Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Службите скачат в защита на евросредствата

Вътрешното ведомство очаква организираната престъпност да прояви засилен интерес към средствата, които страната ни ще получи по европейски програми, стана ясно в сряда (20 март) по време на обсъждането на ефективността на работата на дирекция Координация на борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на ЕС (АФКОС). Както вече е известно, за периода между 2014 и 2020 г. страната ни очаква да получи 15 млрд. евро от фондовете на ЕС. През следващия финансов период се планира значително увеличение на европейските средства и не само в България, но и в други страни организираната престъпност се мобилизира за използването на тези средства, заяви новият заместник-министър на вътрешните работи Филип Гунев. АФКОС е в една особена позиция, в която успява да изгради институционална инфраструктура с различни министерства и с местната власт, които да могат успешно да се противопоставят на измамите с европейски средства. ОЛАФ координира цяла мрежа от бюра от типа на АФКОС, уточни Гунев.


Той участва в обсъждането на проект за повишаване на ефективността в работата на АФКОС, който има за цел усъвършенстване на координацията и взаимодействието между всички заинтересовани страни на национално и международно ниво, отговорни за усвояването на Структурните фондове и Кохезионния фонд на ЕС. Според Гунев проектът ще допринесе за оптимизиране на дейността на служителите от дирекцията, като осигурява възможност на експерти от АФКОС да участват в различни събития и в кръгли маси по темата на европейско ниво. Досега са реализирани шест кръгли маси, а българските участници в тях са получили много високи оценки, разкри Гунев.


Както е известно, след промяна в Закона за МВР дирекцията има право да извършва административни разследвания. В перспектива за образуването им АФКОС ще разчита на сигнали от други държавни институции, служби, неправителствени организации и граждани. Всички сигнали, които се подават към нас, включително и анонимните, се разглеждат, заяви Соня Клисарска,директор на АФКОС. При обсъждането на проекта стана ясно, че в близко бъдеще службата започва съвместна работа и с БОРКОР по разследването на измами с еврофондове.


Любопитно е под каква форма ще си сътрудничат двете структури, при положение че задачите им не надхвърлят информационно-аналитичната дейност. Както е известно, Центърът за борба с корупцията беше създаден с основна задача да анализира, планира и разработва мерки и комплексни решения за предотвратяване на възможността за създаване на корупционни практики и за противодействие на корупцията като цяло. При създаването му беше обявено, че центърът ще подпомага държавните и общинските органи и ще работи за подобряване на взаимодействието и координацията между тях, гражданското общество, медиите и бизнеса.


Към работата на центъра имаше много критики, но през 2012 г. анализът на пропуските и слабостите при провеждането на обществените поръчки приключи с предложение на шест технически онлайн платформи, чрез които да се провеждат обществените поръчки в страната. И.д. директорът на центъра Елеонора Николова обясни, че анализаторите са открили 300 слаби места в организацията на процедурите за обществените поръчки, които са систематизирани в 56 групи. До ден днешен обаче не се е чуло за видим ефект от близо двугодишното съществуване на БОРКОР и предложените платформи. Това може би се дължи на факта, че от известно време Центърът за борба с корупцията е в кадрова криза, след като бившият премиер Бойко Борисов освободи в края на февруари заместник-председателя на центъра Петко Сертов. Това направи без коментари, на основание на чл.19А, ал.2 от Закона за администрацията, който позволява председателите на държавни комисии да бъдат освободени без предизвестие от органа, който ги назначава.


През това време структурата управлява временно изпълняващата дейността председател Елеонора Николова. Нейният предшественик ген. Румен Миланов също си замина по заповед на Борисов. Но може би кадровите проблеми на центъра са пред разрешаване, ако се има предвид поредното потайно назначение в него, без да е обявен конкурс. Става дума за бившия шеф на кабинета на Цветан Цветанов в МВР Бойко Славчев, който вече е началник на дирекция Иницииране на проекти и анализ на конкретни случаи в БОРКОР.


Докато центърът се бори с вътрешните си проблеми, актив в борбата срещу измамите с евросредства наред с АФКОС отчита и Главна дирекция Национална полиция на МВР. Тя се включва в предстоящата тежка битка със специален проект на тема Измами, свързани с посегателства върху европейския бюджет - ДДС и банкови карти. Продължителността му е 24 месеца, начинанието е финансирано по програмата на Европейската комисия Превенция и борба с престъпността -2011(ISEC 2011) и е на стойност 154 179 евро. Бенефициент на проекта е отдел Икономическа полиция при ГДНП, с национални партньори Върховната касационна прокуратура, Националната агенция за приходите, окръжните съдилища на Пловдив, Варна, Велико Търново и Бургас. Международни партньори са Главният инспекторат на полицията на Румъния и Германската криминална полиция в Щутгарт и Франкфурт. П22

Facebook logo
Бъдете с нас и във