип са работели във Франция, Холандия и Белгия.
Разработката по каналите е набрала сила, след като в Брюксел при координирани действия на тамошната полиция и българските служби в началото на август е заловен куриер, пренасящ заработените от момичетата пари. Според данни на федералната полиция на Белгия куриерът е български гражданин, родом от Разград, който в последните четири години редовно пътувал по маршрута Белгия - България с микробус. При последното му отпътуване от белгийската столица той е бил заловен с около 10 000 евро, за които е доказано, че са събрани от работещите момичета. Срещу разградчанина също е образувано производство за незаконно пренасяне на пари с незаконен произход и го очаква съд в Брюксел.
Според неофициална информация, белгийската полиция е събрала достатъчно данни, които доказват съществуването на престъпна организация с център Сливен, която през последните няколко години активно се занимава с набиране и прехвърляне на свежа плът за пазара на сексуслуги в Брюксел. Контролираните от сливенската мафия момичета работят предимно в района на Gare de Nord (Северна гара - бел.ред.) и ул. Д'Арскот. Тарифата им е 30 евро за 10 минути, 60 евро за 30 минути и 80 евро за кръгъл час.
Тамошните закони третират проститутките като жертви и не ги преследват. Полицията извършва всекидневни проверки за самоличност, всяко момиче се картотекира и се водят профилактични разговори с него. През 2005 г. българка от Сливен, работеща на витрина в района на Gare de Nord, подала в полицията декларация, че е жертва на насилствено склоняване към проституция. При започналото полицейско производство белгийците достигнали до факти, които разкриват, че мрежата от сводници, куриери, момичета, охрана и шофьори се контролира от сливенски бизнесмен, свързван с бившата силова групировка Клуб 777.
През 2006 г. събраните от белгийската полиция уличаващи материали срещу него и четирима от най-близките му сподвижници са били предадени в Националната следствена служба (НСлС). В началото на тази година представители на НСлС са били на работно посещение в Белгия. Проведени са разговори с водещите на разследването в присъствието на съдия. Оттогава обаче по делото тук все още няма напредък, по простата причина, че българските следователи трябва наново да извършат всички процесуално-следствени действия, които вече са направили колегите им.
Любопитен факт, открит от белгийските полицаи по време на разследването, е, че един от адвокатите на въпросния бизнесмен е съпруг на съдия от Окръжен съд - Сливен. Според неофициалната информация, момичето, чиято декларация е дала тласък на разследването на белгийската полиция, е било придружавано от този адвокат при посещението й в сливенския съд - там младата жена се е отказала от показанията си в белгийската столица.
Междувременно напоследък Сливен се прочу с едно от първите дела, заведени от Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, известна повече като комисията Кушлев. То се води срещу бившия управител на групировката „Клуб 777 в Сливен Атанас Мъндев, срещу съпругата му Ваня и родителите му Мария и Ангел. Ход на процеса бе даден на 19 април тази година. Семейството на Мъндев ще трябва да докаже произхода на средствата за два апартамента в Сливен, на имот в кв. „Клуцохор, на полски имот, както и на клуб „Червило в центъра на града. Освен това комисията Кушлев е поискала и отнемане на дяловото участие на Атанас Мъндев в „Клуб 777.
В края на юни, в интервю в национален всекидневник, шефът на комисията проф. Стоян Кушлев се оплака, че делото в Сливен е зациклило, тъй като двама съдии са дали отвод. Тогава той посочи, че повечето от незаконно забогателите имат солидни връзки в администрацията и съдебната система. От Окръжен съд - Сливен обаче уточниха, че делото ще продължи през септември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във