Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Сливенската заложническа драма- дело без край

Незавидното състояние на съдебната ни система лъсна за пореден път, и то в процес, който изглежда ясен като математическа задачка за първокласник. Тежкото дело, което толкова обърка родната Темида, че вече втора година се лута из различни инстанции, е срещу Стефан Стефанов за въоръжения грабеж в сливенския клон на Инвестбанк. Объркването на магистратите го доведе дотам, че се очаква през следващата седмица делото да бъде насрочено наново, а първото заседание по него да се състои в близките два месеца, по информация на говорителя на Окръжен съд-Сливен Мартин Данчев. Всичко това обаче се случва след вече издадена присъда.


Да напомним, че на 23 март 2011 г. 27-годишният Стефанов нахлу в този клон на банката с намерение да го ограби. Но инцидентът прерасна в заложническа драма - Стефанов простреля охранителя на банката Станчо Станев и взе други шестима служители в банката за заложници. След проточили се 18 часа преговори най-накрая похитителят пусна жертвите си и беше арестуван. Нищо не предвещаваше каквото и да е забавяне - разследването по случая протече бързо и обвинителният акт бе внесен в съда. Делото мина като по вода и в съдебна фаза, като приключи по съкратената процедура, защото Стефанов призна вината си. Така се стигна до 25 октомври 2011 г., когато Сливенският окръжен съд обяви присъда от 14 години и 6 месеца затвор при първоначален строг режим и обезщетения за близо 150 000 лева. Делото мина и на втора инстанция в Бургаския апелативен съд, който увеличи наказанието на 16 години и 8 месеца затвор, но намали обезщетенията на 100 000 лева.


Подсъдимият Стефанов обжалва 16-годишната си присъда пред Върховния касационен съд (ВКС). Висшите магистрати обаче направиха на пух и прах решението на съда. След като ВКС изчете делото, констатира, че самопризнанията на Стефанов пред съда не са били пълни. Освен това третата инстанция намери пропуски и в действията на Сливенския окръжен съд. Преди всичко СОС е потвърдил още веднъж, че подсъдимият е признал изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт, като се съгласил да не се събират доказателства за тях. Същевременно обаче СОС се е позовал и на казаното от подсъдимия Стефанов, че не е влязъл в банката, за да убива, а това веднага е трябвало да предизвика съмнението, че признанието му е частично относно грабежа и вината (умисъла) по отношение на увреждането при него на охранителя Станев, написаха магистратите от ВКС. И на 19 ноември 2012 г. върнаха делото в Бургаския апелативен съд (БАС), като оставиха в сила единствено оправдателната присъда на Стефанов по обвинението за грабеж, придружен с опит за убийство по отношение на охранителя на банката Станев.


От своя страна апелативните съдии в Бургас отчетоха, че пропуските по делото не могат да се отстранят в съдебна фаза. Съдът констатира и пропуск в присъдата, издадена от Сливенския окръжен съд - липса на мотиви по въпроса защо окръжният съд е приел, че подсъдимият е извършил две отделни престъпления за притежание на оръжие без разрешително. Според апелативните магистрати е недопустимо в обвинителния акт да се съдържат факти и обстоятелства, които не намират опора в наличната доказателствена съвкупност от досъдебното производство, да се правят фактически констатации, които са явно голословни, а приетите за осъществени престъпления да не съответстват на изложената фактическа обстановка, както и правни квалификации да са неправилно обозначени с нормите на НК. Налице е недопустимо противоречие между обстоятелствената и заключителната част на обвинителния акт, обяви апелативният съд и на 12 февруари 2013 г. препрати делото отново в Сливенската прокуратура.


Обвинението прие на нож констатациите на апелативните съдии. Според окръжния прокурор на Сливен Пламен Стефанов решението на БАС, с което е постановено връщане на делото за извършения банков обир, е злоупотреба с право и бягство от отговорност. Обвинителят заяви в официално съобщение, че е недопустимо година и половина след внасяне на обвинителния акт и след произнасянето на три съдебни инстанции по делото да се констатират нарушения, засягащи изготвения обвинителен акт. Жестокостта на сливенския прокурор изглежда бързо се е сломила, тъй като все пак изчистеният от грешките акт вече е в съда в Сливен. Срещу Стефан Стефанов са повдигнати девет обвинения, най-тежкото от които е за извършения на 23 март 2011 г. въоръжен грабеж на сума в особено големи размери (395 730.77 лв.). Грабежът е придружен с опит за убийство на охранителя в банковия офис.


Перипетиите, през които премина делото за грабежа в Инвестбанк-Сливен, обаче са предупреждение, че едва ли ще има бърз финал и на подновеното дело.

Facebook logo
Бъдете с нас и във