Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Служебен защитник за Марио Николов?

Служебният защитник, който бе въведен с промените в НПК, по всяка вероятност ще бъде използван в едно от най-знаковите дела за източване на милиони по програмата САПАРД. Това се разбра в сряда (19 май), когато Софийският градски съд насрочи следващите заседания в процеса срещу Марио Николов, съпругата му Мариана, Иван Иванов, Радмил Петров, Петя Хаджииванова, Ана Шаркова, Григор Главев, Валентин Ангелов и Лазарина Георгиева. Според прокуратурата всички те, като организирана престъпна група, чрез използване на множество документи с невярно съдържание в периода 2002-2005 г. са получили неправомерно субсидии по програма САПАРД за около 7 млн. евро. Според обвинението те са представяли стари месопреработвателни машини за нови.
Съдът насрочи пет поредни дати от 2 юни нататък, на които да заседава по това дело. Абсолютно всички адвокати на подсъдимите възразиха, че на определените дати са служебно заети. След като търпеливо ги изслуша, съдебният състав се позова на възможността да назначи служебни адвокати на подсъдимите.
Както е известно, след промените в Наказателнопроцесуалния кодекс, които влизат в сила от 28 май - ако един подсъдим се яви без защитник, съдът има право да му назначи резервен. Така делото не може да бъде отложено. Дали подсъдимите искат служебен адвокат да ги представлява е въпрос не е от особено значение.
Прокуратурата припомни, че делото многократно се отлага заради неявяване на адвокати на подсъдимите. В началото на март съставът на Софийския градски съд отложи делото заради неявяването на адвоката Йордан Киров, който защитава един от подсъдимите - Петя Хаджииванова. Тогава адвокатът представи молба за отлагане, защото е трябвало да се яви неотложно като защитник по съдебно дело пред Апелативния съд - Бургас. Киров заяви писмено пред софийския съд, че е уведомил бургаския съд, че трябва да присъства на заседанието в столицата.
На предпоследното заседание на 14 май един от адвокатите - Тервел Георгиев, не се яви, като беше уведомил съда, че е ангажиран с обучителен семинар и няма да успее да влезе в съдебната зала. Тогава обаче председателят на състава Георги Колев сметна, че това не е достатъчно уважителна причина, и заради неявяването си Георгиев беше одрусан с глоба от 500 лева.
На заседанието защитниците коментираха, че промените в НПК са противоконституционни и противоречат на Европейската конвенция за защита правата на човека. Те припомниха че Констситуционният съд (КС) е сезиран по въпроса. Според прокурора по делото Андрей Андреев обаче това, че Конституционният съд е сезиран, не спира влизането в сила на новия НПК.
В съдебна зала Мариана Николова оспори една от експертизите по делото, в която се твърди, че в машините за месообработка има части от алуминий. Според подсъдимата това не е вярно, защото елементът е вреден за здравето на човека и Европейската комисия (ЕК) не би позволила да се работи с такава техника. Обвинението твърди, че са представени рециклирани машини за месообработка като нови и по този начин са източвани пари от еврофондове.
Що се отнася до Николова, по време на на заседанието се разбра и един неизвестен досега за журналистите факт. Оказа се, че срещу съпругата на Марио Николов - Мариана, в Софийския районен съд тече друг процес за документна измама. Любопитното е, че тя също е свързана със злоупотреби с европари. Делото на Николова в районния съд е насрочено за 2 юни и по този начин съпругата на Николов ще трябва в един и същи ден да се яви едновременно по двете дела. Градският съд записа в определението си, че ако някой от подсъдимите не се яви, ще му бъде утежнена мярката за неотклонение, което не изключва и арест. Остава да видим какво ще се случи на следващото заседание.
Марио Николов, съпругата му и останалите подсъдими вече получиха тежки присъди за изпирането на усвоените пари. По това дело подсъдим бе и Людмил Стойков, който обаче бе намерен за невинен.
И друго, не по-малко знаково дело - срещу братя Николай и Красимир Маринови - Маргините бе насрочено за тази седмица, но в петък (21 май ) бе отложено за следващия месец. Както е известно, двамата братя Маринови, Иво Карагеоргиев, Бисер Илиев, Стефан Рангелов и Веселин Тошев са обвинени, че са подготвяли покушения срещу о.р. генерала Любен Гоцев, убития междувременно Иван Тодоров - Доктора и покойния бивш шеф на Химимпорт и близък до ТИМ Никола Дамянов. Смъртта на последните двама стана факт след арестите на Маргините. Делото се влачи вече четири години и е станало пословично със своите безбройни отлагания по различни причини, подобно на това с Марио Николов. Междувременно Малкия Маргин изчезна безследно и до момента е в неизвестност.
Съдът тази седмица реши в петък следващото заседание да бъде на проведено на 7 юни. Тази седмица трябваше да бъде разпитан анонимен свидетел, който да даде обяснения за лице по прякор Мравката. Свидетелят твърди, че от него е научил, че братята Маргини са готвили покушение срещу Иван Тодоров-Доктора. Те искали да правят бизнес с него, а той отказал. След направена справка в МВР излезли имената на 35 души, носещи този прякор. На сегашното заседание обаче свидетелят отказал да даде показания, тъй като се чувствал застрашен. Ще се потърси вариант, при който този свидетел да бъде разпитан пред съдия, без да се налага да идва до Съдебната палата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във