Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЛОЖНО

Въпросът за употребата на бойните патрони е дискутиран в най-различни форми. Дори е бил обект на поетични обобщения. Тази вяра е бронирана здраво в гърдите и бронебойни патрони за нея няма открити... - спомняте си, нали?
Напоследък проблемът за вярата и противостоящите й бойни патрони също е на дневен ред в обществото. Вярвайки в доброто, то се вълнува чисто по човешки от въпроса трябва ли българската полиция да употребява такива средства във всекидневната си работа? Или да продължи да гърми с кьорфишеци?
Най-много несъгласни има в ромските редици, констатира изследване на НЦИОМ. Това е обяснимо - от образователна гледна точка те не познават тръпката от поетичното внушение. Практиката у нас, включително и на полицията, допуска предположението, че родната ни класика би заинтригувала ромите само със заглавие като Железният светилник. А Вапцаров ги вълнува само ако е от бронз.
На полярното мнение са образованите, заможните, особено мъжете. Седемдесет на сто от българите приемат употребата на бойни патрони за добро решение. Шейсет и осем на сто вярват, че това ще има по-голям ефект в борбата с престъпността.
В същото време 92 на сто от запитаните нямат вяра на полицаите, ако заредят само с бойни патрони. Сигурно защото знаят какво означава колатерална жертва. Самите полицаи пък се изправени пред труден избор - дали да реагират бързо, или да прелистят наум Наказателния кодекс. Обикновено става нещо по средата. А МВР после пояснява: при рикушет след предупредителен изстрел във въздуха има прострелян...
Така че по въпроса се очертава културологично-образователно противопоставяне в определени общности, придружено от задълбочено философско осмисляне на реалността от други среди. Сложен е животът...

Facebook logo
Бъдете с нас и във