Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Служител на Лойд обвинен за Илинден

Представителят на компанията Лойд Бранко Баич, който е издал разрешение за плаване на кораба Илинден, и капитанът на плавателния съд Сотир Филевски са били обвинени в края на миналата седмица за трагедията в Охридското езеро, при която се удавиха 15 български туристи. Трагедията се разигра в началото на септември миналата година.
Досега се предполагаше, че обвиненията ще бъдат насочени само срещу Филевски, който качил на борда повече хора от допустимото и това причинило разцепването на кораба и гибелта на пасажерите. Сега обаче, след като е разгледала обемистия доклад за техническите характеристики на Илинден, прокуратурата при Основния съд в Охрид е взела решение обвинението да бъде разширено и в него да бъде включен и служителят на Лойд.
Филевски и Баич са обвинени в тежки деяния срещу сигурността на лица и имущество в транспорта. Филевски бе арестуван веднага след трагедията миналата година и в момента е под домашен арест. Отговорността на Баич, който е хърватски гражданин, е свързана с разрешението за плаване, което е дал въпреки техническата непригодност на кораба. Нека да припомним, че туристическото корабче Илинден е произведено през далечната 1924 г. в Германия. Според документите, с които разполага пристанището в Охрид, корабът Илинден притежава сертификат за корабоплаване в езерото, който е издаден на 23.05.2009 г. и има валидност до 22 май тази година. С този документ корабът е бил регистриран за превоз на 43-ма пътници. Сертификатът е издаден от реномираната организация Germanischer Lloyd (GL), която македонското правителство е упълномощило да върши технически надзор на корабите за вътрешно плаване в страната. Фирмата е измежду трите най-добри в света в тази област, а нейните експерти са проверили повече от 7000 кораба. Техническият контрол включва класификация на корабите за вътрешно корабоплаване, утвърждаване на правоспособността им за плаване, съблюдаване на тонажа на съдове, контрол върху корабните дневници и документи съгласно международните технически правила на Международната асоциация за класификация на стандартите (LAСS). Обвинителният акт срещу представителя на Лойд ще бъде изпратен чрез македонското правосъдно министерство до съдебните органи в Република Хърватия.
Българската прокуратура обаче е научила за този развой на събитията от медиите. Това заяви за Параграф 22 във вторник (13 април) заместник градският прокурор на София Божидар Джамбазов. Той ръководи разследването от българска страна. Ние не можем да извършваме директно разследване, а това става чрез колегите ни от Македония - обясни Джамбазов. - Засега се въздържам от коментар, тъй като нямам официална информация за тези обвинения, уточни Джамбазов. Информация за разследването в Македония се получава по силата на Конвенцията за правна помощ от 1959 година.
В края на септември миналата година прокуратурата заяви, че за българските граждани меродавно ще бъде българското разследване. Според някои източници обаче до момента в нашата прокуратура не са получени всички материали по делото за трагичното корабокрушение. Българските прокурори са разпитали само нашите граждани, които са били на кораба, но им липсвали подробности за извършения обиск на потъналия кораб, което им пречело да наредят пъзела. Прокурорът Джамбазов изрази надеждата си, че работят в синхрон с македонските си колеги и че двете прокуратури ще стигнат до едни и същи заключения.
Старичкото 85-годишно туристическо корабче потъна в Охридското езеро към 11:20 ч. на 5 септември 2009 година. След инцидента се изясни, че транспортната фирма Солак е организирала екскурзията незаконно. На борда на Илинден са пътували 55 души. По-голямата част от тях са българи, отиващи към манастира Свети Наум. Старият съд буквално се разцепил на две на около 100 м от бреговете на езерото до къмпинг Елешец, където дълбочината е около 7 метра. Първи помощ на пътниците от кораба оказали летуващи в къмпинга, които успели да спасят с лодка голяма част от пасажерите, а също и водолази, които били на обучение в района.
Трима граждани на Македония, участвали в спасяването на българите след инцидента с Илинден, получиха българско гражданство точно на девети април - деня, в който бе съобщено за повдигнатите обвинения, съобщи министър Божидар Димитров. Зоран Гилевски, Георги Костовски и Зоран Замфировски подали заявление преди 1-2 години, но били одобрени по-рано от обичайното заради тези им заслуги.

Facebook logo
Бъдете с нас и във